Köşe Yazıları

Yaz Sıcağında Serinleten Bitkiler

Yaz sıcaklarının etkisini iyice gösterdiği bugünlerde; uzmanlar tarafından su, vitamin ve mineral içeriği yüksek meyve, sebze ve tam tahıllara dayalı bir beslenme şekli önerilmektedir. Örneğin Akdeniz diyeti bunun için en uygun beslenme şeklidir.

Yaz Sıcağında Serinleten Bitkiler.. Özellikle çok sıcak günlerde vücut ısısını artıran yüksek kalorili ve zor sindirilen besinlerden kaçınılmalıdır. Yaz mevsimde öne çıkan su içeriğinden zengin salatalık, marul, kabak, kavun, karpuz, limon, ananas, çilek, üzüm gibi yiyeceklerin çiğ tüketimi sıvı ihtiyacının karşılanmasını destekler. Yüksek su içeriğine sahip yiyecekler hem daha kolay sindirir. Hem de vücudunuzu ferahlatır.

Ayrıca yüksek posa ve su içeriği nedeniyle bu sıcak havalarda salatalığa çok daha fazla yer vermek gerekir. Posalı olması nedeniyle tokluk sağlar, içeriğinde su barındırmasıyla da susuzluk hissinin önüne geçer.

Tahıl, badem, havuç, hurma, ayçiçeği ve muz gibi besinler de yaz sıcağında tercih edilecek potasyumca zengin bitkilerdir.

Yaz Sıcağında Serinleten Bitkiler

Çilek; C vitamini, folat ve antioksidan içeriği ile dikkat çeken bir meyvedir. Ayrıca, yüksek su oranı sayesinde de serinlemeye yardımcı olur.

Bu sıcak havalarda taze nane de çok faydalıdır. Nane yapraklarının üzerine birkaç damla limon sıkıp ağzınıza alırsanız ferahladığınızı fark edersiniz.

Kalp damar sağlığının olmazsa olmazı lif, vitamin ve mineral içeriği ile semizotu bu sıcaklarda ferahlatıcı bir bitkidir.

Lavanta çayı da vücut ısısını düşürdüğü için yaz sıcaklarında tercihtir.

Yaz aylarında sık sık duyduğumuz ‘Çay harareti alır’ cümlesi gerçekten doğru mu, yoksa bir efsane mi?

Türk kültürünün vazgeçmesi mümkün olmayan siyah çay, her mevsimde olduğu gibi yaz aylarında da bolca tüketimi olur. Yapılan araştırmalara göre sıcak içecekler vücudun kendisini olduğundan daha sıcak hissetmesine yol açar. Bu da vücudun daha fazla terlemesine neden olur. Terlemek, ısı kaybını sağladığı için de sıcak içecekler genellikle harareti alır. Çay tükettiğimizde vücudumuz normalden daha fazla terler. Ancak bu terleme spor yaptıktan sonra oluşan terle aynı değildir. Vücut kontrollü bir şekilde terlediği için serinlemeye başlar ve üzerinizde hararette gitmiş olur

Velhasıl yazın sıcak çay içtiğimizde dış ortamla vücut ısısını dengeler. Soğuk bir şey içtiğimizde ise serinlediğimizi fark ederiz. Ancak dış ortam sıcaklığıyla vücut kendini dengelemek istediğinde daha da zorlanacaktır. O halde bu sıcak havalarda serinlemek için çay tercihtir.

Ama konuya bir de dilbilgisi açısından bakmak gerekirse ‘Çay harareti alır.’ Deyimindeki çay bildiğimiz çay olmadığını da bilmek gerekir. Yani bu deyimdeki çay, aslında dere manasında kullanılır.

Keyifli ve serin bir yaz geçirmeniz dileğiyle…

Daha fazla köşe yazısı için tıklayın…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu