Gündemİlçe Haberleri

Balıkesir’de Abdullah Efendi’nin Meşhur Konağı

Balıkesir’de Abdullah Efendi’nin Meşhur Konağı. Balıkesir, Edremit’te Abdullah Efendi Konağı’nın geçmişi, 160 yılın üzerinde bir tarihe dayanıyor.

 

Balikesirde Abdullah Efendinin Meshur Konagi 3

 

 

Konağın temellerine bir adım

Balıkesir’de Abdullah Efendi’nin Meşhur Konağı. Abdullah Efendi Konağı Osmanlı mimari üslubu temel alınarak Rum ve Türk ustalara yaptırılmıştır. Tavan tezyinatı (rozet ve kasetler), ocak üstü (Şömine) dekorlarında Osmanlı yanında Avrupa etkileri de görülmektedir. Dolaplarda yüklük kavramı ağır basmaktadır.

Köyün En Varlıklısı Abdullah Efendi

Dış yüzeydeki tahta kaplamalar, pencere sistemleri (özellikle en üsteki aydınlatma birimleri – fener pencereler) ve cumba altındaki kalem işlemeleri dikkate değer. Abdullah Efendi köyünün en varlıklı kişisi olduğu bilinmektedir. Çok varlıklı olduğu kadar da çok kültürlü ve mütevazidir.

 

&Quot;≪/P

 

Poretkiz ve Fransız lambalarına bir dokunuş ötede

Balıkesir’de Abdullah Efendi’nin Meşhur Konağı. Konağın orijinal yapısı ve süslemelerine dokunmadan tümünü onarımdan geçirmiş.O tarihlerde bu bölgede görülmeyen eşyalarla donatmış. Yer sofrası yerine yemek masası alışkanlığını getirmiştir. Mekan Portekiz ve Fransız lambaları ile aydınlatılmıştır. Ocaklı odalar ocaklarda ateş yakılarak, diğer kısımlar ise yer yer metal tablalı küçük beyaz ve renkli Fransız çini sobalarla ısıtılmıştır. Orijinal kubbeli hamamında sürekli sıcak ve soğuk su bulunmaktaydı.

Sarı Güllerle Uyanırdı

Abdullah Efendi’nin eşi Hatice Hanım bahçeyi sarı güllerle süslemiş. Her sabah elinde çiçek sepeti ile dolaşarak gül makası ile kestiği bu sarı gülleri Abdullah Efendi’nin salıncaklı, hasır, tonet iskemlesinin yanındaki vazoya yerleştirmiştir.

 

 

Balikesirde Abdullah Efendinin Meshur Konagi 2

 

“ Burada altın oluklardan akıyor”

Abdullah Efendinin Rıfat Bey adındaki gerçek Atatürkçü kimliği ile tanınıyor. Genç katibi, Kurtuluş Savaşı’nda çete başı İlhan Çavuş ve diğer vatan severlerle konakta toplantılar düzenlemiş. Sonra Ankara’ya gitmiş ve Mebus Rıfat Bey olarak aile ile ilişkilerini hep sürdürmüştür. Mebus Rıfat Bey, aynı zamanda, 1927’de Abdullah Efendi’nin zeytin yağına atıfla “ Burada altın oluklardan akıyor” cümlesinden hareketle Papazlık adının Altınoluk adına çevrilmesini gerçekleştiren kişidir.

Kuva-i Milliye hareketinin yürütüldüğü, Atatürk ve vatan sevgisinin yaşandığı Konak’ta kültür tartışmaları da olmuş, pencerelerden zaman zaman ud ve kanun sesleri yükselmiştir.

 

Ayrıca daha fazla haber için tıklayın..

Haber: Muhammed Can Akyürek

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu