GündemEkonomiÖzel Haberler

‘TURP GİBİYİM’ DERLERYA HANGİSİ?

Sağlık açısından pekçok faydası olduğu bilinen ve çoğu zaman halk arasında, Nasılsın? Sorusuna ‘Turp gibiyim’ diyerek cevap alınan turp, pazarın en gözdeleri arasında. Peki, genellikle kaç çeşidi var diye bilirsiniz? Balıkesir’de 3 çeşidinin sıklıkla satıldığını söyleyen pazarcı esnafı, son iki yılda ‘Vezir Turp’larının kırmızı, beyaz ve( kara)siyah turp çeşitlerini geride bıraktığını ve vezir turp çeşidini bilenler tarafından özellikle arandığını belirtiyor.

Balıkesirlilerin ‘doğal ürün’ diyerek, tercih ettiği ve sofralarına taşıdığı ürünler çevre köylerden geliyor. Pazarda tezgâhlarda yerini alan yeşillikler, mevsime göre sebze ve meyveler üreten ellerden çıktığı için en uygun fiyata satışa sunuluyor.
VEZİR TURP
Çarşamba pazarındaki turp satan pazarcılar, ‘Pazarın en renkli ve çeşidi bol ürünü turp. Siyah, kırmızı ve beyaz olarak 3 çeşidi var diye bildiğimiz turp pazarda 4 çeşit. Siyah turp, kırmızıturp, şalgam turp’u ve son olarak İçi kırmızı dışı beyazımsı olan bu turp için esnaf ‘Buda vezir turpu’ En çok satanlar arasında ancak bilenler tarafından alınıyor’ diyor. Vezir turpu Balıkesir’de 2 yıldır satılmaya başlandı henüz bölgede çok tanınmış değil’ deniyor.
“FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR”
Turp faydası çok olan bir yiyecek diyen Emrullah İşçi “mide ve bağırsakları çalıştırıyor. Hazmı kolaylaştırıp, böbreklerdeki mikropları yok ediyor. Taşları dökmeye yardımcı. Karaciğer şişliğini indirip, kuvvetlendiriyor. Sarılıkta mikroplarla savaştığını büyülerimizden hep duyardık. Romatizmaya iyi. İştah açar ve sindirimi kolaylaştırıyor. Astım ve bronşit gibi solunum yolu hastalıklarına iyi geliyor ve kabızlığı önlüyor. Cildi güzelleştiren ve diş etlerini güçlendiren yönlerimde var. Vücut direncini arttırıyor. Benim bildiğim bunlar’ Vezir turpları için genellikle normal turplara göre soğuğa daha dayanıklı olduğunu biliyoruz. Kışın soğuklarda normal turp, erir, içleri boşalır ve tatsızlaşır. Fakat bu turpta hiç öyle bir şey olmuyor. Bu yüzden ben de önce normal turplarımı, daha sonra bu turpu satıyorum.’’
TAZE OLSUN GÜZEL OLSUN SOFRADA BULUNSUN
Tezgâhlarda taze görünümünü koruması için zaman zaman çiçek sular gibi sulanan ürünler, renkleriyle olduğu kadar lezzetleri ve sağlığa katkıları ile de adından söz ettiriyor. Siyah, kırmızı ve beyaz olarak 3 çeşidi var diye bildiğimiz turp pazarda 4 çeşit. Siyah turp, kırmızı turp ,şalgam turp’u ve son olarak İçi kırmızı dışı beyazımsı olan bu turp için esnaf vezir turpunun en çok satanlar arasında olduğunu belirtiyor. Pazarcı bazı esnaflar Vezir turpunun Balıkesir’de 2 yıldır satılmaya başladığını söylüyor.
BALIKESİR TOPRAKLARINDAN PAZARA GELEN ÜRÜNLER
Çarşamba pazarına Çayırhisar, Halalca ve Küçük bostancı gibi mahallelerden taşınan ürünler arasında özellikle tere, maydanoz, roka, marul, ıspanak ve yeşilliğe dair pekçok ot çeşidi bulunuyor. Fiyatlar en az 75kr,en fazla 5TL’ye kadar çıkıyor.

ÜRÜN BİZİMSE VER GİTSİN!
Çarşamba pazarının bazı esnafları, Balıkesirlilerin Pazar alışverişi sırasında, sofralarına taşıdıkları ürünleri satın alırken, damak tadına fazlasıyla önem verdiklerini söylüyor. Vatandaşın bilinçli olduğu ve özellikle sorarak ve araştırarak Balıkesir’in köylerinden gelen ürünleri tercih ettiğini belirtiyorlar.
KAPALIPAZARYERİNİN ÖNEMİ
Konuyla ilgili olarak yaklaşık 22 yıldır pazarcılık yaptığını belirten Özkan Aslantekin, ‘ Satışlardan memnunum. Eskiye göre pazaryerlerinde değişen çok şey var. Eskiye göre alışveriş yapanları da biz esnafları da düşünürsek çok rahatladık diyebilirim. Pazarda rahat bir ortam var artık. Eskiden Pazaryerlerin de şemsiye altlarında pazarcılık yapardık. Bu durumdan hem müşteri hem de esnaf rahatsız olurdu ancak yapacak çok şey olmazdı. Kapalı pazaryerleri bu sorunu çözdü. Rahatladık hem biz esnaf olarak hem de müşteriler rahatsız olmuyor.’dedi.

PAZAR ALIŞVERİŞİNİ KİMLER YAPAR?
Sebze meyve satışı yaptığını belirten ve kendisini pazarcı Murat olarak tanıtan esnaf ise pazardaki alışverişe dair şunları söyledi: ‘Bugün küçük müşterilerimiz vardı. Genellikle rastlıyoruz bu küçük çocuklarımıza öğretmenleri eşliğinde geliyorlar az az bir şeyler alıyorlar. Bizim içinde bir değişiklik bu aslında. Küçük çocukları da pazaryerinde görmek bir şeyler öğrendiklerini bilmek memnun edici. Çocuklar herkesi mutlu eder. Benden de domates aldılar. Domatesler çeşitli. Çeri domatesi en çok satanlar arasında. Tadıyla kokusuyla da dikkat çekiyor. Tarla domatesi diye geçen orta boy domateslerimizde var. Fiyatlar Çeri’de 4TL orta boyda 2,5Tl.’
FİYATLAR MEVSİMİNE GÖRE DEĞİŞKEN
Küçükbostancı ve Çayıhisardan getirilen bahçe ürünleri pazaryerinde ilgi görenler. Bahar ıspanaklarında fiyatlar düşük.4 TL-5TL ‘den satılan ıspanaklar, bahar ayı ile birlikte düşüşe geçmiş. Normal ıspanak çeşidine nazaran Bahar ıspanaklarının çıkmasıyla birlikte fiyatlarda düşüş var. Öncekigün 3TL den satılan en güzel ıspanaklar, dün pazarda 2TL den satıldı. Ispanak, içli Bakla satışı normal seyrinde ve üreticiyi memnun ediyor. Yaza doğru en çok satanlar listesinde salatalık bulunuyor. Semra Aman Akyürek

PAZARDAKİ BAZI ÜRÜN FİYATLARI ŞÖYLE;
Ispanak 3TL,
Pırasa 2,5-3TL arası
Marul 1,5-2TL
Salatalık 4TL
Havuç 2TL
Turp 2TL
Karnıbahar 6TL
Bakla 4TL

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu