Gündemİlçe Haberleri

Tmmob Balıkesir İl Koordinasyon Kurulu Bildiri Yayımladı

Tmmob Balıkesir İl Koordinasyon Kurulu Bildiri Yayımladı. TMMOB bildirgede Temmuz ayında belirleniyor olacak maaş zamlarını konu aldı. Haklarını istediklerini ve zam oranının günümüz yaşam koşullarına göre belirlenmesi gerektiğini iletti.

 

Tmmob  Balıkesir İl Koordinasyon Kurulu Bildiri Yayımladı

 

Tmmob Balikesir Il Koordinasyon Kurulu Bildiri Yayimladi

 

“6. Dönem Toplu Sözleşme ’de öngörülen %6’lık maaş zammının ve altı aylık enflasyon farkının bugün emekçiler açısından hiçbir anlamı kalmamıştır.” ifadelerine yer verilen bildirgede mühendislerin aldıkları eğitime ve sorumluluklara göre belirlenen miktarın bu emeğin  çok altında kaldığı ifadeleri yer aldı.

”Mühendislerin verdiği emek değersizleşiyor “

TMMOB  Balıkesir İl Koordinasyon Kurulu her geçen gün mühendislerin verdiği emeğin değersizleştiğine vurgu yaptı. Bildirgede, “Ülkemizde mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığı disiplinlerinin halkın can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından çok önemli. Ayrıca bu önemi son afetlerle, acı bir şekilde yeniden hatırlamış olduk. ” ifadeleri ile mühendislik mesleğinin önemini belirtti.

”Benzer iyileştirmeleri mühendisler içinde bekliyoruz”

TMMOB bildirgede diğer meslek gruplarına yapılan desteğin mühendisler içinde yapılıyor olması gerektiğini belirtti. ” Son yıllarda hekim ve hakim-savcı gibi diğer meslek gruplarına  ekonomik iyileştirmeler gerçekleşti. Düzenlemeler ile birlikte bu meslek çalışanları ile mühendis, mimar ve şehir plancıları arasındaki ekonomik fark açılmıştır. Benzer iyileştirmelerin meslektaşlarımıza da yapılması gerekmektedir.” ifadelerine yer verdi.

”Mücadele etmeye devam edeceğiz “

TMMOB  Balıkesir İl Koordinasyon Kurulu mühendisler için yıllardır çalışma yaptıklarını ifade etti. ”Kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarının ücretlerinin ve özlük haklarının iyileştirilmesi için yıllardır çalışıyoruz. Bu doğruluda Cumhurbaşkanlığı’na isteklerimi ilettik. Ayrıca TBMM Başkanlığı’na taleplerimizi söyledik. Bununla birlikte Bakanlıklara, Devlet Personel Başkanlığı’na ve TBMM’de grubu bulunan siyasi partilere iletiyoruz. Kamudaki mühendis, mimar ve şehir plancılarının taleplerinin savunucusu olmaya devam edeceğiz. Sorunların çözülmesi için her platformda mücadele vereceğiz.” dedi.

 

TMMOB  Balıkesir İl Koordinasyon Kurulu Sorun ve Çözümleri

TMMOB  Balıkesir İl Koordinasyon Kurulu yayımladıkları bildirgede  ayrıca bu durumun iyileşmesi için taleplerini de iletti.  Bununla birlikte sorunlarımızın aşılması için:

  • Ülkemizdeki açlık ve yoksulluk sınırları gözetilerek kamu emekçisi mühendis, mimar ve ayrıca şehir plancılarının maaşları insanca yaşayacakları bir düzeye yükseltilmelidir.
  • Ücretli kesimlerin omuzuna yıkılan vergi yükü hafifletilmelidir. Ayrıca bütçe gelirleri büyük oranda kar, faiz ve servetin vergilendirilmesine dayanmalıdır. Kamu çalışanları ücretlerinde yapılan gelir vergisi dilimine bağlı mağduriyet giderilmelidir.
  • Çalışma dönemlerinde ücret kalemlerden biri olan ek ödeme emekliliğe yansıtılmalıdır. Başmühendis, Başmimar, Mühendis, Mimar, Bölge Plancısı ve Şehir Plancılarının mali haklarında iyileştirme olmalıdır. Ancak %130 ile %150 olan Ek Ödeme oranlarının, %180 ile %200 seviyesine yükseltilmesi gerekir. Emekli keseneğine yansıtılması suretiyle mümkün olacaktır.
  • Kamuoyunda 3600 ek göstere düzenlemesi olarak bilinen çalışmada kamuda çalışan meslektaşlarımızın ek göstergeleri 4200’e çıkartılmış ancak yansıtma oranları %145’te sabit kaldığı için herhangi bir fayda sağlamamıştır. Ek gösterge oranlarının mühendis, mimar, şehir plancıları için yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Çarpan grubu değişen diğer çalışanlar gibi bu çalışanların da emeklilikte hak ettiklerini alabilmeleri için çarpan grubunu bir üste çıkaracak yeni ek gösterge rakamlarının belirlenmesi gereklidir. Bunun için de beklenen asgari durum 1. derecenin 4. kademesindeki mühendis, mimar, şehir plancısı için ek göstergenin 6400 olmasıdır.
  • Kamuda çalışan toplam personel içerisinde teknik hizmetler sınıfına tabi kamu çalışanı sayısı oldukça yetersizdir. Mühendis, mimar, şehir plancılarının kamuda istihdam, atama ve güvenceli kadro konusunda ihtiyaca uygun alım talebi yaratılmalı. Ayrıca buna uygun bütçe ayrılmalıdır.
  • İstihdamın artırılması için kamunun işlerinin kamu adına görev yapan devlet memurlarınca yapılması gerekir. Bu kapsamda taşerona devredilen tüm sözleşmelerin iptal ediliyor olması gerekir. Bu işler için kamu istihdamının sağlanması ve ücretlerin de insanca yaşam düzeyine çıkartılması zorunluluktur.
  • Teknik Hizmetler Sınıfı kapsamında ödenen Özel Hizmet Tazminatının tavan oranı artması gerekir. Ayrıca en az %260 olmalıdır ve bu oran emekli aylık ücretlerine de yansıtılmalıdır.
  • Kamudan emekli olmuş ve teknik hizmetler sınıfına dahil mühendis, mimar ve şehir plancılarının emeklilik haklarında ve aylıklarında iyileştirme yapılmalıdır.

 

Ayrıca daha fazla haber için tıklayın...

Haber: Elif Şahin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu