Köşe Yazıları

Yaprakları Zararlı Kendisi Yararlı

Beslenme alışkanlıklarımıza baktığımızda en sık tükettiğimiz sebzeler arasında yer alan domatesin faydalarını biliyor musunuz?

Bu sebze marketlerin manav reyonlarında veya pazarlarda kolayca erişebileceğimiz yiyecekler arasında yer alıyor. Diğer sebzeler ile karşılaştırıldığında sağlıklı besin profili ile tanındığı için domatesin kalorisi ve besin değeri de beslenmesine dikkat edenler ya da spor ile ilgilenenler tarafından merak edilen domates mide ve cilt için neler sağlıyor bakalım.Sizler için seçtiğim bu bilgiler şifalı sebze ve meyveler sitesinden derlenmiştir.

 

Domateslerdeki antioksidanlar, kanser, diyabet ve kalp hastalığı bunlardan birkaçı olan çeşitli ölümcül hastalıklara karşı koruma sağlar.

Domates Kanseri Önlemeye Yardımcı Olur

Amerikan Kanser Araştırma Enstitüsü’ne göre, domateslerdeki likopen meyvenin antikanser özelliklerinden sorumlu olabilir. Likopen, karotenoid ailesinde bir antioksidandır. Güçlü antioksidan özelliklerinin, çeşitli nedenlerden dolayı vücudumuzda üretilen serbest radikalleri nötralize ettiği bulunmuştur. Laboratuvar çalışmaları bile domates bileşenlerinin birkaç kanser hücresi tipinin çoğalmasını önlediğini göstermektedir.

Domates Kan Basıncını Düzenler

Domateslerdeki likopenin de kan basıncını düşürdüğü gösterilmiştir. Domates ayrıca kan basıncı seviyelerini düşürdüğü bilinen bir mineral olan potasyum açısından da zengindir. Bunun nedeni potasyumun sodyumun etkilerini azaltmasıdır. Aslında, ne kadar potasyum tüketirseniz, idrarla daha fazla sodyum kaybedersiniz. Bunun yanı sıra, potasyum kan damarlarınızın duvarlarındaki gerilimi hafifleterek kan basıncını daha da azaltır. Amerikan Kalp Derneği’ne göre, ortalama bir yetişkin için önerilen potasyum alımı günde 4.700 mg’dır. Ancak böbrek taşlarına yol açabileceğinden çok fazla potasyum tüketmemeye dikkat edin.

Domatesler Sindirim Sağlığını Geliştirir

Domatesler, sindirim sularının önemli bir bileşeni olan iyi klorür kaynaklarıdır. Bir rapor ayrıca, domateslerde likopenin mide kanserini önlemedeki etkinliği hakkında konuşuyor. Domateslerdeki lif de burada yardımcı olur – 100 gram domates size 2 gram lif (hem çözünür hem de çözünmez lif) verir ve bağırsak sağlığını daha da artırır.

DOMATESİN ZARARLARI

Domates yaprakları tüketim için güvenli değildir. Büyük miktarlarda, zehirlenmeye neden oldukları bilinmektedir. Bazı araştırmalar, domates hariç bitkinin tüm bölümlerinin sindirim rahatsızlığına neden olabileceğini düşündürmektedir. Anekdot kanıtlarına göre, domates yaprağı zehirlenmesinin diğer semptomları arasında boğaz ve ağızda ciddi tahriş, baş dönmesi, baş ağrısı ve ciddi vakalarda ölüm olabilmektedir.

DOMATESİN KALORİSİ VE BESİN DEĞERİ

İşte küçük bir (ortalama 100 gram) çiğ domatesdeki besin maddeleri:

 

Kalorisi: 18

Su: %95

Protein: 0.9 gram

Karbonhidrat: 3.9 gram

Şeker: 2.6 gram

Lif: 1.2 gram

Yağ: 0.2 gram

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu