Balıkesir Son Dakika HaberleriGündem

Balıkesir’de ‘Mimari Miras’ Söyleşisi ve Sergisi 

Balıkesir’de ‘Mimari Miras’ Söyleşisi ve Sergisi, Cumhuriyetin 100.Yılında Balıkesir’de Mimarlar Odası Balıkesir Şubesinde ‘Mimari Miras’ konu başlıklı 1/10 Mimarlık Söyleşi gerçekleşti. Ayrıca söyleşide konuşmacı Prof. Dr.  Berrin Akgün bir sunum yaptı.

 

Balıkesir’de ‘Mimari Miras’ Söyleşisi ve Sergisi

Tmmob Son Dakika

Mimarlar Odası Balıkesir Şube Başkanı Betül Dikici, söyleşiye ve sergiye ilişkin ‘’ 100.yıl kutlama etkinlikleri kapsamında düzenlediğimiz etkinliğimize çok sayıda meslektaşımız mimarlık öğrencileri sunuma ve sergiye katılım sağladılar. Sunumdan özet ile Balıkesir’deki mevcut Cumhuriyet Dönemi Mimari Mirası, Cumhuriyetin “muassırlaşma”, “çağdaşlaşma söyleminin mekan ve mimarlık üzerinden toplumsal değişmeyi sağlama amacının sonucu oluştu’’ dedi.

B.b

AZ SAYIDA NİTELİKLİ YAPI ÖRNEKLERİ

Ayrıca konu ile ilgili kısa bilgi veren Başkan Dikici; ‘’Balıkesir’deki Balıkesir Muharrem Hasbi Un Fabrikası (1925), Balıkesir Gazi İlkokulu (1928),  İnhisarlar Müdürlüğü (1930 öncesi), Balıkesir Vali Konağı (1928-1930), Evkaf Oteli (1927- bugünkü Assubay Orduevi), Necatibey Eğitim Enstitüsü (1928-32,  Doğumevi ve Ebe Okulu (1938-39), Memleket Hastanesi(1938-1942-1952), Balıkesir Atatürk Parkı (1934-2007) 52 Evler, Esenevler, Belediye Mensupları ve Subay Evleri Yapı Kooperatifleri gibi  erken Cumhuriyet dönemi binaları kentin ve kentlilerin çağdaşlaşmasını sağlayan az sayıdaki nitelikli yapı örnekleridir.

12 OCAK’A KADAR AÇIK OLACAK

Bu yapıların bir bölümü tescillenmiş ve  koruma altına alınmış olmasına rağmen  çok sayıdaki tescilsiz örnek tehdit altındadır. Cumhuriyet tarihimizin tanığı olan ve cumhuriyet ruhunu taşıyan ve aynı zamanda kent belleğinde önemli bir yer tutan yapılar giderek azalmakta, yıkılarak yerlerine yeni binalar yapılmaktadır. Oysa yitirilen bu yapıların kent belleğindeki yeri doldurulamaz. Ayrıca Cumhuriyetimizin ilk yıllarından itibaren Balıkesir’deki mimari özellikleri olan yapıların belgelendiği Mimarlar Odasındaki sergimiz 12 Ocak 2024  gününe kadar gezilebilir’’dedi.

Haber: Muhammed Can Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu