GündemEkonomiİlçe HaberleriTürkiye Gündemi

Balıkesir’de Hırsız Reçeteyi Çaldı

İlginç hırsızlık olayı, Balıkesir’de Hırsız tarihi Reçeteyi Çaldı. Balıkesir’in Gömeç ilçesinde jandarma bir operasyon gerçekleştirdi. Yapılan operasyonda, Sümer dönemine ait olduğu değerlendirilen el yazması tıp reçetesi ele geçti.

 

S 16

 Şüphelinin Aracını Durdurdular

Balıkesir’de Hırsızın Arabasından Tarihi Eser Çıktı! Edinilen bilgiye göre, Balıkesir İl Jandarma Komutanlığı, kültür ve tabiat varlıkları kaçakçılığına yönelik çalışma gerçekleştirdi. Çalışma sonucunda Gömeç ilçesinde tarihi eser kaçakçılığı yaptığı tespit edilen 1 şüphelinin aracını durdurdular.

 

4 18

 

Sümerler Dönemine Ait!

 

Ekiplerin yolda yaptığı aramda Sümerler dönemine ait olduğu değerlendirilen el yazması tıp reçetesi ele geçti. Yapılan operasyonun sonucunda bir kişiyi gözaltına aldılar Yapılan çalışma ile ilgili adli süreç başladı.

 

Susu

Sümerlerin Tarihçesi

Mezopotamya’nın güney ucunda yer alan Sümer şehri, MÖ 4000 – 2350 yılları arasında Orta Asya’dan göç eden Sami bir halk tarafından kurulmuştur. Bu halkın günümüz tarihindeki bilinen adı Ubaidliler’dir ve Sümer şehrinde yer alan ilk medeniyet olmuşlardır. Sümerlerin kökeni günümüzde tam olarak bilinemese de Orta Asya taraflarından oldukça kültür etkileşimi yaşadıkları tahmin edilmektedir.

Bu medeniyet, yaşamış olduğu her bölgede kendi soylarından oluşan yerleşim sistemi içerisine girmiştir. Sümerliler, böylece bölgesel site devletleri ve site devletlerinin bir araya gelmiş olduğu bir medeniyet oluşmuşlardır. Sümerlerin bölgesel olarak bu yapılanmaları irili ufaklı 35 Şehir Devleti kurmalarını sağlamıştır.

Dahası

Sümerler, M.Ö. 4000’li yıllarda yerleştikleri Mezopotamya bölgesinde 2000 yıl gibi çok uzun bir süre var olmuşlardır. Fakat Sümerler, “Büyük Tufan” veya “Nuh Tufanı” olarak bilinen felaket sonrasında birbirleri ile giriştikleri mücadeleler ile kendi sonlarını hazırlamışlardır. Buna eş zamanlı olarak bölgedeki diğer toplumların zamanla kalabalıklaşıp Sümerler için tehdit oluşturmaları zamanla Sümerlerin Mezopotamya’daki hâkimiyetinin sonunu getirmiştir.

Sümerlerin oluşturmuş oldukları şehir devletleri birbirleri ile savaşarak hâkimiyet mücadelesi içerisine girmişlerdir. Sümerlere ilk tehdit doğu sınırında bulunan Elamlardan olmuştur. Elamlar, M.Ö. 3000’li yıllardan itibaren günümüz İran Coğrafyasının güney batısında varlıklarını göstermeye başlamışlardır. Fakat Elamlar zamanla güçlenmiş, Sümerler için önemli bir teklike oluşturmaya başlamışlardır. Elamlar’ın Sümerler üzerine ilk saldırısı M.Ö. 2530 – 2450 yılları arasında olmuştur. Akabinde ısrarlı olarak saldırlar düzenlemiş, Sümer şehir devletlerinin zayıflamalarını hızlandırmışlardır. Elamlar yapmış oldukları saldırılarla Sümerlileri zayıflatıp, toprak kayıplarına sebep vermiş olsa da Sümerler halen varlıklarını devam sürdürmeye devam etmişlerdir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu