Balıkesir Merhaba Blog YazılarıBakımSağlıkYaşam

Yüz Yogasına Başlangıç Rehberi

Yaşlanmaya bağlı olarak yüz bölgesindeki kasların zayıflaması sonucu meydana gelen kırışıklıklar kaçınılmazdır. Yaşlanmayı durdurarak bu durumu tamamen ortadan kaldırmamız şimdilik pek mümkün görünmese de bu süreci bir miktar yavaşlatmamız mümkün. Yılların yüzümüze bıraktığı izlerle savaşmak için en güçlü silahlarımızdan biri ise yüz yogası!

 

Yüz Yogasına Başlangıç Rehberi

 

İlgili Makaleler

Yüz Yogası Nedir / Ne İşe Yarar ?

Nasıl ki sıkı bir karna sahip olmak için yapmamız gereken şey şınav, mekik veya plank gibi egzersizlerle  o bölgedeki kasları çalıştırmaksa; yüz yogası da aynı mantıkla çalışır. Cildi dolgun ve sıkı tutmak için yüzün belirli bölgelerindeki kas grupları çeşitli egzersizlerle çalıştırılarak güçlendirilir. Yüzdeki kırışıklıkları ve ince çizgileri azaltmak için çoğunlukla alternatif olarak kozmetik ürünler veya estetik uygulamalar düşünülse de bunlar kullanıcılara hem yüksek maliyetli hem de geçici çözümler sunulur. Bunların aksine yüz yogası ise tamamen maliyetsiz ve düzenli yapıldığı takdirde uzun vadede oldukça etkileyici sonuçlar ortaya koyar. İkna olmakta güçlük çekiyorsan, yüz yogası uzmanı Danielle Collins’in sözlerine kulak vermelisiniz;

‘’Bu egzersizler sayesinde cildin tüm katmanlarını doğru bir şekilde çalıştırarak kan dolaşımını artıracak, cilt hücrelerine daha fazla besin ve oksijen gitmesine izin vereceksiniz. Sonuç olarak daha az toksinli ve nemi emmek için yeteneğini geri kazanmış parlak ve sağlıklı bir cilt elde edersiniz.’’

 

Başlamadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Yapımı her ne kadar kolay olsa da yüz yogası ile cildinde etkileyici sonuçlar elde etmek istiyorsanız, egzersizleri düzenli bir şekilde yapmanız oldukça önemli. Kısa zamanda büyük sonuçlar elde edemeyeceğinizi de baştan belirtelim. Uzmanlar tarafından egzersizlerin sabah ve akşam olmak üzere günde 2 seans yapılması tavsiye edilmekte.

Yüz kasları, vücudumuzda bulunan diğer kaslara göre daha küçük ve hassas olduklarından; yeni başlayanlar için bu kasları harekete geçirmek bir nebze daha zordur. Bu nedenle göz kasları gibi küçük kaslar yerine; alın veya boyun gibi daha büyük kaslar üzerinde egzersizlere başlamak ilk etapta daha faydalı olur.

Yüz Yogası Nasıl Yapılır ?

Yukarıda anlattıklarımız üzerine yüz yogasına başlamaya karar verdiyseniz, hiç zaman kaybetmeden başlangıç için hangi yüz yogası egzersizlerini yapabileceğinize ve bunların ne amaçla uygulandığına geçebiliriz.

1- Isınma:

Her egzersiz öncesi mutlaka yapılması gereken ısınma hareketleri ile egzersiz sonrası ortaya çıkabilecek olası kas ağrılarını engellemektir. Tıpkı diğer tüm egzersizlerde olduğu gibi, yüz yogası ile yüzümüzdeki kasları çalıştırmaya başlamadan önce bu kasları ısıtarak işe başlamamız son derece önemlidir. Yüz bölgesindeki kasları uyandıran ve ısınmasını sağlayan her türlü hareket bu aşamada işe yarayacak ve yoga sonrasında yüzünde ağrı hissetmeni engelleyecektir. Şakaklarını yukarı doğru çekin ve yüzüne esneklik kazandırmak ve ağız etrafındaki kasları çalıştırmak için dilinizi olabildiğince dışarı çıkarın. Bu hareket stresli bir günün ardından yüzündeki gerginliği atmak için de işe yarayacaktır.

2- Yanak Kaldırma

Yanak bölgesindeki sarkmaları azaltmak için önerilen bu egzersizde, ağız ‘O’ şeklinde açılarak üst dudak dişlerin üzerine yerleştirilir. Yanak kaslarını yukarı doğru kaldırmak için egzersizin başından sonuna kadar gülme pozisyonunda olunmalıdır. İşaret parmakları yanağın üst kısmına yerleştirilerek gözlerin altına doğru itilmelidir. Bu şekilde 20 saniye kadar beklendikten sonra yanakları serbest bırakın ve bir süre sonra aynı hareketi tekrar ederek egzersize devam edin. Bu hareketi en az 15-20 tekrar şeklinde yapın.

 

Yanak Kaldırma

 

3- Göz Çevresini Sıkılaştırma

Göz çevresindeki ince çizgilerden kurtulmayı ve daha sıkı bir görünüm elde etmeyi sağlar. 3 parmağını kaşlarının üzerine yerleştirmeli ve kaşlarını hafifçe yukarı doğru kaldırın. Bu şekilde 5 saniye kadar bekledikten sonra kaşlarınızı serbest bırakın. Aynı egzersizi göz altı bölgesinde de uygulamanız mümkün. Parmaklarını bu kez elmacık kemiklerinin üzerine yerleştirin ve hafifçe bastırın. Bu sayede göz çevrendeki kan dolaşımını hızlandırarak göz kaslarınızı rahatlatın.

 

Göz Çevresini Sıkılaştırma

 

4- Gülme Çizgilerini Yumuşatma

Gülmek, yüz bölgesinde ince çizgileri oluşturur. Ancak ince çizgiler oluşacak diye gülmekten vazgeçemeyiz değil mi ? Gülümsemenizi kaybetmeden bu çizgilerden kurtulman mümkün. Nasıl mı? Yanaklarınızı şişirmek suretiyle gerilmelerini sağlamalısınız. Sonrasında bir elinizle yanağınıza baskı uygulamalı, diğer elinizle ise ağzınızı kapatmalısınız. 5-10 set şeklinde her iki yanak için de egzersizi her gün tekrarlayabilirsiniz.

 

Gülme Çizgilerini Yumuşatma

 

5- Yanak Sıkılaştırma

Daha dolgun yanaklara kavuşmanıza yardımcı olur. Ağzınızı ‘O’ şeklinde açtıktan sonra dilinizi ağzınızın üst kısmına yerleştirmelisiniz. Avuç içlerinizi elmacık kemiklerinize oturacak şekilde hafifçe bastırmalı ve bu şekilde rahatlama ihtiyacı hissedene kadar beklemelisiniz. Yanaklarınızı serbest bıraktıktan sonra 25-30 saniye kadar dinlendirip aynı hareketi tekrarlamalısınız.

 

6- Alın ve Göz Çevresini Sıkılaştırma

Yüz yogasının en bilinen hareketlerinden biridir. İşaret ve orta parmakları kaşın üstünde yerleştirin. Ardından yüzük ve serçe parmaklarınızı burnunuzun her iki yanında olacak şekilde yerleştirin. Yaklaşık 15-20 saniye kadar parmaklarla basınç uygulandıktan sonra bir süre dinlenerek egzersize devam edin.

 

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yüz yogası, çeşitli egzersizlerin düzenli yapılması suretiyle kan dolaşımının hızlandırır. Ayrıca kolajen üretimi için dokuların uyarılması ve buna bağlı olarak kırışıklıkların azaltılmasını sağlar. Ne var ki yapılmadığı takdirde kırışıklıklar ve ince çizgilerinin artmasına neden olur. Özellikle egzersizlerin aşırı bir şekilde yapılması bu soruna yol açar. Bu nedenle belirtilen sürelerin çok fazla dışına çıkılmaması oldukça önemlidir.

Pek çok kritere bağlı olarak, yüz yogasının verdiği sonuçlar kişiden kişiye farklılık gösterir. Ayrıca bu uygulamaların sonuçlarını uzun vadede mutlaka alacağınızdan emin olarak egzersizleri günlük rutinin haline getirin.

 

Daha fazlası için tıklayınız.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Geri bildirim: Göz Yorgunluğuna Birebir!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu