EkonomiGündemİlçe Haberleri

Balıkesir HAYKOOP 20’nci Yılda Türkiye’deki İllere Örnek Oldu

Balıkesir HAYKOOP 20’nci Yılda Türkiye’deki İllere Örnek Oldu

BALIKESİR HAYKOOP 20’nci Yıla özel bir programla üreticileri buluşturdu. Avlu Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen programda çiftçiler yarıştı Bilgi fırtınalarının estiği program da şehrin Tarım ve Hayvancılıktaki yeri ve geleceği konuşuldu.

Ödüllü Yarışma Düzenlendi

S.S. Balıkesir Bölgesi Hayvancılık Kooperatifleri Bölge Birliği (HAYKOOP) Başkanı Faruk Özen inek, buzağı beslenme konularında bilgi ölçme ve doğru bilinen yanlışlarla ilgili çiftçiler için ödüllü yarışma düzenledi. Balıkesir’de şehrin dinamiklerinin de destek olduğu program dolu dolu geçti. Yarışmada birinciye 1 adet gebe düve verilirken ikinci ve üçüncüye sürpriz hediyeler verildi.

Başkan Özen İki Çıkarım Yaptık :

“Verim Artacak Kayıp Yaşanmayacak”

Balıkesir HAYKOOP Başkanı Faruk Özen ,”Bizim için bu programa katılım çok kıymetli. Bizim için güzel bir gün ve bugün için heyecanlıyım. Geceyi uykusuz geçirdik diyebilirim. ”dedi. Birliğimizin 20 yılını kutluyoruz diyen Başkan Özen, “ Geçtiğimiz yıllarda süt içme rekoru düşünmüştük ve 3bin 400 çocuğumuza süt sunmuştuk. Ülkemiz tarım ve hayvancılıkta potansiyeli yüksek illerden.10’uncu sıradayız. Potansiyel anlamında sorunumuz ok ancak hayvancılıktan elde ettiğimiz kazançta sorunlarımız var. Çiftçilerimizin süt verimi anlamında sorunlarını fark ettik. Hem buzağı hem de süt anlamında sıkıntı ciddi. Hayvanlarımızı beslerken veteriner çağırdığımız durumlar gebe bırakamama ve benzeri besleme ve bakım durumları hepimizin bildiği bir sorun.” dedi.

Balıkesir Haykoop 20’Nci Yılda Türkiye’deki İllere Örnek Oldu

İki çıkarım yaptıklarını ifade eden Başkan Özen, “ Hayvan beslenmeleri iyi yapılırsa süt verimi artacak ve iki buzağı arası verim artacak. Buzağıları öldürmeden büyütmeli ki kayıpları minimize edelim. Bunları biz toparladık. Arkadaşlarımızla yaptığımız toplantıda eğitim setlerimizi hazırladık. Yarışma yapalım dedik ve adaylarımızı belirledik. ”dedi. Özen konuşmasında, “ Burada kazanan kaybeden önemli değil.100’ü aşkın kişiye eğitim verildi. Böylelikle, doğru bilinen yanlışları düzeltmelerine vesile olmuş olduk. Birinci, kinci ve üçüncü çıkacak ancak burada işin doğrusunu öğrenmek daha da önemli. Verim artması konusunda fikir birliğini arttırırsak bu yokluğumuzun tadını birlikte çıkaracağız. Balıkesir HAYKOOP olarak maddi manevi desteklerini esirgemeyen Valimize, Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’a, Ticaret Oda ve Borsamıza teşekkür ediyorum” dedi. Sponsorlarımıza da teşekkür ediyorum ve yarışmacılarımıza iyi olan kazansın. Kazanana hayırlı olsun” ifadelerine yer verdi.

Erkan Alkan “ Planlarımız Üretime Odaklı”

Balıkesir Tarım Orman İl Müdürü Erkan Alkan’ında konuşma yaptığı programda Erkan, organizasyonu değerli bulduğunu söyledi. Balıkesir ‘de potansiyel yüksek. Balıkesir’de üreticilerimizi tek çatı altında birleştirdik. Hayvanınız varsa sizde buna bir ortaksınız. Süt tesisi kurma planımız var. Yem süt paritesinin düştüğünde bunu dengelemeyi arzu ediyoruz. Katma değeri yükseltmek için 50 peynirli şehir diyerek Balıkesir’de peynir çarşısı kuruyoruz. Balıkesir’de planlanan projelerinde yaşama geçmesinin sonuçlarının alındığına dikkat çekti. Alkan, Balıkesir’de daha çok verim için 46 projenin yürütüldüğüne değindi.

Ertürk “Kıymetimiz Bilinmeli”

HAYKOOP Genel Başkanı Ahmet Ertürk, “Toplumu douran çiftçilerimiz Balıkesir’de güzel bir etkinliğe emeği geçenleri tebrik ediyorum ”dedi. Balıkesir’in diğer illere de örnek olmasını diliyoruz diyen Ertürk konuşmasında, “ Üreten insanlarımızın ürettiklerinin sonucunu alabilmesi için yaptığı programlar önem taşıyor” dedi. Balıkesir Türk hayvancılığında fiyat belirleyici diyen Ertürk, iyi fırsat ve imkan için üretimin sürdürülebilirliğine harcanması için gayret gerekir. Kıymetimizin bilinmesi lazım. Kıymetimizi bilenlere teşekkür ediyoruz. Desteklemelerin azaltılması üretimin artmasını temenni ediyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Balıkesir Haykoop 20’Nci Yılda Türkiye’deki İllere Örnek Oldu

Yılmaz “HAYKOOP Bu işi Biliyor”

Yücel Yılmaz” Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz programda üreticilere seslendi. Başkan Faruk Özen’i tebrik etti. Başkan Yılmaz, kooperatifçiliğin ne olduğunu iyi biliyor diyen Başkan Yılmaz süt üreticileri için paydaşların bir araya getirildiğini ve bir işe imza attıklarını söyledi. Kırsal mahallelerin her noktasını iyi biliyor ve dokunuyoruz.” dedi.

Yılmaz “Üreten Şehir Balıkesir”

Başkan Yılmaz, “ Balıkesir’in markalaşması, ürünlerinin satılması ve marka değeri yüksek ürünlerin satışı için konuşuyoruz. Ticaret Odası işin ciğerinden ilerliyor. Ticaret Borsası da öyle. Üst düzey yönetim Balıkesir’in dertlerini biliyor. Hamdolsun Büyükşehir çatısı altında bir araya gelip kalkınma ajansları ve kim olursa bir araya getiriyoruz.50 Peynirli kitap ortaya çıkınca herkes konuşmaya başladı. Balıkesir’i artık biliyorlar” şeklinde konuştu. Başkan Yılmaz, “. Kuzusu, hayvancılıktaki yeri, peyniri vb biliyor. Üreticimiz maliyetlerin arasında sıkışmamalı. İl Müdürümüz konuyu biliyor ve bizim harcadığımız para şehrin parası. Nereye harcadığımız para yine şehre gidiyor. Meralarda ıslah, manda ve düve verdiğimiz çiftçilerimiz var. Aslına verdiğimiz üreticilere destek veriyoruz. İyi bir belediye kimdir? Yaptığı hizmetlerle geri dönüşü sağlayabilendir. Havaya para atan değil ehil iş  yapanlara vermektir.

“50 Koçla Başladık Bugün Sonuç 550 Koç”

Başkan Yücel  Yılmaz, “Projeye 50 koçla başladık bugün 550 koç oldu. Kendi içinde bereketleniyor işler. Tesislerimizde 50 ve üzeri verim verenlerde üreticiyi destekliyoruz. Sürdürülebilir bir şekilde işler ilerlediğinde ihracata doğru ilerleneceğine inanıyorum” dedi. Ayrıca Başkan Yılmaz, “İhtiyaç olan çalışmalar geride kalmamalı. Çalışan olmak çiftçiliğin sürekliliğini sağlamak ve kendi çocuklarımızla şehirden gitmemelerini sağlayarak çiftçiye kız vermeyi sağlamak ve üreticinin yanında olmak gayemiz.”dedi.

Vali Ustaoğlu “Alın Terinin Karşılığı Alınıyor”

Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, “Birliğimizin, kardeşlik ve dayanışmanın örneklerinden biri olan HAYKOOP’un 20’inci yılını kutluyoruz” dedi. Vali Ustaoğlu, “  Üreticilerimizle birlikte olmak ayrı bir heyecan verici. Bende bir çiftçi üretici ailenin çocuğuyum. Bugün buralara geldiysek o bahçelerde alın terinin döküldüğü mücadele sonucu buralara geldik. Çiftçilerimiz özel insanlar. Alın terini topraktan sağlayan emeğin kutsallığını veren çiftçilerimizdir. Alın terinin karşılığını görmek önemli. Bugün burada birliğimizin sayesinde üreticilerimizin ürettiklerinin karşılığı noktasında değerlendirme büyük anlam ifade ediyor.” şeklinde konuştu. Ayrıca Ustaoğlu, “ Balıkesir’de ürünlerin değerlendirilmesi noktasında oluşturulmuş OSB’DE vermiş olduğumuz yer tahsisi oldu diyerek şöyle konuştu: Amacımız ürünlerin daha iyi değerlendirilmesi amaç. Tüm bunlar Türkiye’yi doyuran şehir olan Balıkesir’in tarımsal anlamda ve hayvancılıkta daha ileri taşıma. Burası bir tarım şehri. Her türlü ürünün çok iyi değerlendirilebileceği bir şehir. Bu anlamda dayanışma içinde olmakta çok önemli.20’inci yılını kutlayan Haykoop sayesinde bugünde burada bu dayanışma oldu. Teşekkür ediyorum” HABER :MUHAMMED CAN AKYÜREK

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu