Gündemİlçe Haberleri

Balıkesir’de Fay Hattı Geçen Mahalleler

Balıkesir'de sık sık yaşanan depremlerden sonra vatandaşlar vatandaşlar, bölgedeki deprem fay hattı haritasını sorgulamaya başladı. İşte Balıkesir'de yer alan fay hatları ve depremde Balıkesir'de en güvenli bölgeler ile ilgili detaylar:

Balıkesir’de Fay Hattı Geçen Mahalleler

Balikesirde Fay Hatti Gecen Mahalleler 1

Balıkesir Fay Hattı ve Yerleri

Balıkesir’de bulunan en önemli fay hattı, Edremit Körfezi’nden başlayarak İvrindi-Balya üzerinden Havran-Balya-Balıkesir’e kadar devam eden 120 kilometre uzunluğundaki İvrindi-Balya-Balıkesir fay hattıdır. Fay hattının genişliği 7-8 kilometre civarındadır. Bu fay hattı, 2011 yılında diri fay hatları haritasında da belirtilmiştir.

Balıkesir’deki Tehlikeli Fay Hattı

Balıkesir için en tehlikeli fay hattı, İvrindi’den başlayarak Balıkesir yoluna paralel devam eden ve Gökçeyazı üzerinden geçen Naipli kırsal mahallesine kadar uzanan hat olarak belirlenmiştir. Bu fay hattı ayrıca Beyköy’e giden yol ve Üçpınar’a kadar devam etmektedir. Gökköy’de görülen bir diğer fay hattı da bu bölgede dikkat çekmektedir.

Balıkesir Depremleri ve Fay Zonları

Balıkesir’deki depremler, Gelenbe Fay Zonu ile Simav Fay Zonu’nun kesişim bölgesine yakın bir yerde meydana geliyor. Bu bölgedeki depremlerin büyüklükleri 0.8 ile 3.5 arasında değişiyor. Gelenbe Fay Zonu’nun kuzey ucunda İkizcetepeler Barajı’nın güneyinde yoğunlaşan depremler, Balıkesir Fay Zonu’nun 25 km kuzeyinde gerçekleşiyor.

Depreme Dayanıksız Yerler ve Zeminler

Balıkesir’de depreme dayanıksız zeminler arasında Çayırhisar, Plevne, Bahçelievler, Gündoğan, Halalca, Yakupköy, Balıklı, Çandır, Hotaşlar, Mahmudiye, Aslıhan, Ovaköy, Kepsut, Nusret, Kocaavşar, Gökçeyazı, İvrindi gibi bölgeler yer alıyor. Bu bölgelerin zemin yapısı oldukça riskli. Ayrıca, Kuva-yi Milliye Mahallesi’nden Paşaalanı, Üçpınar ve Ayşebacı’ya kadar uzanan fay hattı, kent merkezinde Bahçelievler, Plevne, Gündoğan, Paşaalanı, Kuva-yi Milliye gibi mahallelerde deprem riskini arttırıyor.

Depreme Dayanıklı Mahalleler

Balıkesir’de depreme dayanıklı zemin açısından daha güvenli kabul edilen bölgeler arasında ise eski Balıkesir ve NEF’in üst kısımları yer alıyor.

Haber: Elif Şahin

Prof. Dr. Naci Görür’ün Balıkesir Depremi Yorumu

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu