Balıkesir Merhaba Blog YazılarıTarihYaşam

Tarihe Tanıklık Ediyor!

 

Tarihe Tanıklık Ediyor!

Kimi zaman bir film sahnesinde, kimi zamansa bir şarkının sözlerinde denk geldiğimiz mekanlar vardır. O filmle ya da şarkıyla özdeşleşmiş mekanı yıllar geçse de unutmayız. Çünkü sanatçının yaşadıklarına ve deneyimlerine en somut çerçeveden bakabileceğimiz unsurlardan biri haline gelmiştir artık.

İşte meşhur Chelsea Hotel de böyle mekanlardan biridir. Gelin, yıllara meydan okuyan bu ikonik binayı tanıyalım.

Sanatın kalbi burada atıyor

Patti Smith‘in “Justin Kids” (Çoluk Çocuk) kitabında sıklıkla bahsettiği Chelsea Hotel günleri, dönemin sanat camiasını da keşfetmek adına önemli bir işleve sahip. 60’ların sonu ve 70’lerde otelde, hayat arkadaşı Robert Mapplethorpe ile ikamet eden Patti Smith için Chelsea Hotel her şeyin başladığı yer gibi. O zamanlar yeni yeni keşfedilmekte olan geleceğin bu iki önemli sanatçısı için Chelsea Hotel bir ev, bir sanat atölyesi, bir sığınak ve çok daha fazlasıydı. Patti Smith’in en efsanevi fotoğrafları tam da burada, Mapplethorpe’un kadrajından çıkmıştı.

Odanızdan koridora çıktığınızda Salvador Dali ile karşılaşabileceğiniz bir yer düşünün. Chelsea Hotel’deki olasılıklar gerçeklik algınızı yitirmenize sebep olacak türden. Otelde uzun yıllar ikamet etmiş isimlerden biri de ünlü sanatçı Andy Warhol. Nico, Bridged Berlin, Ondino gibi ünlülerin yer aldığı “Chelsea Girls” isimli filmi de otelle özdeşleşmiş en önemli yapımlardan biri. Film, Warhol’un Factory stüdyosunda birlikte çalıştığı yıldızların oteldeki yaşantılarına odaklanmakta.

Chealsea Hotel’de bazı kötü anılar da yok değil

Meşhur Chelsea Hotel, uzun ömrü boyunca yalnızca iyi değil, kötü olaylara da şahit olmuş elbette. 12 Ekim 1978 günü, dönemin önde gelen punk rock grubu Sex Pistols‘dan Sid Vicious’ın adı bir cinayet olayına karışmıştı. Kız arkadaşı Nancy Spungen ile kaldıkları odada Nancy’nin cesedine ulaşılmış, bu tarihten sonrada Sid’in yargı süreci başlamıştı. Ne var ki dava görülmeden bir süre önce overdose’dan hayatını kaybedecekti. Bu trajik olay sonrasındaki süreçte birçok misafir olayın yaşandığı odanın lanetli olduğu düşüncesiyle orada kalmamayı tercih etmiştir.

1968 yılında 424 numaralı odada kalan Leonard Cohen, aynı dönemde 411 numaralı odada kalan Janis Joplin için Chelsea Hotel ve ‘Chelsea Hotel #2’ isimli şarkıları bestelemiştir. Cohen’in Joplin’e olan aşkını ilan ettiği bu meşhur balad, yıllar geçse de dinlemekten bıkmayacağımız şarkılar listesine adını altın harflerle yazdırmıştır. Mark Twain, Arthur C. Clarke, Jack Kerouac, Allen Ginsberg gibi ünlü yazarlar da tarihe mal olmuş yapıtlarını Chelsea Hotel’deki odalarında kaleme almışlardır.

Ayrıca daha fazlası için tıklayınız.
www.gazetemerhaba.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu