Gündem

Balıkesir’den Dünya Kültür Mirası

Balıkesir'in Barana Geceleri, ''Geleneksel Sohbet Toplantıları'' adıyla Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumunun (UNESCO) Dünya Kültür Mirası Temsili Listesi'nde yer alıyor.

Balıkesir’den Dünya Kültür Mirası

Balıkesir’in Dursunbey ilçesine özgü ve yaklaşık 200 yıllık geçmişe sahip ”Barana Geceleri” adını Farsça ”Barhane (Toplanma yeri)” kelimesinden aldığı bildirilen ”Barana” geleneğinin canlandırıldığı etkinlikler yer alıyor.

Bu etkinlikte Dursunbey’e özgü işlemelerle oluşturulmuş sedirlere oturan davetliler ve yöresel sanatçılar, kabak kemane, bendir, zil, kaşık, darbuka ve bağlama eşliğinde, çeşitli yörelere ait türküleri seslendirir aynı zamanda halk oyunları gösterileri sunulur.

Balıkesir'Den Dünya Kültür Mirası

Barana Geceleri nasıl yapılır?

Barana geceleri, 200 yıllık geçmişe sahiptir ve Balıkesir’in Dursunbey ilçesine özgü bir kültürel unsurdur. Erkek, etkinliğe katılan herkesin ”Ahbap” olarak nitelendirilmektedir.

Barana geceleri, hasat zamanı başlar Barana ve yaşı küçük olan ahbaba ‘Kefil olabileceğin bir küçük ahbap getir’ denilir. O da sözünü geçirebileceği bir genci getirir. Bir yıl boyunca onu kim getirmişse diğerinin bütün hareketlerinden sorumludur.

Barananın yönetimi 3 kişiden oluşur. Barana başkanı, hakim ve çavuş vardır. Barana başkanının her dediği mutlak suretle kanun gibidir. Başkan hata yaparsa, yemek cezası kesilir ve bütün gruba yemek ısmarlar. Diğer ahbaplar suç işlediğinde -ki çok nadir olur- onlara değnek cezası verilir. 4 değnek ceza alanın en yakın ahbabı, 4 değneğin arkadaşına fazla geleceğini bildiğinden ‘bu cezanın yarısını ben alayım’ der ve iki arkadaş üleşirler. Barana, sosyal, ahlaki ve terbiye kurumudur. Sadece çalıp, söylemek, yemek, içmek değildir. Küfretmek, kavga etmek, bunlar ağır ceza gerektirir.

Balıkesir'Den Dünya Kültür Mirası

”Barana ile ilgili projeler desteklenecek”

Barana Geceleri, UNESCO tarafından dünya kültür mirası temsili listesine kabul edilmesinin artından ilgili projeler desteklenmeye devam edecek.

Barana özellikle kış mevsiminde yapılan toplantılardır. Her hafta bir ev sahibi olur ve ev sahibinin önderliğinde Barana gerçekleşir. Toplumsal problemler, kişilerin sorunları, ailelerin sorunları, çevredeki problemler görüşülmektedir. Aynı zamanda kendi aralarındaki anlaşmazlıkların da uzlaşı ya da yaptırım ile çözülmesi de gündeme gelmektedir. Ayrıca sohbet toplantılarında bir takım yaptırımlar da uygulanabilmektedir. Tabi bu cezalar artık semboliktir ve otantik olarak yaşatılmaya çalışılmaktadır.

Balıkesir'Den Dünya Kültür Mirası

 

Balıkesir’in Halk Kültürü hakkında detaylı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz!

 

Referans: Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu