Özel Haberlerİlçe Haberleri

Balıkesir’de Bir Aile Geleneği: Turşu Kurmak

Balıkesir'in eşsiz lezzetleri arasında kendine özgü bir yere sahip olan turşular, hem lezzetleriyle hem de Balıkesirli vatandaşların ilgisiyle ön plana çıkıyor. Bu lezzetin merkezi olarak bilinen Çarşamba Pazarı'nda turşu tezgahı işleten Yasin İrdem, aile geleneği olarak sürdürdükleri bu işi 15 yıldır başarıyla devam ettirdiklerini ifade etti.

Balıkesir’de Bir Aile Geleneği: Turşu Kurmak

Balikesirde Bir Aile Gelenegi Tursu Kurmak 1

Turşular Tarladan Sofralara

Yasin İrdem, turşularını kendi tarlalarında özenle yetiştirdikten sonra işletmelerine getirip, titiz bir hazırlık sürecinden geçirerek müşterilere sunduklarını belirtiyor. İrdem, işletmelerinin Balıkesir Ayvacık köyünde bulunduğunu ve sadece tezgahlarda değil, aynı zamanda anlaşmalı oldukları lokantalara da ürünlerini tedarik ettiklerini vurguluyor.

Geniş Ürün Yelpazesi ve Lokantalarda Tercih Ediliyor

Tezgahlarında zaman zaman 40-50 çeşit turşu bulunduğunu söyleyen Yasin İrdem, en çok talep gören turşularının arasında sade lahana turşusu, salatalık turşusu ve özel karışım turşularının bulunduğunu belirtiyor. İrdem ayrıca, lokantalara da turşu tedarik ettiklerini ve müşterilere kendi suyunu vererek ürünlerin tazeliklerini korumalarını sağladıklarını ifade ediyor.

Balikesirde Bir Aile Gelenegi Tursu Kurmak 3

Sağlıklı ve Koruyucu Madde İçermeyen Turşular

Turşu yapımında koruyucu madde kullanılmadığını vurgulayan İrdem, bu nedenle ürünlerinin maksimum 8-9 gün veya 1 hafta içinde tüketilmesi gerektiğini belirtiyor. Sağlıklı alternatifler sunan işletme, müşterilerin bilinçli tercihleri doğrultusunda hareket ettiğini ifade ediyor.

Fiyat Politikası ve Gelecek Nesillere Aktarım

Turşularının fiyatını 80 lira olarak belirlediklerini söyleyen Yasin İrdem, bu fiyat politikasını uzun süredir değiştirmediklerini ve değiştirmeyi düşünmediklerini ifade ediyor. İrdem, turşularını yaz sezonunda kurdukları için fiyatlarında artış olmadığını ve müşterilerin genel olarak 80 lira ile standart bir fiyatla ürünleri satın aldığını belirtiyor.

Balikesirde Bir Aile Gelenegi Tursu Kurmak 2

Kış Aylarında Çarşamba Pazarı Adeta Bir Lezzet Şölenine Dönüşüyor

Balıkesir’in geleneksel lezzetleri, Çarşamba Pazarı’nda el emeği ile hazırlanan turşularla kış aylarında da sofralarda yerini bulmaya devam ediyor. Sağlıklı beslenme ve taze lezzet arayışında olanların uğrak noktası haline gelen Çarşamba Pazarı, Balıkesir’in zengin mutfağını gelecek nesillere taşımaya devam ediyor.

Haber: Elif Şahin

Balıkesir’in Turşu Suyuyla Tanışın!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu