Balıkesir Merhaba Blog YazılarıGündemSağlıkYaşam

Balıkesir’deki Bu Bitkiler Zayıflatıyor!

Aktarlık mesleğinin şifa dağıttığını söyleyen Ahmet Güney, en çok satılan bitkileri nedenleriyle birlikte anlattı. İç ısıtan, hastalıklara bire bir iyi gelen ve zayıflamaya yardımcı bitkilerin detayları haberimizde…

 

1 26 Scaled

 

Balıkesir’de aktarlık mesleğiyle uğraşan Ahmet Güney, Merhaba Gazetesi’ne özel olarak konuştu. Mesleğinin dededen ve babadan geldiğini ifade eden Güney, “Babam da dedemin işini sürdürmüş. 40-50 yıllık aile mesleğimiz bizim. Yıllardan beri Balıkesir’de aktarlık yapıyoruz. Şifalı bitkiler, faydalı otlar üzerine bunu devam ettirmeye çalışıyoruz. Bu işi Türkiye’de yaklaşık 1 milyon kişi bu mesleği yapıyor. Biz de bunlardan birisiyiz” dedi.

 

Kışın İlgi Odağı: Zencefil, Tarçın Ve Zerdeçal

 

Ahmet Güney, özellikle kış aylarında ve soğuğun çok fazla hissedildiği günlerde belli başlı bitkilerin ilgi odağı geldiğini söyledi. Güney, şu bilgileri paylaştı; “Bu aylarda en çok satılan otlarımız zencefil, tarçın ve zerdeçal. Bunlar çok faydalı bitkiler. İnsanlar artık biliyorlar ne kadar faydalı olduklarını. Karışık kış çaylarımız var. İçerisinde hibiskus, ada çayı, ıhlamur, papatya, kuşburnu yer alıyor. Malum kış ayları çok soğuk geçiyor Balıkesir’de. Hem içinizi ısıtıyor hem de hastalıklara bire bir şifa veriyor bu çaylar.”

 

“12 Ay Satılan Baharatlar Var”

 

Belli bir dönemden ziyade yılın her gününde sattıkları ürünlerin de olduğuna değinen Güney, “Baharatlarımız var, bitkisel gıda takviyelerimiz de var. Yemeklerde, mutfaklarda kullanılan baharatları satıyoruz. Köri, kimyon, karabiber, kırmızıbiber, pul biber, kekik, nane bunlar zaten sürekli kullanılan, 12 ay satılan baharatlarımız. Lokantalarda, iş yerlerinde sıkça kullanıldığı için her zaman satılan ürünlerimiz. Standart satılanlar bunlar” diye konuştu.

 

Zayıflamak İsteyenlerin Gözdeleri

 

Havaların sıcaklamaya başlamasıyla birlikte ilginin zayıflama ürünlerine kaydığını vurgulayan Ahmet Güney, “Yaz aylarında ise daha çok zayıflamaya yönelik ürünler satılıyor. Daha çok kozmetik yani zayıflama çaylarımız, sallama poşet çaylarımız, bitkisel tozlarımız, sinemaki, papatya, funda yaprağı, mate gibi bu karışımlardan oluşan bitkisel çaylarımız var. Bunlar bilhassa kadınlar tarafından çok tüketiliyor. Zayıflamaya yardım ediyor ve aynı zamanda sağlıklı” bilgilerini verdi.

 

Rahatsızlıklar İçin Özel Ürünler

 

Öte yandan bitkisel kremler, şampuanlar, bakım yağları da sattıklarını belirten Güney, “Bunlar 12 ay rağbet görüyor. Cilt bakımına önem verenler tarafından ya da çeşitli rahatsızlıklar için satın alınıyor. Tansiyon, kolesterol, şeker, ritim bozukluğu, kalp-damar tıkanıklığı gibi rahatsızlıklar için de bitkisel karışımlar, otlar, kürler yapıyoruz. Yıllardan beri bunları devam ettiriyoruz” dedi.

 

Kajun Baharatı Metabolizmayı Hızlandırıyor

 

Son zamanlarda çok rağbet gören kajun baharatının yeni çıktığını ifade eden Ahmet Güney, baharat hakkında şu bilgiyi verdi; “Kırmızıbiber, soğan tozu, sarımsak tozu, kimyon, çok az miktarda susak, karabiber, kekik yani bu tür baharatların karışımı yer alıyor. Tabii bu tarifler baharatçıdan baharatçıya, kişinin damak zevkine göre değişebilir. Kajun baharatı genel olarak 5-6 çeşit baharattan oluşuyor. Baharattaki kırmızıbiber metabolizmayı hızlandırıyor. Soğuk algınlığı ve grip gibi semptomları azaltıyor.”

 

Kurban Bayramı Aktarlara Yarıyor

 

Kurban Bayramı’nda aktarların satışlarının arttığını ifade eden Ahmet Güney, bunun sebebini; “Bayram zamanı geldiğinde sucuk baharatı satışlarımız artıyor. Bizim de aynı kasaplar gibi Kurban Bayramı hareketli geçiyor. İçinde genel olarak karabiber, tuz, kırmızıbiber, kimyon, sarımsak, zeytinyağı, çemen, tarçın kullanılıyor” şeklinde açıkladı.

 

En Pahalısı Karanfil!

 

Son olarak fiyatlar konusunda bilgi veren Ahmet Güney, “Karabiber ve kimyonun kilosu 200 TL. Toz biber 150 TL, Kahramanmaraş’tan gelen pul biberlerimiz var onlar 200 TL. Yani fiyatlarımız 200-250-300 TL arası değişiyor. Daha pahalı ürünlerimiz de var. Mesela karanfil 500 TL şu an. O biraz pahalı bir ürün. İthal ediyoruz onu Amerika’dan geliyor” ifadelerini kullandı.

 

Haber: Güler Yaşar/Mustafa Sülün

 

Daha fazlası için tıklayınız.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu