Gündemİlçe Haberleri

Balıkesir Balya’ya Değer Katacak Proje

Balıkesir Balya’ya Değer Katacak Proje. Dörtyol Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Balıkesir’in Balya ilçesinde “Çarmıklı Kınalı Eller Üreterek Kalkınıyor” adlı yeni projelerine başladı.

 

Balikesir Balyaya Deger Katacak Proje 1 Jpg

 

Balıkesir Balya’ya Değer Katacak Proje. Projeye Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) destek sağlanıyor. Proje kapsamında gerçekleştirilen imza töreni, kooperatif üyeleri ve projeye destek verenlerin katılmasıyla gerçekleşti.

 

Köy Ekonomisine Destek Sağlayacak

Dörtyol Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı toplantıda konuşma yaptı. Yeni projeleri hakkında duyduğu heyecanı ve kooperatif üyelerinin birlikte çalışma azmini dile getirdi. Projesinin, bölgenin tarımsal potansiyelini en üst seviyede kullanmayı amaçladığını belirtti. Aynı zamanda projenin, köy ekonomisine katkı sağlayacağını iletti. Sürdürüle bilen kalkınmaya yönelik önemli bir adım olduğunun altını çizdi.

 

Balikesir Balyaya Deger Katacak Proje 2 Jpg

 

Proje Yerel Üreticilere Fırsat Olacak

Güney Marmara Kalkınma Ajansı yetkilileri de törende konuşma gerçekleştirdi. Projenin bölgelerinde tarımsal faaliyetleri desteklemeyi ve bölgenin ekonomik büyümesine katkıda bulunmayı hedeflediklerini ifade etti. Projenin, yerel üreticilere ve köylülere yeni fırsatlar sunarak ekonomik çeşitliliği artıracağını ileri sürdü. Bölgenin tarımsal potansiyelini daha geniş bir perspektifle değerlendirmelerine yardımcı olacağını belirtti.

 

Balya Hakkında

Balya’nın tarihi; Balya Merkezi ve çevresindeki madenlerin tarihi olmuştur. Tarihin ilk dönemlerinden bu yana, çinko ve kurşun olmak üzere, manganez ve linyit madenlerinin işletildiği, bu nedenle Balya’nın sürekli bir yerleşim yeri olarak kullanıldığı bilinmektedir.

Balya, 1317 yılından önce “Kocagümüş Köyü” adıyla biliniyordu. Ardından Balıkesir (Karesi) Sancağına bağlı “Alidemirci Bucağı”nın bir köyü idi. 1310 yılında Kocagümüş Köyü çevresindeki kurşun madenlerinin imtiyazı alınmıştır. Madenlerin işletilmesi için yurdun çeşitli yerlerinden gelen işçilerin nüfus yoğunluğunu ve hane sayısını arttırması üzerine, Alidemirci Köyü’nde bulunan Bucak Teşkilatının nakli gerçekleştirilmiştir. Kocagümüş adı, kurşun madenlerinin ambalajlanmasından esinlenerek Balya’ya dönüşmüştür.

Balya madenlerinin işletilmesi Osmanlı İmparatorluğu zamanında da sürdürülmüş ve Osmanlılar döneminde Kadılık olan Balya’nın adının, 1650 yıllarında burada Kadılık yapan “BALI BEY”den geldiği de ileri sürülmektedir. Romalılar döneminde de kurşun madenlerinin işletildiği ve adının “KRISTIYAN” olduğu bilinen Balya 1910 yılında ilçe kuruluşuna sahip olmuştur.

İlçe; 1920 yılında Yunan işgaline uğramıştır. Balya halkı, Yunan işgalinden kurtulmak için Yunan askerleri yanında, kuzeyde Anzavur Ahmet Çetesi, batıda Gavur İmamla savaşmak zorunda kalmıştır. İlçe, 6 EYLÜL 1922 tarihinde düşman işgalinden kurtarılmıştır. Bu bakımdan 6 Eylül Kurtuluş günü olarak her yıl kutlanmaktadır.

 

Ayrıca daha fazla haber için tıklayın…

Haber: Elif Şahin

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu