Görüntülü Haberler

ARACIN ÖN BAKIMLARINA DİKKAT!

Zafer Rot Balans sahibi Zafer Çay, araçların rot balans ayarı bakımı ile ilgili detayları anlattı. Çay, direksiyondaki titremenin ise balans ayarının yapılmamasından kaynaklandığını söyledi.

Zafer Rot Balans’ın sahibi Zafer Çay, araç sürücülerine önemli uyarılarda bulundu. Araç sürücülerinin rot ve balans ayarlarını mutlaka yaptırmaları gerektiğini söyleyen Zafer Çay, rot ayarı bozukluğunda meydana gelecek koşullarla ilgili açıklamalarda bulundu.

“ARAÇ DENGESİZ GİDİYORSA DİKKAT!”

Aracın dengesiz gitmedi halinde dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Zafer Çay, “Ben yaklaşık 2000 yılından beri bu sektörün içerisindeyim. 8 yıldır da kendi işletmemi çalıştırmaktayım. Rot ayarı balans ayarı ayrı ayrı işlerdir. Rot ayarı aracın sağa sola çekmesi lastiklerin aşılması aracın yolda dengesiz gitmesidir. Balans ayarı direksiyondaki titremedir belli bir sürate geldiğinde bunlar jant yamukluğundan, lastik aşınmasından meydana gelen şeylerdir. Bizim önerilerimiz ortalama 5.000 km de aracın rot balans ayarı ve aracın ön takımlarına bakılmasıdır” ifadelerini kullandı.

“ARACIN CAN DAMARI”

Araçtaki lastik arızasının hayati önem taşıdığını söyleyen Zafer Rot Balans sahibi Zafer Çay, “Lastik bozuksa balans yaparken ya da rot ayarı kontrol edilirken bunlar anlaşılır içten, dıştan dengesiz olarak aşınmasıyla balans sırasında bizim gördüğümüz atıklıklarla ortaya çıkabilir. Aracın can damarı bize göre yürüyen aksamdır araçtaki ön takım arızası lastik arızası hayati önemler taşır. Müşterilerimize 5.000 km de rot balans ayarının yapılmasını tavsiye ederiz” şeklinde konuştu.

ROT AYARI NEDİR? NASIL YAPILIR?

Rot ayarının, tekerlekler arasındaki açının ve uzaklıkların birbirine eşit olması olduğunu söylemiştik. Bu durumda rot ayarı düzgün olan bir otomobilde tekerlekler arasında açı ve uzaklık farkı bulunmaz. Eğer araçta rot ayarı bozukluğu varsa bu durumda araç yolda giderken sağa sola çekebilir ve hatta ileri derecede rot ayarı bozulmuş olan araçlar savrulabilirler de. Ayrıca rot ayarı bozuk olan araçların tekerlek dişlileri sıyrılır ve tekerlek çok daha çabuk eskir. Dönüş esnasında tekerleklerden ses gelmeye başlar. Direksiyonun doğrultusu ile tekerleklerin doğrultusu arasında fark bulunması da rot ayarının bozukluğunun sonucudur. Rot ayarı yapılmadan önce araç rot ayarının yapılacağı istasyona yerleştirilir. İşi uzmanları tarafından her ihtimal düşünülerek araçtaki sıkıntının rot ayarından mı yoksa başka bir sebeple mi olduğu araştırılır. Rot ayarındaki bozukluk anlaşıldıktan sonra çeşitli sensörlerle araç tekerlekleri istasyonun yakınında rot ayarı programlarının bulunduğu bilgisayarlara bağlanır. Bu bilgisayarlar rot ayarının bozukluğunun derecesini bildirirler. Sonrasında ise rot ayarı yapılmaya başlanır ve her iki tekerlek te birbirine paralel olduğunda rot ayarı tamamlanmış demektir.

BALANS AYARI NASIL YAPILIR?

Araçlardaki balans ayarı ise araç tekerleklerine eşit miktarda ağırlığın gitmesi demektir. Eğer araçta balans ayarı bozukluğu varsa bu durumda araç titremeye başlar. Özellikle de yüksek hızlara çıkıldığında bu titreme daha da belli olur. Bu titreme; eğer balans ayarı bozukluğu ön tekerleklerdeyse daha çok aracın ön kısmında, eğer balans ayarı bozukluğu arka tekerleklerdeyse daha çok aracın arka kısmında görülür. Balans ayarının yapılması için öncelikle aracın bütün tekerlekleri sökülür ve balans ayarının yapılacağı yerlere bu tekerlekler yerleştirilir. Ardından mutlaka jantların ve lastik basıncının normal olup olmadığına bakılır. Eğer herhangi bir bozukluk varsa önce bu hasarlar giderilir. Ardından bu cihazlarda tekerlekler döndürülür. Tekerlekler dönerken cihazın bağlı bulunduğu bilgisayar balans ayarının bozukluğunun derecesini bildirir. Ustalar da tekerleklerin gerekli yerlerine uygun ağırlıklar koyarak balans ayarını tamamlarlar. Bu tür balans ayarına dinamik balans ayarı denir. Fatma Kara

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu