SağlıkTürkiye Gündemi

Türkiye’de Kök Hücre Nakilleri Hızla Artıyor

Prof. Dr. Cangül, Türkiye'de kök hücre nakli uygulamalarının arttığını ve bu alanda önemli ilerlemeler kaydedildiğini ifade etti.

Türkiye’de Kök Hücre Nakilleri Hızla Artıyor

Türkiye’de geçen yıl 5 binden fazla kök hücre nakli gerçekleştirildiğini belirten Türk Hematoloji Derneği İkinci Başkanı Prof. Dr. Şule Ünal Cangül, Antalya’da düzenlenen 16. Ulusal Kemik İliği Transplantasyonu ve Hücresel Tedaviler Kongresi kapsamında yapılan basın toplantısında bu konuya değindi.

Prof. Dr. Cangül, Türkiye’de kök hücre nakli uygulamalarının arttığını ve bu alanda önemli ilerlemeler kaydedildiğini ifade etti. 2000’li yılların başında sadece 10 merkezde 100 kök hücre naklinin gerçekleştirilebildiğini hatırlatan Cangül, Sağlık Bakanlığı’nın 2023 verilerine göre ülkede 147 kemik iliği nakli merkezi bulunduğunu açıkladı. 2023 yılında ise 5 bini aşan kök hücre nakli yapıldığını belirten Cangül, Türkiye’de 10 milyon kişi başına düşen kök hücre nakli sayısının yılda 500’ü aştığını ve Avrupa Birliği ülkelerinin seviyesine ulaştığını vurguladı.

Türkiye'De Kök Hücre Nakilleri Hızla Artıyor

Türk Hematoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ali İrfan Emre Tekgündüz, hematopoetik kök hücre naklinin çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan önemli bir yöntem olduğunu belirtti. Ayrıca, CAR-T hücre tedavisinin hematolojik kanserlerin tedavisinde başarılı sonuçlar verdiğini dile getirdi.

Araştırma Sekreteri Prof. Dr. Selami Koçak Toprak ise son 20 yıldaki gelişmelerin kanser tedavisinde vücudun bağışıklık sisteminin etkin şekilde kullanılabileceğini gösterdiğini belirtti. CAR-T hücre tedavisinin hematolojik kanserlerin tedavi yaklaşımlarında büyük başarılar gösterdiğini ifade eden Toprak, gelecekte bu yaklaşımın erken dönemde kullanılmasıyla tedavi şansının yükselebileceğini vurguladı.

Toplantıya Türk Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Muhlis Cem Ar da katıldı.

 

 

AA

Ramazan Ayında Oruç Tutmanın Sağlık İpuçları

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu