GündemTürkiye Gündemi

Asit Yağmuruna Dikkat!

Havadaki kirlilik sonucu oluşan yağışların yeryüzünü bulması son derece tehlikelidir. Peki, asit yağmuru nedir? Asit yağmurlarından nedenleri nelerdir?

 

Asit Yağmuruna Dikkat!

İtalyan’nın güneyindeki Sicilya Adası’nda bulunan Etna Yanardağı birkaç aylık aranın ardından yeniden lav ve kül püskürttü. Etna Yanardağı’nın yeniden kül püskürtmeye başlaması ile oluşan zararlı gazlar Türkiye’ye doğru ilerlemeye başladı. Bu yüzden bugün ve yarın Ege ve Marmara’da asit yağmurları oluşabilir. Peki asit yağmuru nedir?

Asit Yağmuru

Yüksek düzeyde nitrik ve sülfürik asit içeren herhangi bir yağış biçimidir. Ayrıca kar, sis ve dünyaya düşen küçük kuru malzeme parçaları şeklinde de oluşmaktadır. Normal yağmurun pH değeri 5.6 ile hafif asidiktir, asit yağmurları ise genellikle 4.2 ile 4.4 arasında bir pH’a sahiptir.

Asit Yağmurunun Nedenleri Nelerdir?

Çürüyen bitki örtüsü ve patlayan volkanlar asit yağmuruna neden olan bazı kimyasallar salmaktadır. Ancak çoğu asit yağmuru insan faaliyetlerinin bir ürünüdür. En büyük kaynaklar kömür yakan termik santraller, fabrikalar ve otomobillerdir.

İnsanlar fosil yakıtları yaktığında atmosfere kükürt dioksit (SO2) ve nitrojen oksitler (NOx) salınmaktadır. Bu hava kirleticiler, havadaki sülfürik ve nitrik asit oluşturmak için su, oksijen ve diğer maddelerle reaksiyona girmektedir. Rüzgarlar, bu asidik bileşikleri atmosfere ve yüzlerce kilometre uzağa yayabilmektedir. Asit yağmuru dünyaya ulaştığında yüzeyden akan su ile akar, su sistemlerine girer ve toprağa gömülür.

Asit Yağmuruna Dikkat!

Asit Yağmurunun Etkileri Nelerdir?

Kükürt dioksit ve azot oksitler, iklim değişikliğinin ana etkilerinden biri olan küresel ısınmaya katkıda bulunan birincil sera gazları değildir. Aslında kükürt dioksitin atmosfer üzerinde soğutma etkisi vardır. Ancak nitrojen oksitler, insanlar için zararlı olan önemli bir kirletici olan yer seviyesindeki ozon oluşumuna katkıda bulunmaktadır. Her iki gaz da hava kirliliği ve asit yağmurları yoluyla kolayca yayılabileceği için çevre ve sağlık sorunlarına neden olmaktadır.

Asit yağmurunun özellikle göller, akarsular, sulak alanlar ve diğer su ortamları üzerinde birçok ekolojik etkisi bulunmaktadır. Asit yağmuru bu tür suları daha asidik hale getirmektedir. Bu da göllere ve akarsulara taşınan topraktan daha fazla alüminyum emilimiyle sonuçlanmaktadır. Bu kombinasyon, suları kerevit, istiridye, balık ve diğer suda yaşayan hayvanlar için zehirli hale getirmektedir.

Bazı türler asidik suları diğerlerinden daha iyi tolere edebilmektedir. Bununla birlikte, birbirine bağlı bir ekosistemde besin zinciri boyunca daha fazlasını etkilemektedir.

Asit yağmuru ve sis, özellikle yüksek rakımlı ormanlara da zarar vermektedir. Asit birikintileri toprağı kalsiyum gibi temel besin maddelerinden çalmaktadır. Aynı zamanda alüminyumun toprakta salınmasına neden olarak ağaçların su almasını zorlaştırmaktadır. Ağaçların yaprakları ve iğneleri de asitlerden zarar görmektedir.

Asit Yağmurundan Korunma Yöntemleri Nelerdir?
  • Yenilebilir enerji kaynaklarına ağırlık verilmesi; (güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, jeotermal enerji) ve termik santrallerin azaltılması gereklidir.
  • Yeşil alanların daha fazla oluşturulması ve orman yangınlarının önüne geçilmelidir.
  • Toplu taşım araçlarının yaygın olarak kullanılması ve özel araçların mümkün olduğunca kullanılmaması önemlidir.
  • Hava kirliliğinin artışına neden olan kaçak kömür kullanımının durdurulması gerekmektedir.
  • Endüstriyel faaliyet gösteren fabrika bacalarına filtre takılması zorunlu olmalıdır.
  • Araç bakımlarının düzenli yapılarak, kötü gaz çıkışı önlenmelidir.
  • Bireysel olarak daha duyarlı davranmak ve özel araçların az kullanılması ve bu konuda bir ailede birkaç araç değil tek araç olması gereklidir.

Daha fazlası için tıklayınız.

 

 

 

Bu haber www.gazetemerhaba.com'a aittir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu