Dünyadan Haberler

Almanya’da Çifte Vatandaşlık Oylamaya Sunuluyor

Almanya'da çifte vatandaşlığı mümkün kılacak yasa tasarısı, Meclis'te cuma günü oylanacak. Çifte vatandaşlık kapıda.

Almanya’da Çifte Vatandaşlık Oylamaya Sunuluyor

Almanya’da çifte vatandaşlığı mümkün kılacak yasa tasarısı, Meclis’te cuma günü oylanacak. SPD, Yeşiller ve FDP’nin oluşturduğu koalisyon hükümeti tarafından hazırlanan “Vatandaşlık yasasının modernizasyonu” başlıklı tasarının kabul edilmesi durumunda, Alman vatandaşlığına geçişler kolaylaşacak ve çifte vatandaşlığın önündeki engeller kaldırılacak.

Tasarı, Alman vatandaşlığına geçiş için istenen “yasal ikamet süresi”ni 8 yıldan 5 yıla indiriyor. Ayrıca, Alman vatandaşlığına geçmek isteyenlerin yaşam şartlarına uyum sağlamaları durumunda bu süre 3 yıla düşebilecek. Çifte vatandaşlık imkanı getirilen tasarıyla birlikte, “opsiyon modeli” tamamen kaldırılacak ve Almanya’da doğan çocuklar, ebeveynlerinden birinin en az beş yıl yasal olarak ülkede ikamet etmesi halinde Alman vatandaşlığı alabilecek.

Almanya'Da Çifte Vatandaşlık Oylamaya Sunuluyor

Tasarıda, Alman vatandaşlığına geçiş koşulları arasında sosyal yardım almadan geçim temini gibi maddeler bulunuyor. Ancak, misafir işçi jenerasyonu ve son 2 yılda 20 ay tam gün çalışan yabancılar ile tam gün çalışan kişilerin yabancı eşleri bu koşullardan muaf tutulacak.

Tasarıda yer alan bir diğer önemli nokta, ırkçılık, antisemitizm ve yabancı düşmanlığı kapsamında ceza alan kişilerin Alman vatandaşlığına alınmayacak olması. Ayrıca, çok eşli olanlar veya anayasada yer alan kadın-erkek eşitliğine aykırı davrananlar da vatandaşlığa alınmayacak.

Tasarının yasalaşması durumunda, Almanya’nın çifte vatandaşlık konusunda daha açık ve modern bir yaklaşım benimsemesi bekleniyor. SPD milletvekilleri, tasarının kabul edilmesiyle Almanya’nın dünyadaki en modern vatandaşlık yasalarından birine sahip olacağını belirtiyor. 30 yıldır çifte vatandaşlık meselesine odaklanan SPD milletvekili Macit Karaahmetoğlu, tasarının Türk kökenli insanlar için önemli bir adım olduğunu vurguluyor ve SPD’nin uzun süredir bu konuda mücadele ettiğini ifade ediyor.

Almanya'Da Çifte Vatandaşlık Oylamaya Sunuluyor

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu