Gündem

Bahçesinde Adaçayı Yetişen İnsan Niye Ölsün?

Adaçayı, Ballıbabagiller familyasından gelen tıbbi ve aromatik bir bitki türüdür. Adaçayının bilimsel adı olan “Salvia”, Latince “Salvere” kelimesinden türetilen “korunmuş” ve “iyileştirmek için” anlamlarına gelmektedir.

 

Bahçesinde Adaçayı Yetişen İnsan Niye Ölsün?… Adaçayı bitkileri antik çağlardan beri tıbbi özellikleri bilinen ve Hipokrat, Theophrastus ve Dioscorides gibi bilim adamlarınca birçok hastalığın tedavisinde önerilen önemli bir bitkidir.

Bahçesinde Adaçayı Yetişen İnsan Niye Ölsün?

Eski Mısır ve Çinlilerce beyin fonksiyonlarını geliştirici bitki olarak bilinmekteydi. XII. yüzyılda Sinte Hillgarde adaçayını gerçek bir panzehir demiş. Her derde deva bir bitki olarak tanımlamıştır. Ayrıca, XVI. yüzyılda Salerne Okulu hekimlerinin “Bahçesinde adaçayı biten insan niye ölsün?” şeklinde adaçayının faydasını belirten beyanlarına rastlamaktayız. Tarih boyunca insanlar ada çayını, ağrı, ishal, sindirim sistemi problemleri, soğuk algınlığı ve ruhsal sorunların tedavisinde kullanmıştır.

Adaçayın Faydaları

Adaçayı uçucu yağında yüksek düzeyde bulunan kafur, sineol (ökaliptol) ve borneolün çeşitli etkilerinden dolayı tedavi amacıyla kullanıldığı belirtilmektedir.

Genel olarak halk hekimliğinde gaz söktürücü, yatıştırıcı, karminatif. Diüretik, midevi, ter kesici, haricen yara iyileştirici ve antiseptik olarak kullanılan adaçayı türleri vardır. Bunlar; antibakteriyal, antifungal, antiviral, antiseptik, analjezik. Antioksidan, astrenjan, antispazmodik. Merkezi sinir sistemi depresanı, antisudorifik. Antidiyabetik, antikanser ve insektisit aktiviteler gibi çok çeşitli biyolojik etkilere de sahiptir.

Ada çayında bulunan maddelerin östrojen hormonu salınımını destekler. Bu yönüyle menopoz döneminde oluşan östrojen hormonunun eksikliğine bağlı olarak görülen aşırı terleme. Devamında, sıcak basması ve sinirlilik gibi belirtilerin azaltılmasında da etkilidir.

Uyarı: Adaçayını sürekli ve fazla miktarda kullanmaktan kaçınılmalıdır. Çünkü, düşük yapma olasılığına karşı hamileler kullanmamalıdır. Bazı kişilerde kan basıncını yükseltir. Küçük çocuklara içirilmesi tavsiye edilmez. Adaçayının uzun süreli kullanımında östrojen salınımını artırarak hormonal dengesizliğe neden olabileceğinden özellikle erkeklerde uzun süreli kullanım doğru değildir. Bununla birlikte Adaçayı içilmesi erkeklerde de hem demans ve Alzheimer hastalığından korunmak için tavsiye edilir.

Adaçayı nasıl hazırlanmalıdır?

Adaçayı hazırlarken suyunuz kaynadıktan sonra ocağınızı kapatın. Yukarıda belirttiğimiz miktarlarda adaçayını kaynamış suya ekleyin ve 5 ila 7 dakika demlenmesini bekleyin.

Küçük bir demlikte su kaynattıktan sonra altını kapatıp suyu biraz dinlendirin. İki dal taze ya da kuru ada çayını (Kuruyan yaprak varsa 1-1.5 çay kaşığı ufalanan kuru adaçayı yaprağı yeterli olacaktır) kaynamış. Beraberinde dinlenen suyun içine koyun ve kapağını kapatın. Beş dakika kadar bekletin. Beş dakikadan fazla demlenmesi tadının acı olması nedeniyle pek tavsiye edilmez. Son olarak, içerken bardağınıza birkaç damla limon sıkıp diyabet sorununuz yoksa 1 çay kaşığı bal ekleyebilirsiniz.

..Bahçesinde Adaçayı Yetişen İnsan Niye Ölsün?…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu