GündemTürkiye Gündemi

TCG ULUÇALİREİS Türkiye’nin İlk Denizaltı Müzesi Olarak Açılıyor

Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109’uncu yıldönümünde ziyarete açılacak

TCG ULUÇALİREİS Türkiye’nin İlk Denizaltı Müzesi Olarak Açılıyor

Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109’uncu yıldönümünde ziyarete açılacak

Türk Deniz Kuvvetleri’nde 1971-2000 yılları arasında 29 yıl görev yapmış olan S-338 Borda numaralı ‘TCG ULUÇALİREİS’ denizaltısı, Gölcük Tersanesi’nde kapsamlı bakım ve restorasyon çalışmalarının ardından, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109’uncu yıldönümünde Türkiye’nin ilk müze denizaltısı olarak ziyarete açılacak.

Tcg Ulucalireis Turkiyenin Ilk Denizalti Muzesi Olarak Aciliyor 1

Çanakkale Deniz Müzesi Komutanı Albay Serhan Aras, denizaltının özelliklerini ve tarihini paylaşarak, “TCG ULUÇALİREİS 98 metre boyunda, 8.5 metre eninde ve 2 bin ton deplasmana sahip bir denizaltı. 1944 yılında Amerika’da inşa edilmiş, 1971 yılında Türkiye Cumhuriyeti Bahriyesine katılmıştır. Tam 1645 dalışa sahip olan bu denizaltımız, 18 Mart 2024 tarihinde şehit denizaltılarımız ‘Dumlupınar’ ve ‘Atılay’ anısına Çanakkale sularında ziyarete açılacak.” dedi.

Tcg Ulucalireis Turkiyenin Ilk Denizalti Muzesi Olarak Aciliyor 2

TCG ULUÇALİREİS’in özellikleri hakkında bilgi veren Aras, “Denizaltı, 94 metre boyunda, 8,5 metre eninde, 2000 ton ağırlığında ve 4,5 metre draftında bir yapıya sahip. Gemi, 7 Temmuz 1944’te USS Thornback adıyla ABD Portsmouth Tersanesi’nde denize indirilmiş ve 13 Ekim 1944’te hizmete girmiştir. İlk adını Thornback balığından alan gemi, daha sonra 2 Temmuz 1971’de Türk Deniz Kuvvetleri’ne katılarak adı Uluçalireis olarak değiştirilmiştir.” açıklamasında bulundu.

Tcg Ulucalireis Turkiyenin Ilk Denizalti Muzesi Olarak Aciliyor 3

TCG ULUÇALİREİS’in Türk Deniz Kuvvetleri’nde görev süresi boyunca katıldığı operasyonları ve başarılarını da vurgulayan Aras, denizaltının müze olarak ziyarete açılmasının Türk Deniz Kuvvetleri tarihinde bir ilk olduğunu belirtti.

ABD Gazze’ye 11. hava yardımını gerçekleştirdi

İha

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu