Köşe Yazıları

YEŞİL GÜBRE – YEŞİL GÜBRELEME

YEŞİL GÜBRE – YEŞİL GÜBRELEME

 

Toprağı zenginleştirmek için; toprakta büyütülmüş veya başka yerlerden getirilmiş yeşil bitki materyalinin toprak altına gömülme işlemine “yeşil gübreleme”, bu iş için kullanılan bitkilere de “yeşil gübre bitkileri” denilmektedir.

 

Yeşil gübre bitkisi olarak mera bitkileri dediğimiz çimen grubu bitkileri kullanabileceğiniz gibi, baklagil bitkilerini de tercih edebilirsiniz. Baklagil bitkileri havanın serbest azotunu yaprakları ile tutar ve kökleri aracılığı ile toprağa verir. Yeşil gübreleme yapmanızın size sağlayacağı faydaları sıralayalım: Toprak içindeki mikrobiyal faaliyetleri artırarak toprağın biyolojik özelliklerinin düzelmesine yardımcı olur. Tarla toprağında yüzey akışı ve erozyonu önler. Yabancı otları kontrol altına alır. Toprak içinde çürüyüp çözündüğü zaman hem toprağın organik maddesini artırır hem de toprağa fosfor ve potasyum kazandırırlar. Yeşil gübreleme maksadıyla toprağa karıştırılır ve toprak altında çürüdükten sonra. Toprağın yapısını düzeltmeye yardımcı olur yani; hafif topraklarda gevşek olan toprak yapısı içinde gözeneklilik oluşturarak su ve gübrelerin çabucak derinine sızmasını engeller. Ağır topraklarda ise; sıkı olan toprak yapısı içinde gözeneklilik oluşturarak, su birikmesinden dolayı ortaya çıkan ve sorun yaratan kök ve kök boğazı çürüklüklerini önlemeye yardımcı olur.

 

Yeşil gübreleme maksadıyla yetiştirdiğiniz bitki çiçeklenme dönemindeyken, üzerine kuru halde ahır gübresi ve dekara 10kg kadar üre gübresi serperek toprağın 20cm derinliğine karıştırmanızı tavsiye ederim. Eğer toprağınız hafif ise; ilkbaharda çiçeklenecek olan bir yeşil gübre bitkisini seçmenizi, eğer toprağınız ağırsa sonbaharda çiçeklenecek olan bir yeşil gübre bitkisini seçmenizi öneririm.

Toprak pH seviyesi bölgemizde yüksek olduğu için Balıkesir Karesi ve Altıeylül ilçelerinde çiftçilik yapanlar için yeşil gübreleme uygulamasını yapmalıdır. Yeşil gübreleme maksadıyla Baklagil bitkisi olarak; Yonca, Çayır Üçgülü, Taş yoncası, Soya fasulyesi, Yem bezelyesi, Yem börülcesi, Üçgül, Bezelyesi. Baklagil olmayan bitki grubundan ise Çavdar, Yulaf, Arpa, Darı, Kara buğday, Buğday, Çim, Hardal, Sudan otu, Kolza bitkilerini seçebilirsiniz.

Bu arada yeşil gübre bitkisi olarak seçeceğiniz ve yetiştireceğiniz bitki için taban gübresi atmanıza gerek yok.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu