GündemTeknolojiTürkiye Gündemi

Yerli Üretim Zırhla Güvenlik Güçlerinin Yükü Hafifleyecek

Güvenlik güçlerinin korunmasına yönelik olarak geliştirilen yelek ve kalkan gibi koruyucu ekipmanların çok sağlam bir yapıda olması gerekiyor. Ancak bu ekipmanların sağlam olmasının yanı sıra hafif olması da oldukça önemli. Çünkü ekipmanlar ağır olduğunda güvenlik güçleri fazladan efor sarf etmek zorunda kalıyor ve hareket kabiliyetleri azalıyor.

Doğuş Üniversitesi bünyesindeki Makine İleri Teknolojiler Laboratuvarı’nda (MİT Lab), bir süredir farklı malzemeler kullanılarak zırhların hafifleştirilmesine yönelik çalışmalar yapılıyordu. Çalışmalar nihayet sonuç verdi ve kompozit malzeme kullanılarak yüksek koruma sağlayan hafif zırh geliştirildi.

MİT Lab‘da sadece zırh ve balistik alanında değil, ileri savunma teknolojilerine yönelik sistemler ve bunların geliştirilmesi için de çalışmalar yürüttüklerini belirten Doğuş Üniversitesi Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tarık Baykara, şimdiye kadar yerli ham maddelerle yapılmış 20’ye yakın sistem geliştirdiklerini, 8 patent ve faydalı model başvurusu yaptıklarını söyledi.

Geliştirdikleri zırhlarda hafifliğe çok önem verdiklerini ve malzemelerin hafif olmasını sağlamak için uğraştıklarını belirten Baykara, “Ağır bir malzemeyle zırhlama yapmak mümkün ama özellikle bir piyade erinin vücudunu veya bir aracı korurken hafiflik çok önemli. Çünkü zaten kendi ağırlıkları da var. Bunun için kompozit malzeme kullandık ve yenilikçi bir yaklaşımla koruma sistemlerini 2-2,5 kilograma kadar indirdik. Genellikle metal çalışmıyoruz çünkü metal ağır kalıyor.” ifadelerini kullandı.

Zırh Delici Mermilere Bile Dayanabiliyor

Cam fiber takviyeli bir kompozitten oluşan hafif ve dayanıklı bir zırh geliştirdiklerine değinen Baykara, hızı saniyede 300-350 metre civarında olan tabanca mermisinin, malzemenin ancak yüzde 15’ine kadar girebildiğini ve zırhın mermi geçirme ihtimalinin olmadığını bildirdi.

Baykara ayrıca, kompozit malzemeye bor karbürden yapılmış seramik entegre edildiğini ve bu sayede zırh delici olarak tanımlanan çelik çekirdekli ve hızı saniyede bin-bin 200 metreye ulaşabilen mermilere karşı da koruma sağlandığını belirtti. Geliştirdikleri seramik entegre edilmiş kompozit malzemeyi yeleklerin içine yerleştirdiklerini ve böylece güvenlik güçlerinin daha iyi korunması adına önemli bir adım attıklarını belirten Baykara, “Özel kuvvetler operasyon anında sırt ve göğüste bunu kullandığı zaman tam teçhizatlı korunmuş oluyor. Bunların daha kalınları da tankların korunması için kullanılıyor.” dedi.

Güvenlik güçlerinin zırhlarında genellikle çelik malzemenin kullanıldığına ve bu durumun çok fazla ağırlık oluşturduğuna değinen Baykara, geliştirdikleri yeni zırhlarda bu ağırlığı büyük oranda azaltarak zırhları hafiflettiklerini söyledi ve şunları ekledi: “Koruma kalkanları çelik ve yaklaşık 35-38 kilogram ağırlığında. Biz bunu yüzde 60-70 civarında hafiflettik. Hafiflik açısından çok büyük bir avantaj sağlıyoruz. Ayrıca zırhlarda çelik kullanıldığında mermi sekme yapıyor. Kalkanı kullanan kişiyi korumasına rağmen etrafındakiler için tehlike taşıyor. Bizim malzememiz mermiyi yutarak içine hapsettiği için sekme yapmıyor. Kullandığımız her türlü ham maddeyi ülkemizden, özellikle İstanbul bölgesindeki üreticilerden alıyoruz. Sürekli olarak da emniyet güçleriyle irtibatta olup ürünlerimizi onların ihtiyaçlarına göre geliştiriyoruz. Çok güçlü bir tasarım ekibimiz ve bağlantılarımızla bunu endüstrileştirme imkanımız var. Bu açıdan avantajlıyız.”

Geliştirdikleri yeni zırhların, bilgisayar çantası veya sırt çantası görünümlü ekipmanlara da başarılı bir şekilde uygulanabildiğini belirten Baykara, bu sayede çantanın ağırlığının artmadığını ve kullananların ölümcül organlarının başarıyla korunduğunu vurguladı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu