Gündem

“Sağlığın Yanındayız Tütünün Değil”

“Sağlığın Yanındayız Tütünün Değil”

 

Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan 31 Mayıs Tütünsüz Dünya Günü nedeniyle “Sağlığın Yanındayız Tütünün Değil” açıklamasında bulundu.

 

Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan, Tütün kullanımının her yıl dünya genelinde 8 milyon insanın ölümüne neden olduğunu söyledi. Araştırmaların ayrıca Tütün, sigara içmeyen ancak pasif içici olanlarda da birçok hastalığa ve ölüme neden olduğunu gösterdiğine işaret etti. İkinci el duman maruziyeti (pasif içicilik) yılda 1,2 milyon insanın ölümüne yol açıyor dedi.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ 2022 KAMPANYASI “TÜTÜN ÇEVREMİZE TEHDİT”

“Dünya Sağlık Örgütü, Dünya Tütünsüz Günü için 2022 küresel kampanyasını “Tütün: Çevremize Tehdit” olarak duyurmuştur. Kampanya ile tütünün ekim, üretim, dağıtım ve atık gibi çevresel etkileri hakkında farkındalık yaratmak ve tütün kullanıcılarına bırakmaları için fazladan bir sebep daha vermek amaçlanmıştır.”

TEHDİDİN EN ÖNEMLİ AKTÖRÜ “TÜTÜN”

Balıkesir Tabip Odası Başkanı “Tütün tehdidinin en önemli aktörü tütün endüstrisidir. Günümüzde, ulusötesi beş şirket küresel tütün pazarının % 80’inden fazlasını yönetmektedir. Tütün şirketleri ürettikleri tütün çeşitlerini “yeni” algısıyla topluma tanıtmakta ve özellikle çocuk ve (genç) kadınları hedef alan çalışmalar yapmaktadırlar. “Yeni” olarak tanıtılan ürünler arasında son dönemde toplumda duyarlılığın daha yükselme eğiliminde olduğu “çevre”yi koruyacağı iddiası ile dumansız tütün ürünlerinin öne çıkarıldığı da bilinmektedir. Bu gibi iddialara kesinlikle aldanmamak gerekir. Üzerinde yaşadığımız gezegenimizin korunmasına yönelik sahici çabalar son derece değerlidir. Çevrenin korunması için her türlü tütün ürününün kullanımı ile mücadele şarttır.”

“TÜTÜNÜN ZARARI HAKKINDA ÇALIŞMA YAPMAK HEKİMLERİN SORUMLULUĞU”

Necdet Uçan “Hekimlerin ve sağlık çalışanlarının; birey ve toplumun tütün kontrolü ile ilgili farkındalıklarının artması, tütüne hayır deme konusunda karar verme, tütünün bırakılma sürecinin yönetiminde, tütünün zararlarının ortaya konulması ile ilgili bilimsel araştırmalar yapma ve sonuçları kamuoyu ile paylaşma gibi konularda önemli rol ve sorumlulukları vardır. Hekimler, kendilerine başvuran bireylere yönelik “tütün kullanmama” konusunda bilimsel gerekçeleri açıklıkla paylaşarak kişilerin bırakma yönünde desteklerler ”dedi.

“Hükumetlerede Görev Düşmektedir”

Uçan açıklamasında ayrıca, “Tütünden uzak durma konusunda çeşitli nedenler arasında “çevrenin korunması” da önemli bir motivasyon olup hekimlerin bu temayı da kendilerine başvuranlarla paylaşmaları önerilmektedir. Bu konuda bireylerin alacağı doğru inisiyatiflerin yanı sıra hükümetlere son derece önemli görev düşmektedir. Hükümetlerin tütün kontrolünün klasik adımlarına ek olarak tütün ürünleri atıklarının çevresel ve ekonomik maliyetlerinden tütün üreticilerini (şirketleri) sorumlu kılmak için gerekli mevzuat düzenlemelerini yapmaları, var olan düzenlemeleri de güçlendirmeleri ve gerekmektedir.”denildi.HABER: NURSİMA AKYÜREK

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu