Gündem

TÜTÜNÜN HERTÜRLÜSÜ ZARAR

Balıkesir Tabip Odası Başkanı Şahin Cılız, 31 Mayıs Tütünsüz bir dünya günü nedeni ile bir açıklama yaptı. Bu yıl “Sağlığı seçin tütünü değil “ teması ile işlenen tütünsüz dünya gününde Tabip Odası Balıkesir Şubesi Başkanı Cılız tütün kullanımının önlenmesinde uygulanması gereken politikalara dikkat çekti.

DUMANDAN UZAK DUR!

Sigara, nargile, sarmalık tütün vb.. tütün ürünleri arasında teknik, algısal ayrım yapılmaması gerektiğini ifade eden Cılız , “bu konuda dikkatli olunmalı ve tütünün her türlüsünün zararlı olduğu unutulmamalıdır. “dedi.

ÖLÜM NEDENİ SİGARA

Hekim örgütlerinin birlikte hareket ederek konuya önem vermesi ile toplumda yaygınlaşmasının sağlanabileceği belirtildi. Sağlığınız için tütünü değil sağlığı seçin teması ile yapılan yazılı açıklamada Tütün’ün sağlığa olan zararlarına değinildi. Kalp ve damar hastalıklarının dünyada en önemli ölüm sebepleri arasında görüldüğü açıklandı. Hipertansiyon, kalp ve damar hastalıklarının da ikinci sırada geldiği belirtildi. Her yıl 7 milyon kişinin tütün nedeni ile yaşamını yitirdiği ifade edilen açıklamada ölümlerin 900 binininse pasif etkilenmesiyle yitirildiği belirtildi.

ALTERNATİF POLİTİKALAR ÜRETİLMELİ

Balıkesir Tabip Odası tarafından yapılan değerlendirmede, Dünyada tütün kontrolünün sağlanabilmesi için tütüne olan arz ve talebin birlikte azaltılmasına yönelik çalışmaların eş güdüm içerisinde sürdürülmesinin gerekli olduğu açıklandı. Arzın azaltılması noktasında müdahalelerin hıla geliştirilmesi gerekiyor diyen Tabip Odası Başkanı Şahin Cılız, “alternatif politikalar üretilerek hekimlerle sınırlı kalmayacak ve tüm politikalarda sağlık yaklaşımı ile uyumlu bir programın geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

ALGISAL AYRIM YAPILMAMALI

“Tütünsüz bir yaşam için, ulusötesi tütün endüstrisi ile kararlı mücadele çalışmaların hedefinde olmalı. Tütün kontrolü gözden geçirilmeli ve eksiklikler ivedi olarak giderilmelidir. Tütün ürünlerinin zararlarının önlenmesine dönük kanunda ihlale göz yumulmamalı. Üreticiyi mağdur etmeyecek şekilde alternatif tarım politikaları üretilmeli. Her türlü tütün hastalandırır ve öldürür. Bu konuda sigara, nargile, sarmalık tütün vb.. tütün ürünleri arasında teknik, algısal ayrım yapılmaması için dikkatli olunmalı ve tütünün her türlüsünün zararlı olduğu belirtilmelidir. “

ÖNLENEBİLİR

Balıkesir Tabip Odası tarafından yapılan açıklamada “Sağlık, ekonomik, sosyal, çevresel vb. açılardan son derece zor durumda bırakan tütün kullanımının tüm dinamikleriyle yok edilmesi gerekir. Hekimler, kendilerine başvuran kişilere bu konuda zaman ayırmaları temel bir roldür ancak bu rollerin ötesinde sorumluluk olduğu unutulmamalıdır. Herkim ve sağlık çalışanlarının ülkenin önceliği noktasında bilimsel zeminde yapacakları çalışmalardan yararlanarak toplumda farkındalık yapabilecek ve potansiyelini eşgüdümlü bir çalışma ile kullanarak toplum sağlığına daha fazla katkı sunabilecektir. “denildi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu