Balıkesir Merhaba Blog YazılarıEtkinlikGündemTariflerYaşam

Ayvalık’ta Ne Yenir?

Balıkesir’in popüler ilçelerinden biri olan, “Ayvalık’ta ne yenir?” sorusuna yanıt olarak sunulabilen çeşitli fikirlerle karşınızdayız..

Ayvalıkta Ne Yenir?

Ege Denizi’ne kıyısı olan Ayvalık, Balıkesir’in turistik ilçeleri arasında yer alır. Dolayısıyla bu ilçeye gidildiği takdirde hangi lezzetlerin denenmesi gerektiği sıklıkla araştırılan konular arasındadır. Peki Ayvalık’ta Ne Yenir?

Papalina

İsmi Rumlardan kalmış, sadece Ayvalık bölgesinden çıkan bir balık türüdür. Tip olarak hamsiye ve sardalya yavrusuna benzemektedir. Ayrıca bu balığı kafasıyla ve kılçığıyla bütün bütün tüketebilirsiniz. Papalina yemek için en uygun mevsim Ağustos ayı – Eylül başıdır. Kışın tüketirseniz yüksek ihtimalle dondurucudan çıkmıştır. Bu balığın özellikle kızartması makbuldür.

Papalina

Sakızlı Dondurma

Ayvalık’ın en yakın komşusu Midillli adasından gelen bir lezzettir. Sakız ağacının özünden gelen mastikalı yani sakızlı dondurmayı denemenizi öneririz. Tabi herkese hitap eden bir tat olmadığını kabul etmek gerek. Sakızlı mamülleri çok seven de var ağzına süremeyen de.

Sakızlı Dondurma

Girit Mezeleri

Mübadale zamanında Girit’ten buralara gelip yerleşen mübadiller, beraberlerinde Girit’in o hem pek sağlıklı, hem de mutfak kültürünü de beraberlerinde getirmişlerdir. Bir restoranın menüsünde, turp otu, radika, rezene, hardal otu, deniz börülcesi, kabak çiçeği, ısırgan, kazayağı, cibez otlu gibi ismini ilk defa duyduğunuz yabani otlu yemekler, zeytinyağlı mezeler ve deniz mahsullü ara sıcaklar varsa bilin ki o menü Girit mutfağı izleri taşımaktadır. Ayrıca Ayvalık’ta Girit mutfağını deneyimleyebileceğiniz en iyi yer açık ara Cunda Adası’dır.

Girit Mezeleri
Fotoğraf: Kent Wang / Flickr
Lor Tatlısı ve Lor Kurabiyesi

Peynirin tatlıya dönüşünce nasıl lezzetli olabileceğini kanıtlayan tatlılardandır. Lor, un, kabartma tozu, zeytinyağı ve vanilyayı karıştırıp top şekline getirip fırına atılmaktadır. Piştikten sonra üzerine şerbet gezdirip dondurmayla servis edilmektedir. Bunun yanında lor Kurabiyesi de sade bir kurabiyenin malzemelerine yalnızca lor eklenerek yapılmaktadır. Ayrıca basit bir tarif olsa da oldukça lezzetlidir.

Lor Tatlısı Ve Lor Kurabiyesi

Ayvalık Tostu

Fazla söze gerek yok. Tost Ayvalık’ta yenir! 🙂

Ayvalık Tostu

 

Daha fazlası için tıklayınız.

 

 

 

Bu yazı www.gazetemerhaba.com'a aittir. 

Ayrıca gezi rehberi için buraya göz atabilirsiniz.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu