İlçe HaberleriGündemSiyasetTürkiye Gündemi

TCG Anadolu Gemisini Gezdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan TCG Anadolu Gemisi’ni gezdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünyanın ilk SİHA, Türkiye’nin en büyük savaş gemisi ‘TCG Anadolu’yu ziyaret etti. Gemide incelemelerde bulunan Erdoğan, Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar’dan da Kızılelma’nın gemiden ilk uçuş tarihi hakkında bilgi aldı. TCG Anadolu Gemisini Gezdi

 

 

Dünyanın ilk silahlı insansız hava aracı gemisi ve Türkiye’nin en büyük askeri gemisi TCG Anadolu’dur. İstanbul Tuzla’daki Tersanesi’nde düzenlenen törenle Türk donanmasının hizmetine girdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışın ardından gemide incelemeler yaptı. Erdoğan’a Cumhur İttifakı’nı oluşturan siyasi parti liderleri ve bakanlar da mevcut. Cumhurbaşkanı Erdoğan, güvertedeki pistte Kızılelma hazırdı. Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar’a Kızılelma’nın gemiden ilk uçtuğu tarihi sordu. Bayraktar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sorusuna 2025 yılı diyerek cevap verdi.

Kızılelma Önünde Fotoğraf 

Erdoğan daha sonra Cumhur İttifakı ortakları ve bakanlarla birlikte Kızılelma önünde anı fotoğrafı çektirdi. Kaptan köşkünde ziyaretçi defterini imzaladı.

 

Iha

Dünyada Böyle Gemiye Sahip 12 Ülke Var

Verilen bilgiye göre, TCG Anadolu Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi Projesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla 2015 yılında Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından başladı. Bununla birlikte, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçları doğrultusunda devam etti. Gemi, Mayıs 2019’da denize indi. Haziran 2022’de deniz kabul testlerine başladı. TCG Anadolu, İstanbul Tuzla’daki Tersanesi’nin ana yükleniciliğinde inşası oldu. Dünyada böyle gemiye sahip 12 ülke mevcut. TCG Anadolu, Türk donanmasının gücüne güç katacak. Bununla birlikte caydırıcılığını artıracak.

“İlk SİHA Gemisi”

TCG Anadolu, üzerine iniş-kalkış yapacak. Böylece dünyanın “ilk SİHA gemisi” olacak. Bunun için de Baykar tarafından kanatları katlanabilen Bayraktar TB3 SİHA geliştiriliyor. Ayrıca, gemiye yine Baykar tarafından geliştirilen muharip insansız uçak sistemi Bayraktar Kızılelma ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından geliştirilen Hürjet Hafif Taarruz Uçağı’nın iniş-kalkış yapabilmesi için çeşitli çalışmalar devam ediyor.

 

Siha Gemisi

TCG Anadolu; Ege, Akdeniz ve Karadeniz’de asgari 1 tabur büyüklüğündeki bir kuvveti ana üs desteğine gerek duymamaktadır. Gemideki silah sistemleri, savaş yönetim sistemi, elektronik harp sistemleri, kızılötesi arama ve takip sistemi, elektro-optik arama sistemi. Devamında lazer ikaz sistemi, torpido savunma sistemi, radarlar, muhabere sistemleri, seyir sistemleri. Son olarak bilgi dağıtım sistemleri yerli ve milli imkanlarla gelişti.

231 Metre Uzunluğunda ve 32 Metre Genişlikte

Gemi, gerektiğinde doğal afet yardım görevleri çerçevesinde kullanım olacak. Bununla birlikte bünyesinde yer alan tam teşekküllü hastane ve ameliyathane imkanları sayesinde doğal afet yardımı olacak. Bununla birlikte insani yardım ve mülteci tahliye harekatlarında tıbbi destek olacak. TCG Anadolu, tam yük deplasmanı ortalama 27 bin 436 ton dur.

Gemideki Teçhizat Takımları

Ekonomik sürati ile tam yükte en az 9 bin deniz mili seyir siasına sahip TCG Anadolu’nun içindeki su alabilen havuza her biri 1 tank taşıyan 4 mekanize çıkarma gemisi alıyor. Gemi, araç güvertelerinde 13 tank, 27 zırhlı amfibi hücum aracı (ZAHA), 6 zırhlı personel taşıyıcı, 33 muhtelif araç, 15 römork olmak üzere toplamda 94 araç taşıyor. Geminin uçuş güvertesinde 10 helikopter veya 11 adet SİHA konabilecek. Bununla birlikte hangarda ise 19 helikopter ya da 30 SİHA taşınır hale gelecek. Gemi, 1.223 personeli barındıracak. Ayrıca gemide, tam teşekküllü hastane imkanı ve 2 ameliyathane de mevcuttur.

TCG Anadolu Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi Projesi

Sözleşme tarihi 1 Haziran 2015 olan TCG Anadolu Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi Projesi’nde sac kesim başlangıcı 30 Nisan 2016’da yapıldı. İlk blok kızağın 5 Şubat 2018’de yapıldığı projenin denize inişi 4 Mayıs 2019’dadır. Dahasında geçici kabulü 14 Aralık 2022’de ve geçici teslimi ise 21 Ocak 2023’te gerçekleştirildi.

…TCG Anadolu Gemisini Gezdi….

Haber: Semra Aman Akyürek

Daha fazla haber için tıklayınız…

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu