GündemSiyaset

Balıkesir Altıeylül’den, Samsun İlkadım Kardeşlik Köprüsü

19 Mayıs’ın 101. yıldönümü dolayısıyla Cumhuriyet Halk Partisi’nin Altıeylül (Balıkesir) İlçe Başkanlığı ile İlkadım (Samsun) İlçe Başkanlığı arasında, partinin şehirlerarası dostluk ve dayanışmasını arttırmak adına bir telekonferans gerçekleştirildi.

İlçe başkanlarının ve yönetim kurulu üyelerinin katılım gösterdiği telekonferansta, Milli Mücadele’ye ilk başkaldıran şehirlerimizden olan Balıkesir’den Milli Mücadele’nin resmen başladığı Samsun’a kadar kentlerimizin vatansever geçmişlerinden bilgiler verildi.

VATAN SAVUNMASI’NIN ÖNCÜLERİ

Altıeylül İlçe Başkanlığı adına konuşan İlçe Başkanı Hakan Şehirli; “Balıkesir, Milli Mücadele’nin en önemli kentlerinden biridir. 15 Mayıs 1919’da İzmir’in işgal edilmesi üzerine, ertesi gün Okuma Yurdu’nda toplanan şehrin ileri gelenleri bu işgali protesto ettiklerini telgraflarla İtilaf devletleri temsilcilerine göndererek bölgedeki Kuvay-i Milliye ateşini yakmışlar, Atatürk Samsun’a çıkmadan bir gün önce de Alacamescit’te tekrar toplanıp silahlı direniş kararı almışlardır. Seçtikleri 41 kişilik heyet, daha sonra Balıkesir Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’ni alacak olan toplamda beş adet kongreyi örgütlemiştir. Düzenli ordu müdahale edene kadar düşmanı oyalamış ve yormuş olan Balıkesirli vatanseverler 6 Eylül 1922 günü kurtuluşa ermişlerdir. İlçemizin adı bu büyük mücadeleden gelmektedir.” diyerek Balıkesir’in Kurtuluş Savaşı’ndaki yerini özetledi.

ETKİN, GÜÇLÜ VE İKTİDAR OLAN BİR CHP

Cumhuriyet Halk Partisi’ni yerellerde daha etkin kılmak, güçlü bir örgüt yaratmak ve iktidar mücadelesinde başarıya ulaşmak için neler yapılabileceği üzerine süren görüşmede karşılıklı düşünceler ve deneyimler aktarıldı.

KARDEŞ İLÇELER

Ortak noktaların ve kararlılıkların öne çıkarıldığı görüşme bir ilke sahne oldu. Cumhuriyet Halk Partili iki ilçe başkanlığı birbirlerini “Kardeş İlçe” ilan ederek daha planlı bir dayanışma projesi ortaya koydu. Bu kapsamda her iki ilçeden heyetler bir diğerini ziyaret ederek, yapılan çalışmaları yerinde görecek. Her iki ilçe başkanı bu projenin yayılmasını ve diğer ilçelere de örnek olmasını dilediler.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu