GündemDünyadan Haberlerİlçe HaberleriTürkiye Gündemi

Balıkesir’de Tarihi Yapılara Kimlik Veren Dokunuş

Balıkesir’de Tarihi Yapılara Kimlik Veren Dokunuş

 

Balıkesir’de son yıllarda tarihe gösterilen ilgi bugünlerde daha da dikkat çekiyor. Balıkesir’in merkezinde yıllara meydan okuyan cadde ve sokaklarıyla fark yaratan şehir, Şadırvan ve binaları ile de gündemde. Aynı zamanda şehirde tarihi bina ve yapılarda restorasyon yılı.

 

Balıkesir’de Sümerbank Genel Müdürlük Binası, Balıkesir’de Zağnos Paşa Caddesi ile Milli Kuvvetler Caddesi’nin kesiştiği yerde, Ali Hikmet Paşa Meydanı’nda yer alan ve şehrin sembollerinden biri durumunda olan yapı.

 

Trh

1950’lerin ikinci katında inşa edilmiş altı katlı bina, köşe parsele dış bükey planlama karakterinde yapılşmış ve 1937-1938 yıllarında Ankara’nın Ulus semtinde yapılan ve Martin Elsaesser’in tasarladığı Sümerbank Genel Müdürlük Binası ile benzerlikler içerir. Çanakkale Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 23 Mayıs 2013’te tescil edildiği biliniyor.

Yapı, Oyakbank’a ait iken 2002 yılında Oyakbank’ın özelleştirillmesi sırasında mülkiyeti ING Bank’a geçmiş, ardından LC Waikiki firmasına satıldı. Şuanda LC Waikiki mağazası hala Balıkesir’de giyim üzerine satış sunan bir mağaza olarak hizmette.

Semra Aman Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu