Gündemİlçe Haberleri

Balıkesir Bal Hasadında Rekora Koşuyor

Balıkesir’in Bandırma ilçesinde 2023 yılı bal hasadı başladı.  Endemik bitki örtüsü ve zengin bir floraya sahip olan Bandırma’da üreticiler bal sağımı yapıyor.

 

Balıkesir Bal Hasadında Rekora Koşuyor… Bandırma’da, Çiçek balı ağırlıklı olarak, kestane, ıhlamur, meşe, sandal, çam ve çiçek karışımı bal üretimi oluyor. Dahası, Bandırma’da bu yıl 3 bin 500 kovandan 35 bin ton dolayında bal üretimi hedefleniyor.

Balıkesir Bal Hasadında Rekora Koşuyor

“İklim Değişikliği Ön Planda”

Bal üreticisi Akın Beyhanlı, açıklama yaptı. Yaptığı açıklamada, arı sayısının arttı. Buna rağmen bal üretiminde düşüşlerin olduğu ve buna sebep olarak iklim değişikliğinin ön planda olduğunu söyledi.

Balıkesir Bal Hasadında Rekora Koşuyor

AA’nın edindiği bilgiye göre ayrıca Beyhanlı, “2023 yılı bal hasadına başladık. Çakıl Mahallesi’nde 350 kovanla arıcılık işletmem bulunuyor. Ürettiğimiz ürünler bal, polen, propolis ve arı sütü. Kendi üretimimiz her şey hijyenik, temiz ve katkısız bu şekilde üretimimizi gerçekleştiriyoruz. 2023 yılı için bereketli olur inşallah” ifadelerine yer verdi.

Balıkesir Bal Hasadında Rekora Koşuyor

Bal Sağımı;

Kovandan alınan ballı petekler sırları alındıktan sonra bal süzme makinalarından geçiriliyor. Diğer adı “bal sağımı” olan bu işlem, arıların balları sırlamasından sonra yapılıyor. Çünkü sırlanmış bal, balın içindeki su oranının mühürlemeden sonra yaklaşık yüzde 20’nin altında bulunması sebebiyle olgunlaşmış oluyor.

Arının bal yapma amacı;

Basit bir şekilde ifade etmek gerekirse arılar beslenebilme ve kraliçe arıların soğuk kış aylarında güvenli bir şekilde üreyebilmelerini sağlamak amacıyla bal yaparlar. Bal yapmaları sayesinde beslenme ihtiyaçlarını karşılayabilir ve kovanlarında türlerini devam ettirmektir.

Gerçek balın tadı nasıl olur?

Balın tadı biraz keskin ve acıdır. Bunun için hakiki bal eğer gerçekten hakiki bir bal ise genizleri yakan bir tadının olması gerekir. Hakiki balın rengi koyu kokusu hafiftir. Doğal balda renk yoğunluğu sahte ballara göre biraz daha fazladır.

..Balıkesir Bal Hasadında Rekora Koşuyor..

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu