Özel HaberlerBakımGündemYaşam

Balıkesir’deki Gençler Dizilerdeki Saç Modellerini İstiyor

Ramazan bayramının yaklaşmasıyla birlikte her sektörde olduğu gibi berberlerde yoğunluk yaşıyor. Balıkesir’de randevu ile gidilen berberlere randevusuz gidildiğinde sıra beklemek durumunda kalan vatandaşlar randevu sistemini takip ediyor.

Balıkesir’deki Gençler Dizilerdeki Saç Modellerini İstiyor

Ramazan bayramının yaklaşmasıyla birlikte her sektörde olduğu gibi berberlerde yoğunluk yaşıyor. Balıkesir’de randevu ile gidilen berberlere randevusuz gidildiğinde sıra beklemek durumunda kalan vatandaşlar randevu sistemini takip ediyor.

Balıkesir’de berber dükkanlarının yoğun olduğu bu dönemde, özellikle genç müşteriler günümüzde popüler dizi olan Gaddar dizisinin ana karakterinin saç modeli ile aynı saç tıraşı yapmak için berberlerin yolunu tutuyorlar. gazetemerhaba.com olarak, Balıkesir’de berber Erol Şen ile gerçekleştirdiğimiz röportajda, mesleğin zorluklarından güncel saç modelinde nelerin tercih edildiği gibi bir çok konuyu mercek altına aldık.

Berberlerde Randevu Sırası…
Berberlerde yaşanan yoğunluk sebebiyle müşterilerin saç kesimlerinde karışıklık çıkmaması için randevu sistemine geçtiklerini belirten Erol Şen, Ramazan Bayramına az bir süre kala müşterilerin berber randevusu için sıra almaya başladığını vurguladı. Şen, “Özellikle bayramdan 10 gün önce müşterilerimiz düzenli olarak gelmeye başlıyor. Çünkü bayram, geleneklerimiz doğrultusunda insanların birbirlerini ağırladıkları ve kendilerine çeki düzen verip topluluğa karıştığı gündür. Bu sebeple de her sektörde olduğu gibi berberlikte de iş yoğunluğu artıyor.

Arife Gününde Yoğunluk Var
Şen, “Özellikle bayramdan 1 günce olan Arife günün de çok rağbet görüyoruz. Özellikle o günlerden önce sakal tıraşı çoğunlukta oluyor. Ancak saç kesimi de aynı şekilde oluyor. Ancak o günlerde özellikle yığılma oluyor. İşlerimiz çok fazla sıkışıyor. Bayramdan 1 gün önce hazır olmak isteyen kişilerin sayısı çok fazla. Sabahtan başlayıp geceye kadar saç tıraş ettiğimiz zamanları biliyorum. Bunun bilincinde olan vatandaşlarımız o günü beklemeden daha önce gelen de oluyor. Çünkü sıkışma anında biz de ister istemez rahat günlerde ki gibi kesim yapamayabiliyoruz. Ekstra yoğunluk, bizi yoruyor” dedi.

Saç Sakal Traşı 300 TL
Saç kesiminde güncel fiyatlardan bahseden Erol Şen, “Aslında bu biraz da yer yer değişiyor. Şu an bire bir olarak direkt fiyat tarifesini uygulayamıyoruz. Ama güncel fiyat tarifesine yakın ücretler ile tıraş ediyoruz. Güncel olarak saç ve sakal tıraşı 300 TL, sakal tıraşı 100 TL gibi fiyat tarifem mevcut. Orta halli bir tıraş fiyatı çıkarmaya çalışıyorum. Bu fiyatları çok gören de az gören de var. Aslında kişilerin maddi durumlarına göre değişiyor. Bundan 10 sene önceki piyasaya bakarsak mesela 30 TL’ye tıraş ediyorduk. Şu an ise aynı tıraş 300 TL. Çünkü her şeyin illa ki zamanla fiyatı yükseliyor. Bu durum berberlik mesleği içinde aynı. Şunu fark ettim; aslında önceki zamanlardan beridir değişen çok bir şey yok. Ancak rakam büyük geliyor” ifadelerini kullandı.

Gaddar’ın saç modeli çok talep görüyor
Berberlik mesleğini önceki dönemlerde yapılışı ile günümüzde yapılışını karşılaştıran Şen, “Her sektör geliştiği gibi berberlik mesleği de gelişiyor. Özellikle kullanılan makineler, bakım ürünleri gibi malzemelerimiz önce ki zamanlara göre değişiyor. Çünkü gelişen bir sektör içerisinde daha iyisini sunmaya çalışıyoruz. Ayrıca değişen sadece ürünlerimiz değil aynı şekilde müşterilerimin istediği saç modelleri de değişime uğruyor. Her sene sosyal medya veya idol gösterilen kim var ise saç modeli örnek alınıyor. Televizyonda gördüğünüz sanatçılar, tuttuğunuz takımın futbolcuları veya sosyal medya fenomenleri nasıl saç modeli yaptırıyorsa özellikle genç kesim biraz daha ona yöneliyor. Mesela şu an televizyon kanalında bir dizi kahramanı çok meşhur. Televizyon kanallarında çıkan Gaddar dizisinin kahramanının saç modelini yaptırmaya gelen müşterilerimin sayısı son zamanlarda çok fazla. Sürekli herkes geliyor, onu yaptırıyor. Eskiye göre yeni nesil; saçının yan taraflarını kazıtarak veya sıfır çekerek tıraş oluyor. Biz de müşterimiz ne isterse onu yapıyoruz. Modaya ve çağa elimizden geldiğince ayak uyduruyoruz” dedi.

Bu meslek el sanatı gerektiriyor
Berberlik mesleğinin geleceğine değinen Şen, “Günümüzde yeni nesilden mesleğe karşı çok fazla ilginin olduğunu söyleyemem. Mesleğe çok fazla talep göremiyorum. En büyük sorunumuz da çırak yetişmiyor. Bizim mesleğimiz el sanatı ve zanaat gerektiren bir meslek olarak bilinir. Uzun süreli çıraklık dönemleri sonrasında öğrenmek gerekir. Ancak günümüz nesli teknolojinin imkanları veya çeşitli sebepler ile şu an bu meslek yerine farklı meslekleri tercih ediyorlar. Bundan 10 sene öncesi berberlik mesleğinde 10 tane çırak varsa, günümüzde 5 tane çırak var. Bu sayı günden güne de düşüyor. Günümüzde okuyan öğrenciler, okulu bırakmanın cezası olduğunu veya yasak olduğunu düşünüyor. Aslında okulu bırakmanın bir cezası yok. Liseye giden bir öğrenci, çıraklığa direkt olarak geçiş yapabiliyor. Şu an ise biraz daha herkes zanaat öğrenme derdinde değil. Berberlik mesleğinin gelecek için en büyük sorunu şu an çırak veya eleman yetiştirememesi. Bu sebeple gelecekte meslek, ileri de daha da kıymetlenecek. Çünkü ustalar, azalıyor. Bu meslek el sanatı gerektiriyor” dedi.

Burhaniye’de Otlar Geçim Kaynağı Oldu

Batuhan Hasar

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu