Gündemİlçe Haberleri

Balıkesir’de Keşkek Dövme Geleneği Devam Ediyor

Balıkesir’de Keşkek Dövme Geleneği Devam Ediyor. Balıkesir Burhaniye ilçesinde, asırlık davullu zurnalı keşkek dövme geleneği devam ediyor.

 

Balikesirde Keskek Dovme Gelenegi Devam Ediyor

Balıkesir’de Keşkek Dövme Geleneği Devam Ediyor. Burhaniye’de buğdayın kaynatılması ile hazırlanan keşkeğin mahalle gençleri tarafından davul ve klarnet eşliğinde dövülme geleneği asırlardır devam ediyor. Keşkek döven gençlerin boyunlarına birer havlu asılırken, gençler oyunlar da oynuyorlar. Yasemin ve Cafer Giray çiftinin düğününde de keşkek dövme geleneği yaşatıldı.

 

Balikesirde Keskek Dovme Gelenegi Devam Ediyor 1

 

Kazanlarda pişen buğdaylar mahalle gençleri tarafından sopalarla karıştırılırken, hazırlanan keşkek de tepsilerle yufka üzerinde pilavla birlikte ikram ediliyor. Bununla birlikte keşkek sevilerek yenilirken, vatandaşlar keşkek dövme geleneğini yaşatmaya kararlı görünüyorlar.

Ayrıca keşkeğin yörede gelenek olduğunu anlatan Enis Gülümser, “ Bizim geleneğimiz olan keşkek düğünlerin olmazsa olmazıdır. Düğünlerimizde keşkek her zaman dana güzel olur. Kayınçomun düğününde yaptığımız keşkek de çok lezzetli oldu. Bununla birlikte emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkür ederim” dedi.

 

Balikesirde Keskek Dovme Gelenegi Devam Ediyor 2

 

Baba İsmail Giray da, “Bu gün oğlum Cafer’in düğün keşkeğini yaptık. Özellikle eski usullere uyduk. Altına yufka üstüne pilav koyarak ikram ettik. Gelenlere teşekkür ederim” dedi. Damat Cafer Giray ise,” Bu gün Allah’ın izniyle düğünümüzü yaptık ve eskiden beri gelen keşkek geleneğini de sürdürmüş bulunmaktayız. Ayrıca katılan tüm misafirlere teşekkür ederim. İnşallah, bu geleneği sürdüreceğiz. Bu Burhaniye ve Körfez çevresinde bitmeyecek bir kültürdür” dedi.

 

Balikesirde Keskek Dovme Gelenegi Devam Ediyor 3

 

Hamdi Mengi de, “ Bu gün Burhaniye’mizde Sanayi esnaflarından Cafer kardeşimizin keşkek merasimine katıldık. Burhaniye’mizde ve köylerinde çok önemlidir bu keşkeğin yeri. Olmazsa olmazımızdır. Keşkek yedik içtik oynadık. Allah mutluluklar versin Cafer kardeşimize. Ne mutlu bize. İnşallah, bu gelenekler yaşar. Biz de gençliğimizi hatırladık. Allah, razı olsun tertip edenlerden gelenlerden” diye konuştu.

 

Ayrıca daha fazla haber için tıklayın…

Haber Merkezi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu