GündemEğitimKöşe Yazıları

BAÜN “Sıfır Atık Belgesi” Aldı

BAÜN “Sıfır Atık Belgesi” Aldı

 

BAÜN “Sıfır Atık Belgesi” Aldı Doğada her şeyi geri dönüştürmek mümkün değildir. Bir kısmını geri dönüştürebilsek bile önemli kayıplar olacaktır mutlaka. Mesela beyaz bir kâğıdı geri dönüştürerek gene beyaz kağıt üretebilmemiz çok zor, ancak bir alt kalite kağıt üretmek mümkün olur. Bu nedenle de geri dönüştürme sıfır atık kavramının küçük bir parçası olsa da temeli değildir.

Peki sıfır atığın temeli ne?

Aslında sıfır atığın temeli, atık üretmemektir. Bildiğimiz gibi doğada “maksimum iktisat prensibi” hakimdir. Örneğin doğada bir canlının atığı diğer bir canlının besinidir. Yani hiçbir şeyde hakiki bir israf yoktur. Her şey bir şekilde doğal çevrim içerisinde değerlendirilmektedir. Bu nedenledir ki insan yapısı yapay sistemler doğru kurulduğunda bizim de doğanın bir parçası olarak (fazla) atık üretmeden yaşamamız mümkün olabilecektir.

Sıfır atık; atıkları yok etme anlamına gelmez.

Peki nedir sıfır atık?

 

7681Fbc1 570C 4Cdc A42F Cf6Bed7783D5

Sıfır Atık;

– Hammaddelerin gereksiz kullanımını elimine etme,

– Kaynak verimliliği ve atık önleme,

– Atık hiyerarşisine uygun şekilde ömrünü tamamlamış atıkları, geri dönüştürme. Ayrıca, kompost veya enerjiye dönüştürme gibi değerlendirme, anlamına gelir.

Atık Yönetimi

Sürdürülebilir kampüs olma yolunda atılması gereken en önemli adımlardan biri. Ayrıca, atık yönetimi;  üniversitemiz kampüsü sınırları içinde farklı pek çok faaliyetle özdeşleşmiş olarak yürütülmektedir. Dahası, Kampüste oluşan tıbbi atık, atık yağ, geri dönüştürülebilir atık ve organik atık gibi farklı kategorilerde sınıflandırılan atıklar mevcut. Böylelikle, kategorilerine göre ayrı depolanmakta. Ayrıca, her birinin yönetimi bulundukları sınıfın yönetmeliklerince yönetilmektedir.

Sıfır Atık

Bu atık yönetim modeli ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Sıfır Atık Bilgi Sistemi üzerinden yapılan başvuru neticesinde, bakanlık tarafından gerekli incelemeler yürütülmüş ve Balıkesir Üniversitesi “Temel Seviye Sıfır Atık Belgesi “almaya hak kazanmıştır.

Örnek Üniversite Olmak İçin Teşvik Edici

Atıkların geri dönüşüm yoluyla kazanılması hem ekonomiye hem de çevreye oldukça katkı sağlıyor. Sıfır atık projesi kapsamında üniversitemizdeki atıkların tamamını prosedürlere uygun şekilde bertaraf edebiliyoruz. Bu çalışmalar sonucunda elde edilen Sıfır Atık Belgesi, üniversitemizin daha sonraki atık yönetimi çalışmaları için bir temel oluşturacak ve bu alanda örnek bir üniversite olmak için teşvik edici olacaktır.

Unutmayalım ki Her Atık Çöp Değildir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu