Köşe Yazıları

Balıkesir’de sanat…

Balıkesir Türkiye ve dünyaca tanınmış sanatçılar yetiştirdi. Bazılarını tanıyor bazılarının ise Balıkesirli olduğunu bile bilmiyoruz. Peki Balıkesir sanata ne kadar sahip çıkıyor? Balıkesirli sanatçılar kentten ne kadar destek görüyor? Görüyor mu gerçekten?

Önceki gün özel bir haber için Balıkesirli bir sanatçı hanımefendiye konuk oldum. Çok güzel eserler yapıyor. Hemde Türkiye’de belki örneği olmayan farklı bir bakış açısıyla. Kendisiyle röportajımızı yaptık, çekimlerimizi tamamladık. Tabi bir çayı da hakettik. Çay söyledi. Oturduk sohbet ediyoruz.

Bana bir zamanlar saat kulesi yanında Devlet Güzel Sanatlar Galerisi olduğunu söyledi. Ama sonra depo ihtiyacı nedeniyle Balıkesirli sanatçıların kendilerini ifade edebildikleri bu yer kapatıldı. Sanırım yeniden açıldı yada açılacak.

Sanatçı arkadaşım bana 3 yıldır Balıkesir’de sergi açacak yer bulamadığından bahsetti. Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere çalmadığı kapı kalmadığını da söyledi. Ama malesef ne yer veren olduğunu nede bir yer gösteren olduğunu söyledi.

İlgili Makaleler

Balıkesir’de sergisini açamayan arkadaşım, İzmir’de belediyelerin çağrısı ile gidip oralarda rahatlıkla sergi açabildiğinden de bahsetti. Hemde öyleki, İzmir’de sergi açması için oradan özel araçlarla eserlerinin gelinip alındığını, yol, kalacak yer gibi ihtiyaçlarının da İzmirli belediyeler tarafından karşılandığından bahsetti.

Balıkesir’de ise sadece yer aistediğini ama bulamadığını söyleyen sanatçımıza söyleyecek bir şey bulamadım gazeteci olarak. Üstelik arkadaşım bana Büyükşehir Belediyesi tarafından kullanılan Devrim Erbil Çağdaş Sanatlar Galerisi’nde sergi açmak istediğini ancak orda bir dönem görev yapan bir bayan tarafından ‘Burada sergiler çok gürültülü oluyor. Arakadaşlarımız çalışamıyor’ cevabı aldığını söyledi. Buna inanmak bile istemedim. Ama malesef böyle bir bakış açısı var kentimizdeki bürokratların.

Evet Balıkesir nadide sanatçılar yetiştiren bir yer ama Balıkesir gerçektende sanata ve sanatçıya sahip çıkıyor mu? İl Kültür Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi’nin Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı sadece şehirdışı sanatçı ve kültür elçilerine mi kapılarını açacak? Kendi sanatçılarına neden sahip çıkmıyor? Tabiki misafirlerde ağırlanacak ama Balıkesir’de de güzel şeyler yapıldığını, değerli sanatçı ve kültür elçilerinin olduğunu görmeli Balıkesir.

Bir diğer nokta ise Balıkesirli sanatçılar sadece festival, özel günler vb. zamanlarda hatırlanıyor. Sanat bir toplumun gelişmişlik düzeyini ve entellektüel yapısını da ölçen bir göstergedir. Bir kent herşete doymuş olabilir. Mesela İstanbul, İzmir gibi. Ama sanata ve sanatçıya kentler her zaman açtır. O nedenledir ki bu kentlerde yüzlerce sanat merkezi, galeri var. Peki Balıkesir’de sergi açılabilecek kaç yer var.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu