Özel Haberlerİlçe Haberleri

Balıkesir’de Vatandaş İçin Topyekün Devlet Mücadelesi

Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, Balıkesir Öğretmenevinde, İl Emniyet Müdürü Hasan Yiğit, Balıkesir İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Nurettin Alkan, Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutanı Yarbay. Emrah Kadir Çakır ve ilçe kaymakamlarının da katıldığı İl Güvenlik ve Asayiş Koordinasyon değerlendirmesi yaptı. Ardından bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

Balıkesir’de Vatandaş İçin Topyekün Devlet Mücadelesi

Balikesirde Vatandas Icin Topyekun Devlet Mucadelesi 1
Balıkesir’de Vatandaş İçin Topyekün Devlet Mücadelesi

Balıkesir Güvenli Şehir Suç Düzeyinde Ortalamanın Altında

Balıkesir’de yürütülen asayiş çalışmalarını değerlendiren Vali İsmail Ustaoğlu yaklaşan seçim süreci ile ilgilide bilgilendirme yaptı. Toplantıda yapılan değerlendirmelerde, terörle mücadele, Dolandırıcılık ,denetimler, Kom Çalışmaları ve elde edilen sonuçlara değinildi. Vali Ustaoğlu 2023 ve 2024 yıllarının ilk iki ayının karşılaştırmasını yaptı. Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, asayiş suçlarında belirgin bir azalma görüldüğünü söyledi. Ustaoğlu Balıkesir’de asayişe önem verdiklerinin altını çizdi. Bu konuda suç türleri ve suçlu profillerinin analizinin gerçekleştiğini yoğunlaşma mahalli ve türlerini değerlendirdiklerini söyledi. Balıkesir’in genel anlamda ülke düzeyinde değerlendirildiğinde asayiş suçları açısından ortalamasının aşağısında olumlu bir noktada bulunduğunu ifade etti.

Suç Meyilinde Artış Kaydedildi

Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, 2023/2024 yıllarının ilk iki aylık verilerini kıyasladı. Bu kıyasa göre Asayiş Suçları kapsamında; Kişilere Karşı İşlenen Suçlarda yüzde 3 azalma olduğunu kaydetti. Ayrıca, Mal Varlığına Karşı İşlenen Suçlarda yüzde 5 artış olduğuna değindi. Millete ve Devlete Karşı İşlenen Suçlarda yüzde 34 artış görüldüğünü ve takip gerektiren olaylarda yüzde 15 artış, Topluma Karşı İşlenen Suçlarda yüzde 10 artış, Genel Toplamda yüzde 6 oranında artış meydana geldiğini belirtti.

Emniyet ve Jandarma’nın Çalışmaları Sonuçlara Yansıdı

Yapılan Sorgulama ve Yakalanan Şahıs sayıları kapsamında; 2023 yılı ilk iki ayında 3 bin 104, 2024 yılı ilk iki ayında 3 bin 776 şahsın yakalandığını belirtti. Ayrıca, şahıs yakalama oranında yüzde 22 artış olduğuna dikkat çekti. Ele Geçirilen Silah Sayıları kapsamında; 2023 yılı ilk iki ayında toplam 163 tabanca, 134 Av tüfeği ve 54 Kurusıkı Tabanca olmak üzere toplamda 312 adet, 2024 yılı ilk iki ayında toplam 195 tabanca, 128 Av tüfeği ve 56 Kurusıkı Tabanca olmak üzere toplamda 407 adet silah ele geçirildiğini söyledi.2023 yılı ilk iki ayına nazaran 2024 yılı ilk iki ayında ele geçirilen silah miktarında yüzde 11 oranında artış sağlanmıştır” bilgisini verdi.”

Polisim Savcıyım Diye Arayan Olursa Hemen Kapatın

Balıkesir’de 65 yaş üstü bireylerin telefonla yapılan görüşmelerde dikkatli olmalarını isteyen Vali Ustaoğlu , telefon ve internet üzerinden gerçekleştirilen dolandırıcılık suçlarında artış gözlemlendiğine dikkat çekti. Özellikle yaşlı vatandaşları hedef alan dolandırıcılık vakalarına karşı bilinçlendirme çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Ustaoğlu “Vatandaşlarımızı ben polisim ben jandarmayım ben savcıyım diye arayana yapacağı tek şey telefonu kapatmak olacak. Hangi savcı vatandaşı telefonla arayıp vatandaşa ben savcıyım gel senin ifadeni alacağım der. Böyle bir olay yok. Ama maalesef vatandaşımız bir anda panikliyor ve yılların birikimini teslim ediyor. Onun için bu konuda da biz vatandaşımızı yönlendirme ve bilgilendirme adına tüm kurumlarımızla yoğun caba ve gayret içerinde olacağız.” Dedi.

Terörle Mücadelede Etkin Mücadele Sürecek

Balıkesir’de terör örgütlerine karşı kararlı bir mücadele verildiğinin altını çizen Ustaoğlu,  Balıkesir’de başta FETÖ olmak üzere PKK, DEAŞ ve DHKP/C terör örgütlerinin çalışmalarının önlenmesi için 2 ayda 34 operasyon gerçekleştirdiklerini anlattı. Ustaoğlu, “İlimizde asayiş suçlarına yönelik çalışmalara son derece önem veriyoruz. Bu konuda suç türleri ve suçlu profilini analiz ederek hem yoğunlaşma mahallerini hem de türlerini değerlendiriyoruz. Genel olarak asayiş suçları açısından ilimiz ülke ortalamasının aşağısında olumlu bir noktada bulunmaktadır “dedi.

Terörle Mücadelede 2 Ayda 34 Operasyon Gerçekleşti

Ustaoğlu” Terör olayları, ülkemizin maalesef 50 yıldır gündemini meşgul ediyor. Bu alanda, göreve geldiğimiz günden bu yana büyük bir kararlılıkla çalışmalar yürütülüyor ve sonuçlarını sizlerin de vasıtasıyla kamuoyuna duyuruyoruz. İlimizde, başta FETÖ/PDY terör örgütü olmak üzere, PKK/KCK, DEAŞ, DHKP/C gibi terör örgütlerinin faaliyetlerinin önlenmesi, deşifre edilmesi ve eleman temin etmelerine yönelik mücadelelerimiz kapsamında 2023 yılında 21 operasyon gerçekleştirilmiş, bu operasyonlar neticesinde 32 şüpheli gözaltına alınmış ve 5 şahıs tutuklanmıştır. Dedi. Ustaoğlu,  2024 yılı ilk 2 aylık sürecinde ise 34 operasyonel faaliyet gerçekleştirildiğine değindi. Bu operasyonlarda, 51 şüphelinin gözaltına alındığını, soruşturmalar sonucu 8 şüphelinin tutuklandığını belirtti.

Güvenli Gelecek Ve KAAN Projeleri

Terör örgütlerine yönelik önleme ve bilgilendirme faaliyetlerine de dikkat çeken Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, Bilgilendirme ve Önleme Faaliyetleri kapsamında 2023 yılı içinde “El Ele Güvenli Geleceğe”, “Gençlik ve Güvenli Gelecek”, “KAAN” isimli projelere de dikkat çekti. Projeler kapsamında 9 bin öğrenci ve vatandaş ile iletişime geçildiğini ve 2024 yılı içerisinde de terör örgütlerinin propaganda faaliyetlerine karşı Kamu kurum ve kuruluşları ve araştırma merkezleri ile koordinasyon sağlandığını açıkladı. Ayrıca hazırlanan proje kapsamında konferans ve seminerler yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Uyuşturucuyla Mücadele

Narkotik suçlarla mücadele kapsamında yapılan operasyonlarda, önceki yıla göre %42’lik bir artışın gerçekleştiğini söyleyen Vali Ustaoğlu, bu mücadelenin kararlılıkla devam edeceğinin altını çizdi. Ustaoğlu “Narkotik suçlara yönelik çok şiddetli bir mücadele ortaya koymaktayız ve takip ettiğiniz gibi çok olumlu neticeler aldık.” dedi. Ayrıca, hızla projeli çalışmalara ağırlık verdik ve önemli yakalamalar gerçekleştirdik. Yakalamalarımızda şüphelilerin önemli bir kısmı tutuklandı, önemli miktarda uyuşturucu madde ele geçirildi. Merkezde, Bandırma’da, Edremit’te, Ayvalık’ta ve Gönen’de merkez takviyeli büyük çaplı uygulamalar gerçekleştiriyoruz.” şeklinde konuştu.

Uyuşturucu İle Mücadelede UYUMA Aplikasyonu

Vali Ustaoğlu, “ Bu yıl ve geçen yıla göre iki aya oranla operasyon sayısında yüzde 42, gözaltı sayısında yüzde 15, tutuklu sayısında yüzde 67 ve projeli dosya sayısında yüzde 49 oranlarında artış meydana gelmiştir.” dedi.Yakalanan maddeler bakımından; Esrar’ da yüzde 134, Bonzaide yüzde 436, Kokainde yüzde 333, Metamfetaminde yüzde 169, Ectasyde yüzde 29, Captagonda yüzde 200, Sentetik Eczada 9 kat (yüzde947)’lik artış meydana geldi. Suçla mücadelede farkındalığın arttırılması amacıyla NarkoRehber, Narko. ve En İyi Narko Polisi Anne projeleri kapsamında 9 bin 49 kişiye ulaşılarak bilgilendirme ve eğitim faaliyetleri gerçekleştirilmiş, Narkotik ihbar projesi olan UYUMA aplikasyonunu indirmeleri sağlanmıştır”dedi.

NARVAS  İhbarları Önem Taşıyor

Vali Ustaoğlu, “Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığınca narkotik suçlarla etkin mücadele amacıyla hazırlanan NARVAS (Narkotik Veri Analiz Sistemi) sayesinde vatandaşlarımızca 112 Acil Çağrı Merkezine yapılan narkotik ihbarları analiz edilerek riskli ilçe, mahalle ve sokak bazlı çalışmalara ağırlık verilmektedir. NARVAS veri analiz sistemi ile narkotik suçlarının yoğunlaştığı alanlarda bölge bazlı NarkoAlan çalışmaları ve operasyonel faaliyetler yapılmaktadır. Kararlılıkla sürdürdüğümüz Narkotik Suçlarla Mücadelede en önemli kılavuzumuz olan NARVAS’ın daha da etkin kullanılması için vatandaşlarımızın 112 Acil Çağrı Merkezine yapacakları ihbarlar önem arz etmektedir” dedi.

“Mafyamatik Yapı  ve Çetelere Balıkesir’de Taviz Verilmeyecek”

Vali Ustaoğlu, organize suç örgütlerine karşı yapılan operasyonlarda belirgin bir artış yaşandığını söyledi. Özellikle Cumhurbaşkanı ve İç İşleri bakanın bu konuda titiz çalışma yürüttüğüne değindi. Ustaoğlu daha öncede suçla mücadelede ana gündem maddelerinden biri olarak, organize suç örgütlerine dikkat çekmiş ve mafyamatik yapılara, çetelere Balıkesir’de asla taviz verilmeyeceğine dikkat çekmişti. Suç gruplarının hiçbir vatandaşımızı rahatsız etmesine fırsat tanımayız diyen Ustaoğlu, “ insanımızın alın terini, çalışmasını, kene gibi emeğine yapışarak sömürmeye çalışan bu grupların takibinde olacak ve onlara nefes aldırmayacağız” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bakanlığın bu konudaki hassasiyetinin Balıkesir’de somut çalışmalarla sürdürüldüğünü belirtti.

“Mali Suçlarla Mücadelede Etkin Sonuçlar Elde Ettik”

Ustaoğlu, “Organize Suç örgütleri ile mücadele açsından geçen yılın iki ayına göre operasyon sayısında yüzde 136, gözaltı sayısında yüzde 90, tutuklu sayısında yüzde 91 artış meydana gelmiştir. Yakalanan suç unsurları itibariyle Tabancada yüzde 150, Fişekte yüzde 54 artış meydana gelmiştir. Kaçakçılık Suçları açsından operasyon sayısında yüzde 12, gözaltı sayısında yüzde 26 artış meydana gelmiştir. Yakalanan malzemeler bakımından Akaryakıtta yüzde 100, Alkollü İçkide yüzde 38, Tütünde yüzde 89, Makaronda yüzde 258 artış meydana gelmiştir. Mali Suçlarla mücadele açısından gözaltı sayısında yüzde 55, Tutuklu sayısında 9 kat (yüzde 900) artış meydana gelmiştir. İlgili birimlerimizce farklı suç organizasyonlarına yönelik halen 25 adet projeli çalışma devam etmektedir” diye konuştu.

Düzensiz Göçmen ve Organizatör

Balıkesir’de önemli suçlardan birininde düzensiz göçmen ve organizatör yapıları olduğuna da değinen Ustaoğlu bu konuda, “İlimizin en önemli suçlarından biri de düzensiz göçmen konusudur. Düzensiz göçmenlerin ilimize geliş ve geçişini sağlayan organizatörler çalışmalarımızda önceliği oluşturmaktadır. Göçmen Kaçakçılığına Yönelik Operasyonlar bakımından yakalanan organizatör, tutuklanan organizatör sayılarında geçen yıl ilk iki aya göre yüzde 1000, Yakalanan Düzensiz Göçmen sayılarında ise yüzde 475 artış yaşanmıştır. Göç İdaresi Başkanlığından alınan verilere göre; 2024 yılı ilk iki ayda 110 kişinin sınır dışı işlemi tamamlanmıştır” dedi.

Siber suçlarla mücadeleye hız verildi

Siber suçlarla mücadele konusuna da değinen Vali Ustaoğlu, “Siber suçlarla mücadele açısından bu yıl geçen sene ilk ayına göre toplam çalışma yapılan sosyal medya hesabı sayısında yüzde 29, tespiti yapılan hesap/şahıs sayısında 10 kat (yüzde 1050) artış yaşanmıştır. Ödeme Sistemleri bakımından gerçekleştirilen operasyon sayısı, gözaltı ve tutuklu sayılarında yüzde 100 artış meydana gelmiştir. Halen ödeme sistemleri ve yasa dışı bahis kapsamında 2 adet projeli çalışma devam etmektedir” diye konuştu.

998 Bin 1 Kişi 3 bin 522 Sandıkta Oy Kullanacak

31 Mart Mahalli idareler seçimlerine ilişkin Ustaoğlu, “31 Mart 2024 Günü Yapılacak Olan Mahalli İdareler Seçiminde İlimizde Oy Kullanacak Seçmen Bilgileri ilimiz Polis Bölgesinde 677 bin 237, Jandarma Bölgesinde 320 bin 764 olmak üzere toplam 998 bin 1 seçmen Mahalli İdarelere Seçiminde oy kullanacaktır” dedi. Vali Ustaoğlu,  Polis Bölgesinde 2 bin 55ve  jandarma bölgesinde bin 467 olmak üzere toplam 3 bin 522 Sandıkta oy kullanılacağını söyledi.

İl Merkezinde 111 Adet Seçim İrtibat Bürosu Var

Polis Bölgesinde 16 seyyar sandık 84 seçmen ve Jandarma Bölgesinde 6 cezaevi sandığı bulunduğunu belirten Vali Ustaoğlu, “ İlimiz Polis Bölgesine 255, Jandarma Bölgesinde 904 olmak üzere bin 159 binada oy kullanma işlemi gerçekleşecektir. “dedi. Ayrıca, “31 Mart 2024 Mahalli İdareler Seçimlerine Ait İlimizde Açılan Seçim İrtibat Büroları Mahalli İdareler Seçimi Seçim Propagandası kapsamında 11 il merkezinde olmak üzere İl genelinde 111 adet Seçim İrtibat Bürosu açıldığına değindi.

Seçim Güvenliği İçin Tedbirler Alındı

Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, “ İl genelinde açılan Seçim İrtibat Büroları ekiplerimiz marifetiyle kontrolleri sağlanmaktadır. İlimizde seçim süreci şu ana kadar ciddi bir sorun yaşanmadan ilerlemektedir. Vatandaşlarımızın sandıkta hür iradesini yansıtması için gerekli tüm tedbirleri almaya devam edeceğiz” dedi.

Kaza Oranları Artışa İşaret Ediyor

Vali İsmail Ustaoğlu, “İlimizde trafiğe tescilli araç sayısı 600 bine yakındır. 2023-2024 yılı ilk 2 aylık karşılaştırmalı istatiksel veriler incelendiğinde; ölümlü ve yaralanmalı kazalarda artış yüzde 4 civarındadır. Bununla birlikte kontrol edilen araç sayısı yüzde 12, ceza yazılan araç ve sürücü sayısı yüzde 38, trafikten men edilen araç sayısı yüzde 51 oranında artmıştır”

Kazaların Artışında 3 Ana Neden Dikkat Çekiyor

Ustaoğlu kaza sayılarının artışlarının üç ana nedenine dikkat çekti. İldeki tescilli araç sayısının yüzde 8, motosiklet vb. araç sayısın yüzde 18 artması, İlimizde kış hava şartlarının hafif geçmesine bağlı olarak özellikle motosiklet vb. araçların trafikte kullanım yoğunluğunun artması ayrıca Aşırı hız ve alkol kullanımının kaza nedenleri olduğuna değindi.

Hız Koridorlarında Tabela Çalışmaları

Ustaoğlu, “Balıkesir Merkez (OSB Çevreyolu Kavşağı) / Manisa Merkez arası, Balıkesir-Bandırma (Akçapınar Kavşağı) / Bursa-Karacabey arası hız koridoru hattının tabela andırma çalışmaları tamamlanmıştır. Emniyet Genel Müdürlüğünden faaliyete geçilmesi için onay beklenmektedir. Ölümlü ve yaralanmalı kazaların artışının önlenmesi için bu tür tedbirlerin önemli olacağını değerlendirmekteyiz” diye konuştu.

İl Koordinasyon toplantıları Sürecek

İl Koordinasyon toplantılarının her ay  yapıldığını belirten Vali İsmail Ustaoğlu ,”Bizler her ay düzenli yaptığımız toplantılarla suç ve suçlu ile mücadeleyi takip ederek birimlerimizi burada ortaya konulan analizlere göre yönlendiriyoruz. Belirlemelerimizi yapıp, tedbirlerimizi belirliyoruz ”dedi. Ayrıca, Muhtarlar ve ilin çeşitli kesimleri ile bir araya geldiklerini şikâyet ve önerilerin alındığını söyledi. Ustaoğlu, “Hızla aksiyon alarak belirlediğimiz çalışma takvimi ve yoğunluğunda sahayı kontrol altına almaya gayret ediyoruz. Bundan sonra da düzenli periyotlarla siz kıymetli basın mensuplarımızın aracılığıyla neticeleri hızlı ve güvenilir şekilde Balıkesir kamuoyu ile paylaşacağız” şeklinde konuştu.

Haber Merkezi

Balıkesir’de DEAŞ Operasyonunda 4 Gözaltı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu