GündemKöşe Yazıları

YUNUS EMREDEN BİLİŞİME

“Hiç hata yapmayan insan, hiç bir şey yapmayan insandır
Ve hayatta en büyük hata, kendini hatasız sanmaktır!..”

Der Anadolu’da hoşgörü denince akla gelen bir halk kahramanı olan Yunus Emre… Tasavvuf şiirinin en önemli temsilcilerinden biri olan Yunus Emre’nin  13. yy sonları ve 14. yy başlarında Anadolu’da yaşadığı bilinmektedir. Yunus Emre’nin  Ölümünün 1320 olarak kabul edilmesiyle seksen iki yaşında öldüğü söylenir.Bu durumda 1238’de doğduğu tahmin edilse de UNESCO 1991’i Yunus Emre’nin 100. doğum yılı ilan etti. Yunus Emre sanat yaşamında halka, halkın dili ile hitap etmiş, Öz Türkçe ile eserler vermiştir. Bu da Yunus Emre’nin her zaman okunup anlaşılmasında önemli bir rol oynamıştır.

Şiirleri tasavvuf ağırlıklıdır. Tasavvuf; ruhunu temiz tutmak, Allah sevgisini kalbinde yaşamak, Allahı öylesine sevmektir ki cennet için değil, onun sevgisine erişebilmek için uğraş vermek, ömrünü bu yola adamak demektir. Tasavvuf felsefesinin en güçlü örneklerinden birisi olan “Risaletü’n Nushiyye” ve şiirlerini topladığı “Divan” Yunus Emre’nin bilinen iki yapıtıdır.

Yunus Emrenin yaşamı halk arasında şöyle anlatılmaktadır: “Yunus Emre küçükken okula gitmiş ama alfabeyi bir türlü öğrenememiş. Bunun üzerine okulu bırakıp köyünde çiftçilik yapmaya başlamış. İlerleyen yıllarda kıtlık olmuş. Yunus Emre’de kıtlıktan etkilenmiş. Kırşehire yakın Sulucakarahöyükte Hacı Bektaş Veli adlı biri olduğunu ve kapısına gelen ihtiyaç sahiplerini eli boş göndermediğini duyup,yanına gitmeye karar vermiş. Yolda giderken eli boş gitmemek için alıç toplamış.

Hacı Bektaş Velinin dergâhına vardığında; Hacı Bektaş Veli, Yunus Emre’nin samimi ve saygılı davranışlarından çok memnun kalmış. Yunus Emre’nin  buğday için geldiğini öğrenince “Sorun bakalım buğday mı ister, himmet mi?” demiş. Bu sözleri duyan Yunus ” Ben himmeti ne yapayım, karın doyurmaz ki, bana buğday gerek,” diye cevap vermiş. Buğdayını alan Yunus yola koyulmuş.Yolda giderken buğdayı aldığına pişman olan Yunus, geri dönmeye karar vermiş.

Hacı Bektaş Velinin huzuruna çıkmış ve buğdayı istemediğini himmet istediğini söylemiş. Hacı Bektaş Veli “O söylediğin artık geçti biz o anahtarı Taptuk Emreye verdik,” diye cevap vermiş. Yunus, bunun üzerine Taptuk Emreyi bulmak için yola çıkmış. Taptuk Emreyi bulup ona durumu anlatmış. Taptuk Emrenin dervişi olmuş ve dergâha odun taşımakla görevlendirilmiş. Kırk yıl odun taşıdığı dergâha bir tek eğri odun getirmemiş. Sebebini soranlaraysa “Bu kapıdan içeriye odunun eğrisi bile giremez,” diye cevap vermiş.

Taptuk Emre kızını Yunus ile evlendirmiş ama Yunus şeyhinin kızına kendisini layık görmediği için kıza elini bile sürmemiş. Onun tek amacı erenler mertebesine ulaşmakmış. Yunus zamanla bir türlü erenler mertebesine ulaşamadığını düşünmüş.Bu duruma üzülüp Taptuk Emrenin yanından ayrılmış.Rivayete göre Taptuk Emreden ayrı geçirdiği zaman içinde başından geçen bazı olaylar sonucunda Yunus istediği mertebeye ulaştığını anlamış.

İçinde bulunduğumuz 1-7 Mayıs günleri Yunus Emre Haftası olarak kutlanıyor. Bu hikaye ile bende Yunus Emreyi anmak ve size farklı bir bakış açısı ile anlatmak istedim.

***********************************

Etkili iletişim, bilişimle sağlanır! Günümüzde yeme, içme gibi temel ihtiyaç görevini alan Bilişim; ülkelerin teknolojilerini, yaşamlarını, ekonomik gelişmelerini etkileyerek harikalar ortaya çıkarmaktadır.Dünyayı bilim ve teknoloji anlamında geliştirebilen, ilerletebilen toplumlar her zaman kendinden güçsüz olan toplumları da yönetmiştlerdir. Değişim ve dönüşüm için bilişim şarttır! Bu nedenle, Türkiyemiz’in mutlaka bir bilişim politikası olmalıdır. Böylece ülkemizi yurtdışından teknoloji ithal etmeye mahkum olmaktan ve teknoloji çöplüğüne dönüşmekten kurtarabiliriz.

Elbette bilişimi doğru kullanmakta çok önemlidir. Evde, okulda, kaferlerde yakınlarımızla biraradayken kullandığımız bilişim ara ara amacından uzaklaşabiliyor. Bilişimi Bilgi, kültür ve gelişim için kullanmalıyız. Bilişim insanlık için olduğunu unutmayalım ve Mayıs ayının ilk haftası kutlanan Bilişim Haftası’ndan itibaren bilişimi gelişim için kullanmaya gayret gösterelim.

***********************************

Bana her konuda fikir ve önerilerinizi yazabileceğinizi sakın unutmayın dostlar sevgi ile kalın.

İletişim için; onurayan@hotmail.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu