GündemKöşe Yazıları

Atıklar Kompost Makinesine

Atıklar Kompost Makinesine

 

Herkesin evinde, lokantaların yemek bölümlerinde nice yemek artıkları oluyor. Ayrıca, Bu artıklar için ülkemizde bir kompost makinesi üretimi olması oldukça sevindirici. Böylelikle, Örneğin bir belediye bir kompost makinesi ile restoranlardan gıdaları alır. Dahası, dönüştürdükten sonra isterse çiçekçilere, tarımla uğraşanlara satıp gelir de elde eder.

Sürdürülebilirlik Önemli

Her yıl dünyada 931 milyon ton, Türkiye’de 18,1 milyon ton gıda israf ediliyor. Ayrıca, Türkiye’de gerçekleşen gıda israfının yüzde 42’si evlerde çöpe giden yiyeceklerden kaynaklanıyor. Ayrıca, Tüm dünyada çevre konusu ana gündem maddesi haline geldi. Beraberinde, bu anlamda hem evlerde hem de sanayide sürdürülebilirlik konusu önemli.

Paris Anlaşması

2021 yılında Paris İklim Anlaşması TBMM’de onaylandı ve Türkiye için yeni bir süreç başladı. Ayrıca, geri dönüşüm sektörünün önemi daha da arttı. Dahası ,bu süreç, Küresel emisyonların 2030’a kadar en az yüzde 50 azaltılmasını hedefledi. Ayrıca, Paris Anlaşması ile 2050’de net sıfır emisyon hedefine ulaşılmasını amaçladı. Böylelikle, ülkelerin emisyonlarını azaltmak için atacakları adımlara yönelik ulusal katkı beyanlarını 5 yılda bir güncellemesi bekleniyor.

Türkiye’de yılda 34 milyon evsel çöp oluşmakta ve bu atıkların ekseriyeti çöp depolama alanlarında depolanmakta. Balıkesir’de de pekçok depolama merkezi mevcut. Türkiye’de hayvan çiftliklerinde yılda 154 milyon ton hayvan gübresi, evsel atıksu arıtma tesislerinde yüzde 25 kurulukta yılda 4 milyon ton arıtma çamuru miktarı 4 milyon. Hayvan çiftliklerinde oluşan hayvan gübresi ve evsel atıksu arıtma tesislerinde oluşan arıtma çamurları stabilize edilmeden tarım toprağında kullanılması fevkalade sakıncalı ve yanlış.

Hayvan gübresi ve arıtma çamuru stabilize edilmeden doğrudan tarım toprağında kullanıldığında;

Toprak çoraklaşmakta,

Toprak, su ve hava kirliliğine neden olmakta,

Toprağın su emme kapasitesi azalmakta,

Tarımsal üretim kalitesi ve verimliliği yavaş yavaş düşmekte,

Patojenler artmakta,

Toprakla temasta olan yaş sebze ve meyveler risk altında olmakta,

Pestisitlerle mücadele edilmesi gerekmekte,

Suni gübre kullanımı artmakta,

Toprağın kimyası yavaş yavaş bozulmakta,

Toprak hastalanmakta,

Göl, gölette karbon, azot ve fosfor kirliliği oluşturmakta,

Kirleticilerin yayılmasına ve sofralara kadar ulaşmasına neden olmakta.

Toprakta yaban otu tohumu arttığında yaban otu ile mücadele gerekmektedir.

Toprak candır, canların ham hayvan gübresi ile hastalanmaması ve zarar görmemesi gereklidir. Evsel atık su arıtma tesislerinde oluşan arıtma çamurları stabilize edildikten, kompost (organik gübre) haline getirildikten sonra toprakla teması olmayan meyve ve sebze üretiminde ve maden alanlarının rehabilitasyonunda kullanılabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu