GündemÖzel Haberler

YALÇIN “ EKONOMİ ALARM VERİYOR”

Balıkesir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Metin Yalçın, Hazine  ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan ekonomi reformu paketini MERHABA’ya değerlendirdi. Yalçın, “Reform diye adlandırılan bu veriler beklentiyi karşılamaz. Ekonomi ciddi şekilde alarm veriyor” dedi.

Türkiye ekonomisinin TÜİK verilerine göre yüzde 3 küçüldüğünü belirten Balıkesir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Metin Yalçın, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladı ekonomik reform paketinin sağlıklı ve güvenilir olmadığını dile getirdi. Üreticiden esnafa, emekliden çalışana her kesim için ciddi bir program hazırlanması gerektiğini vurgulayan Yalçın, üretimi arttırmadan kalkınmanın sağlanamayacağını söyledi.

“CİDDİ EKONOMİK SIKINTI YAŞIYORUZ”

Balıkesir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Metin Yalçın,“Geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak açıklama yaptı. Biz de açıkçası daha işlevli şeyler bekliyorduk. Çünkü ciddi bir ekonomik sıkıntı yaşıyoruz. Geçtiğimiz yılı ekonomik küçülmeyle karşıladık. TÜİK verilerine göre ekonomi geçen yıl yüzde 3 küçüldü. En büyük büyüme dönemlerinde bile oluşmayan istihdam planlıyoruz. Bu işçileri alacağız ama nerede çalışacaklar? Büyüyen bir ekonomi işçi ister. Biz yüzde 13 işsizlikten bahsediyoruz. 100 gençten 24’ü işsiz. Böyle bir iklimde  istihdam diyoruz, ekonomi küçülüyor ve sürdürülebilir emeklilik diyerek kıdem tazminatı fonundan bahsediyoruz” dedi.

“TARİH BİZİ HAKLI ÇIKARDI”

Emeklilere dair yapılan çalışmaları değerlendiren Yalçın, “Bir tür emeklilik kaskosu yapılacak. Yani devlet olarak bizim vatandaşa vereceğimiz maaş yetmiyor biliyoruz. Özel sektörü de işe katıp beraberce bir fonla bu işi halledelim diyorlar. Tüm teşviklere rağmen bir şekilde kayıtdışı istihdamın var olduğu bir yerde emeklilerimizi sürdürülebilir emekli yapamazsınız. Olsa olsa süründürülebilir emekli olurlar. Sistemde ne kadar çok işçi olursa, onların ürettikleri değerle gelecek sürdürülür. Bu EYT sorunuyla da karşımıza çıktı. Biz 2000’li yılların başında 65 yaş emeklilik çıktığında mezarda emeklilik olmaz. İnsanlar mağdur olur demiştik.  Sonuçta toplumsal barış önemli bir sorun. Yaşlılarımızı bugünden cezalandırıyoruz demiştik.  Tarih bizi haklı çıkardı. Şu anda da aynı durumu görüyoruz. Emekli olacak yurttaşlarımız fona dahil olduğu ölçüde rahat edecek. Olamadıkları ölçüde 700-800 lira emekli maaşıyla hayatlarını devam ettirmek zorunda kalacaklar. Bugün çözüm diye sunulanlar aslında geleceğin mağdurlarını yaratacak” şeklinde konuştu.

“ESNAFIMIZIN KREDİ NOTLARI ÇOK DÜŞÜK”

Esnafların da zor durumda olduğunu söyleyen Başkan Yalçın, “Reform kapsamında 5 milyar doların bankalara verileceği 28 milyar doların ise devlet iç borçlanma senedi (dips) dediğimiz şekilde bankalara aktarılacağı söyleniyor. Bunu en son 2001 krizinde gördük. IMF’nin yöntemiydi.  Bu yöntem güzel ama 28 milyar doları nereden bulacağız? En son Çin’e gittik 3 milyar dolar bulabildik. Velev ki bulundu  ve aktarıldı. Kamu bankaları görev zararı olacak ve bu para kamu bankaları olan kara deliklerini kapatacaktır. Büyük paralarla büyük borçlar yapabilen şirketlere bu para fayda sağlayabilir ama bizim küçük esnafımızın, tüccarımızın  durumu oldukça zor olacak. Çünkü hali hazırda esnafımızın kredi notları da oldukça düşmüş durumda” ifadelerini kullandı.

“ÜLKEMİZİ LİBERALİZME UYARLADIK”

Başkan Metin Yalçın, “Seracılığa başlıyoruz. Reform paketinde açıklananlara göre 2 bin 3 bin dönümlük yerlerde teknolojik seralar kuracağız. Buralarda sebzeleri yetiştireceğiz. Birlikler, kooperatifler kuracağız. Tarım alanında bir rahatlama yaratılacağı söyleniyor. Ama birlik kurulacaksa birlikler neden kapatıldı? Biz Trakya Birlik, Fisko Birlik gibi bu birlikleri neden kapattık?  Devlet ayakkabı yapmaz diyerek Cumhuriyet’in bütün kurumlarını tarım ve sanayinin dışına attıktan sonra bugün gelip karşımıza size sera kuracağız demek komiklik. Devlet olarak ileri teknoloji seracılık yapacaksınız. İyi de ürün elde edeceksiniz. Tanzim satışla da vatandaşa satacaksınız. Peki şu an çiftçilik yapanlar nasıl geçinecekler? Binlerce tarım üreticisi ne üretecek ve kime satacak? Büyük devlet çiftlikleriyle tarım yapıp bunu halka ulaştırmak söylerken güzel geliyor ama bu ülkenin ekonomik denkleminde büyük bir tahribat anlamına geliyor. Çünkü biz bu ülkeyi son 20 yıldır liberalizme ve liberalizmin kurallarına uyarladık. Devlet yapar ve halka ulaştırır dersek bu olmaz” şeklinde konuştu.

“EYLÜL’DE TURİZM Mİ PLANLANIR?”

Turizm takvimine de değinen Oda Başkanı Yalçın, “Toplamda bu ekonomik açılıma baktığımızda reform paketinin başlıkları takvimlenmiş. Buna göre Eylül’de turizm gelirlerinde artış planlanmış. İyi de Eylül’de turizm sezonu bitiyor. Neden biz Eylül’de yapıyoruz bu planlamayı? 70 milyon turist, 70 bin dolar gelir hedefleniyor. Yani her turist bin dolar harcama yapacak. Bu bekleniyor. Ama ben her turizm toplantılarında turist harcamasının arttırılamadığının  tartışıldığını duydum. Herşey dahil sistemle günlük 15-20 dolara otel satıp ondan sonra da adamlar 200 dolara tatilini yapıp Türkiye’den gidiyor. Turizmde bu denklemi değiştirecek ne yaptık? Böyle bir hesap gerçekçi değil. Bunu ülkeye reform diye sunmanın sağlıklı ve güvenilir olduğunu zannetmiyoruz” ifadelerini kullandı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu