Özel Haberlerİlçe Haberleri

Balıkesir Sokaklarında 30 Yıldır Ayakkabı Boyuyor

Balıkesir'in sokaklarında uzun yıllardır ayakkabı boyacılığı mesleğini icra eden 59 yaşındaki Ali Demir, günümüzde mesleğinin zorluklarını ve değişen talepleri dile getirdi.

Balıkesir Sokaklarında 30 Yıldır Ayakkabı Boyuyor

Balikesir Sokaklarinda 30 Yildir Ayakkabi Boyuyor 1
Balıkesir Sokaklarında 30 Yıldır Ayakkabı Boyuyor

Balıkesir’in sokaklarında uzun yıllardır ayakkabı boyacılığı mesleğini icra eden 59 yaşındaki Ali Demir, günümüzde mesleğinin zorluklarını ve değişen talepleri dile getirdi. Demir, yaptığı açıklamada, eskiden herkesin deri ayakkabı giydiğini ancak günümüzde spor ayakkabıların yaygınlaşmasıyla birlikte işlerinin zorlaştığını belirtti.

“Boyacılık antika bir hal aldı”

Demir, “Edip Uğur’un Sabri Uğur’un ayakkabılarını boyadım. İşler nasıl diye sorarlardı eskiden herkes deri ayakkabı giyerdi şimdi spor giyiyorlar.” diyerek geçmişteki talep farkını vurguladı. 30 yıldır bu mesleği icra etmesine rağmen, günümüzde boyacılık mesleğinin antika bir hal aldığını ifade etti.

Balikesir Sokaklarinda 30 Yildir Ayakkabi Boyuyor 2
Balıkesir Sokaklarında 30 Yıldır Ayakkabı Boyuyor

Boya Sandığı Bulmak Zorlaştı

Boya sandığı fiyatlarının artışına ve yeni boya sandığı bulmanın zorlaştığına da dikkat çeken Demir, “Eskiden 100-200 TL olan boya sandığı alırdık şimdi 10 bin TL’den 50 bin TL’ye kadar çıktı. Ayrıca, boya sandığının eskiye göre bulması da çok zor. Eskiden İzmir’de bir usta vardı ondan alırdık. Şimdi rahmetli oldu buralarda kimseyi bulamadığımız için artık Gaziantep’ten alıyoruz” dedi.

“Bu ücretler, bir öğün yemek parası dahi değil”

Ayakkabı boyama ücretlerine de değinen Demir, “30 TL’den başlayan, 50 TL’ye kadar çıkan fiyatlarla boyama yapıyoruz. Bu ücretler, bir öğün yemek parası dahi değil, bir kahve parası kadar. Oda bize lüks, çayı zor buluruz.” şeklinde konuştu. Ayrıca, engelli olması sebebiyle asıl kaynakçı işinden ayrılarak boyacılığa başladığını da ekledi.

Haber: Elif Şahin

Balıkesir’de Terzicilik: 31 Yılın Günümüzdeki İzleri

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu