Gündem

“Balıkesir Gençliğini Doyuramıyor”

‘BALIKESİR GENÇLİĞİNİ DOYURAMIYOR’

 

Balıkesir’de yaşanan beyin göçü ile ilgili yazılı açıklama yapan Balıkesir Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. İbrahim Aydın, Balıkesir’de yeterli istihdam ve yaşam standartlarının eksik odluğunu dile getirdi.

 

Balıkesir Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç Dr. İbrahim Aydın yaptığı yazılı açıklamada; ‘Nüfus sayımları da ülkelerin gelecekle ilgili planlarını oluşturmak amacıyla yapılır. Bilindiği üzere geçtiğimiz günlerde TÜİK tarafından Türkiye’nin 2016 yılına ait adrese dayalı nüfus verileri açıklandı.  Türkiye, 2015 yılına göre nüfusunu 1 milyon 73 bin arttırarak 79 milyon 814 bine çıkardı. Balıkesir’imiz Türkiye’nin en güzel ve en avantajlı yerinde bulunuyor.  Coğrafi konumu, iklimi, yer şekilleri,  yer altı kaynakları, kara, deniz ve demir yolu ulaşımı, turizm destinasyonunun zenginliği, iki önemli denize kıyısı olmasına kadar birçok önemli avantajı var. Türkiye’nin göz bebekleri İstanbul, Ankara, İzmir üçgeni arasında, Bursa’nın dibinde yer alması da başlı başına bir artı. Ancak bütün bu potansiyel maalesef bir türlü harekete geçirilememiş, gelişmiş bir bölgede ve gelişmiş bu büyükşehirler arasında sıkışmış kalmış durumda. Makus kaderini bir türlü kıramıyor’ ifadelerini kullandı.

 

‘Büyükşehirlere Göç Ediyorlar’

Gençlerin büyükşehirlere göç ettiğini söyleyen Doç. Dr. İbrahim Aydın yaptığı yazılı açıklamada; ‘Balıkesir, her türlü olumlu şartlara rağmen, istihdam ve üretim açısından önemli olan sanayileşme hamlesini gerçekleştirememiştir. Manisa İzmir’in gölgesinde kalması beklenirken, İzmir ve körfez avantajını iyi kullanmış, sanayileşme, üniversite, ticaret gibi tüm sahalarda Balıkesir’in önüne geçmiştir. Biz 1. Organize sanayiyi tam faal hale getiremezken Manisa’da 7 tane organize sanayi bölgesi bulunmaktadır. Korkarım Çanakkale de boğaza köprü ve otoban projesi sonrası bizim önümüze geçecek. Balıkesir 2016 yılında bir önceki yıla göre nüfusunu 44 bin arttırarak 1 milyon 152 binden 1 milyon 192 bine çıkarmıştır. Yıllık nüfus artış hızı Türkiye nüfus artış hızından (Binde 13.5) daha az bir oranda, binde 0.80 oranındadır.. Balıkesir 2008-2016 yılları arasında yaklaşık 275 bin göçle nüfus alırken, 249 bin göç nüfus vermiştir. Yani Balıkesir’in nüfusuna yaklaşık 9 yılda (Bunlara sığınmacılar dahil) 17 bin 633 kişi göçle eklenmiştir’ ifadelerine yer verdi.

 

‘Balıkesir Emekliler Kenti Oluyor’

Balıkesir nüfusunun yaş ortalamalarının hızla yükseldiğini söyleyen Doç Dr. İbrahım Aydın yaptığı yazılı açıklamada; ‘Bunlardan iki sonuç çıkarabiliriz. 1. Balıkesir emekliler memleketi haline geliyor. Büyük şehirlerde çalışıp emekli olanlar yaşamlarının bundan sonraki dönemleri için Balıkesir’in sahildeki ilçelerini yaşam alanı olarak seçmektedir. 2. Balıkesir kendi genç nüfusunu besleyemiyor. Eğitim için farklı şehirlere giden genç nüfus, diğer ifade ile Balıkesir’in beyin gücü istihdam imkânı bulamadığı veya yaşam standarlarını yüksek tutacak iş imkanları olmadığı için şehrine dönmüyor, İstanbul, Ankara, İzmir ve hatta Bursa gibi şehirleri yerleşim alanı olarak seçmektedir’ ifadelerini kullandı.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu