GündemEğitim

HAKLARINIZI BİLİYOR MUSUNUZ? HEPSİ BU HABERİMİZDE..

ÇOCUKLAR GÜN GEÇTİKÇE SUÇA SÜRÜKLENİYOR.!
-“SUÇA İTİLEN ÇOCUK SAYISI NEDEN ARTTI?”
-“AİLELER ÇOCUKLARI DOĞRU YÖNLENDİRİYOR MU?”
-“KADINLAR TOPLUMDA NEDEN İKİNCİ PLANDA KALIYOR?”

HEPSİ BU HABERİMİZDE..

Suça sürüklenen çocuk sayısı her geçen gün artıyor. Balıkesir Barosu Çocuk Hakları Komisyonu üyeleri, suça sürüklenen çocuk sayındaki artışla ilgili ailelere “Çocuklarınıza mutlaka ilgi gösterin” uyarısında bulundu.

TÜİK verilerine göre suça sürüklenme nedeniyle güvenlik birimlerine getirilen çocuk sayısı 2015 yılında 303 bin 213 oldu. Güvenlik birimlerine gelen veya getirilen çocukların geliş nedenine bakıldığında; %46,9’unun mağdur, %39’unun suça sürüklenen, %5,8’inin ise kayıp
(bulunan) çocuklar olduğu görüldü. Suça sürüklenen çocuk sayısının önceki yıla göre %0,6 arttığı bildirildi. Balıkesir Barosu Çocuk Hakları Komisyonu, bu artışın nedenlerini ve yapılması gerekenleri Ailelere de önemli uyarılarda bulunan Çocuk Hakları Komisyonu üyeleri Av. Oğuzhan Tıkız, Av. Sena Ezgi Canaral, Av. Talip Sayın ve Av. Aslı Aydın, kadın hakları ve çocuk hakları konusunda toplumun bilinçlenmesi gerektiğini söylediler. Komisyon üyeleri, suça sürüklenen çocukların yanı sıra toplumda artan şiddet ve istismar olaylarını da MERHABA’ya değerlendirdiler.

“AİLELER ÇOCUĞA İLGİ GÖSTERMELİ”
Suça itilen çocuklarda en çok görülen özelliğin ailelerin ilgisizliği olduğunu söyleyen Av. Talip Sayın, “Çocuk Mahkemesinde de duruşmalara girdiğimizde çoğu çocuğun bilinçsizlikten, başıboşluktan dolayı bu yollara itildiğini ve suç oranlarının arttığını görüyoruz. Ebeveynler, çocuklarıyla ilgilenseler ve birazcık ilgi alaka gösterseler o çocuklar bu tür suçlara itilmeyecekler. Biz Çocuk Mahkemeleriyle de sık sık görüşüyoruz. Bu konuda işbirliğine de gidiyoruz” dedi.
Av. Talip Sayın, ailelerin çocuk haklarını yeterince bilmediğini söyledi. Asıl amacın mevcut sorunları daha da derinleştirmek değil, bunlar için çözüm yolları üretmek olduğunu kaydeden Sayın, “Çocukların hakları konusunda ebeveynlerin çok kötü yönlendirmeleri oluyor. O nedenle ebeveynlerin de çocukların haklarını bilmeleri ve bu doğrultuda yapılması gerekenleri en özenli şekilde yapmaları gerekiyor” şeklinde konuştu.

“HAKLARINI BİLMELERİ LAZIM”
Balıkesir Barosu Çocuk ve Kadın Hakları Komisyonu olarak çalışmalarından bahseden Av. Oğuzhan Tıkız, “Hak zaten var. Ama o hakkın ne olduğunun bilinmesi noktasında çok eksikler var. Kadın, çocuk haklarını biliyor mu? Bilseler dahi korktukları, çekindikleri engelleri, bir şeyler var mı? Biz bu engelleri kaldırmakla yükümlüyüz. Haklarını arayan vatandaşların bizlere ulaşmasını sağlamalıyız. Biz de o zaman onları gerekli mercilere kolay ulaştırmak adına çalışmalar yapıyoruz” dedi.

“BİZE ULAŞSINLAR”
Çocukların ve ebeveynlerin karşılaştıkları bir sorunda ne yapması gerektiğini anlatan Av. Oğuzhan Tıkız, bu durumda mutlaka baroya başvurulması gerektiğini söyledi. Tıkız, “Eskiye nazaran daha iyi durumda olduğumuzu düşünüyorum. Ama elbette çocuklar da ebeveynler de herhangi bir sorunla karşılaştıkları zaman bize sosyal medya üzerinden, telefon ile ya da baroya gelip bize ulaşmalılar. İlk yapacakları şey barolara başvurmak olmalı. Kişi baroya gelip kaydını oluşturmalı. Kaydını oluşturmasına müteakip biz bazı görevli meslektaşlarımızla birlikte olaya el atmak amacıyla gerekli mercilerle iletişim kurarak olayı devralıyoruz. Bunu koordineli şekilde yapıyoruz” diye konuştu.

EN ÇOK MAĞDURİYET KIRSALDA YAŞANIYOR
Balıkesir Barosu Çocuk Hakları Komisyonu üyelerinden Av. Sena Ezgi Canaral ise çocuk hakları konusunda en fazla mağduriyetin kırsal kesimde yaşandığını dile getirdi. Av. Sena Ezgi Canaral, “En fazla mağduriyetlerle kırsalda karşılaşıyoruz. Şehir merkezinde de gerekiyor ama biz öncelikle kırsal mahallelerde yaşayan vatandaşlarımızla görüşerek oralarda bir bilinçlendirme çalışmaları yapacağız. Dağ köyleri, iletişimin az olduğu bölgelere ulaşmak ve orada insanımızı bilinçlendirmek istiyoruz”

KADINLAR GERİ PLANDA TUTULUYOR
Av. Talip Sayın, toplumda kadınların daha geri planda tutulduklarını, erkek egemen bir toplum yapısından dolayı kadınların hak ve isteklerinin ikinci planda kaldığını söyledi. Talip Sayın, “Tabi ekonomik nedenler, sosyo-kültürel nedenler de bunlarla birlikte değerlendirilebilir. Balıkesir kırsal mahalle ağırlıklı. Merkezde 300 bin kişi var. İlçeler ve köylerde 900 bin kişi yaşıyor. Onun için bizim çalışma yaparken kırsaldan çok merkezi değerlendirmemiz gerekiyor” dedi.

O DAVALARA MÜDAHİL OLACAKLAR
Edremit’te anne ve çocuğunun öldürüldüğü 27 Nisan ve Aladağ’daki yurt yangını davalarına müdahil olarak katılmak istediklerini belirten Av. Oğuzhan Tıkız, “Toplumu yakından ilgilendiren Edremit’te ilçesinde geçtiğimiz aylarda görülen anne ve çocuğunun öldürüldüğü davaya biz de müdahil olarak katılma talebinde bulunacağız. Ayrıca 29 Kasım 2016’da Aladağ’da çıkan yurt yangını davasına da müdahil olarak katılmak istiyoruz, talep edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Av. Oğuzhan Tıkız, pedagog dahil çeşitli kurum ve kuruluşlar ile görüşüp istişarelerde bulunacaklarını, karşılıklı olarak ne gibi çalışmalar yapabileceklerini gözden geçireceklerini, reklam afişleri hazırlayıp kamuoyu ile farkındalık için paylaşımlarda bulunacaklarını, çocuklar ve kadınları bilgilendireceklerini, kırsal mahalleleri ziyaret edeceklerini söyledi. Serap Tetik Acar

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu