GündemDünyadan HaberlerÖzel Haberler

Balıkesir’in Fotoğraf Ve Çizgi Ustası

Balıkesir’in Fotoğraf Ve Çizgi Ustası

Bazı insanlar özeldir her haliyle elindeki çizgi bakışındaki marifeti ile…

Ahmet Esmer Balıkesir’in önemli bir değeri.

Ahmet Esmer; ‘Balıkesirimiz’in ilk fotoğraf sergisini eski Hâl binasının üstündeki Kültür Derneği’nde açan isim ve anı zamanda ilk karikatür sergisini de Milli Kuvvetler Caddesi’ndeki Çocuk Kütüphanesi’nde 1957 ‘de sanatseverlerin beğenisine sunan sanat ustası…’

Pekçok yarışmaya katılım sağlayan ve başarı elde eden usta sanatçı içinde bulunduğumuz koronavirüsle mücadele günlerinde de çizimleri ile adından söz ettirmeyi bildi.

İzmir’de düzenlenen bir yarışmanın pandemi konusunda olması çizgi ve fotoğraf ustasını harekete geçirdi. Çizgilerini konuşturan Ahmet Esmer 2020 yılını uğurlarken 2021’e bakışı yansıttığı aşının covıd-19 görselini 2019’un sırtına işte bu çizgilerle yansıttı…

Ahmet Esmer koronavirüsle mücadele dönemini şuanda evinde geçiriyor. İlk aşısını da olan Fotoğraf ustası Esmer, ikinci doz için geçecek olan süreyi de bu dönemde evde çizgi çizerek ve dinlenerek geçiriyor. Cep telefonu kullanmayan  Esmerle yaptığımız görüşmede iletişimde yaşadığımız hırıltılı ve kopuk sesler ne Ahmet amca sesin net gelmiyor sorumuza da “ telefoncular geldi geçen kablolarda hala sıkıntı var düzeltmelerini bekliyorum “diyerek yanıt veriyor.

Dsc 0192

Ahmet Esmer’in Sanat’a Uzanan Hikâyesi

1934 Bulgaristan Kırcaali’de doğan Ahmet Esmer 1950 yılında Balıkesir’e ailesiyle göç etmiş. Balıkesir’de olan akrabalarına da yakın olmak için Balıkesir’e gelen Esmer o dönemlerde pekçok farklı iş kolunda çalışmış. Bunlar arasında garsonluk, elektrikçi yanında çıraklık gibi iş kolları var. Ve en nihayetinde akrabası sayesinde üç ayaklı fotoğraf makinasıyla tanıştığında  fotoğrafçı bir büyüğü ile stüdyo yaşamı ile tanışmış ve orada 6×9 bir Kodak makinasını hatırlıyor ve haftasonu eline aldığı makine ile fotoğraf çekmek için Atatürk Parkındaki anılarını bugünlere siyah beyaz taşıyarak bugünleri renklendiriyor adeta…

Sergileri İzleyerek Gelen Merak ve Yetenek

Fotoğraf çekme işini meslek edinirken sanatına da ilgi duyan Ahmet Esmer alaylı olduğunu ancak geçmiş dönemlerde yapılan sergileri çok izlediğini belirtiyor. Merhaba Gazetesine konuşan Ahmet Esmer, “Sabit’in (Kalfagil) sergisi gelmişti. Onlar beni çok etkiledi. Bu defa ben de biraz o gözle bakmaya başladım. Daha sonrası çok sergiler izledim. Çektiğim fotoğraflarla yarışmalara katıldım. 55’li yıllarda. Sonrasında sergiler açtık. Mesela şunu rahatlıkla söyleyebilirim; Türkiye’de köyde ilk fotoğraf sergisi açan kişiyim, 1957 senesinde. Balıkesir’de ilk fotoğraf sergisini açan kişiyim. Yine 1957’de ilk karikatür sergisini açan da benim ”diyor.

133357740 3697839836903079 6023834587368160411 O

Üç Ayaklı Fotoğrafçılıktan Teknolojik Değişimle Bugünler…

Esmer ,geçmişteki deneyimlerinden günümüze fotoğraf ve teknolojiyle birlikte gelişen ve değişen fotoğrafçılığı anlattı. Kendisini 3 ayaklı fotoğrafçılıktan bugünkü teknolojiye uzanan isim olarak tanıdığımız fotoğraf ustası Ahmet Esmer, Balıkesir’de mizahi fotoğrafçılığı da ön plana çıkaran isimlerden. Esmer kendisiyle yaptığımız görüşmede eski dönemleri anlattı. “Fotoğrafın 3 ayaklı dönemini gören biriyim” diyerek şöyle devam etti: Makinelerin filmle çalışılan dönemleri ve o dönemlerde kimsede makine yoktu. Atatürk parkında Balıkesirlilerin fotoğraflarını çekerdim. Dört tanesi bir lira derdim. Adet haline gelmişti gelir fotoğraf çektirirlerdi. Atatürk madalyonunun olduğu yerde şimdi o yok yerini heykel aldı.

Nasrettin Hoca’yı Örnek Aldık

Fotoğraf konusundaki deneyimlerini ve fotoğraf konusundaki sergi ve yarışmalardaki ilk’lerini anlatan Ahmet Esmer fotoğraflar için şöyle dedi: Gözümüz, siyah beyazda aslında. Daha yumuşak görüntüler. Karanlık odayı gördük. Banyonun kokusunu aldık. Kırmızı ışıkta saatlerce, günlerce çalışıp ekmek paramızı kazandık. Bir diğer tarafta da mesleğin sanat tarafını icra etmeye çalıştık. Balıkesir’de ilk fotoğraf sergisi açan benim. 1957 yılında, şimdi yıkılan hal binasının arka tarafında kültür derneği vardı. Orada bu sergiyi gerçekleştirdim. Milli Kuvvetler caddesinde, bugün yıkılıp yerine otel yapılan çocuk kütüphanesi vardı.Aynı yıl Balıkesir’de ilk karikatür sergisini açtım. Türkiye’de bir köyde fotoğraf sergisi açan ilk isim oldum. Üçpınar köyünde açtık bunuda. İlk mizah sergisini de açtım ve  mizahi açıdan Nasrettin Hocayı örnek aldık.

Dsc 0207

Fotoğrafın Sanat Yönünü Sevdim

Bugünkü teknolojiyi kabul etmemek de mümkün değil.Renkli fotoğraf ile birlikte tüm hayatın her köşesinde olan bir sanat dalı halindeyiz. Tıp’da,sanayide,teknolojide,fotoğraf var. Fotoğrafın olmadığı yer yok. Hızlı bir ilerleme var. Aldığınız makineler bir müddet sonra eskiyor.Yeni modeller çıkıyor.Ben fotoğrafın sanat kısmını da çok sevdim.İstanbul karikatürcüler derneği ve Bursa’da bulunan Anadolu Karikatürcüler Derneği üyesiyim.Mizaha bir merak duydum.Mizahi konulara bakmaya çalıştım.Nasrettin hocanın torunlarıyız.Bu gözle baktığımızda etrafa zenginliklerimizi,insanlara mesaj verecek nice kareler yakalıyorsunuz.Karikatür yarışmalarına polaj türündeki çalışmalarla katılıyorum.Bulgaristan Gabrovo,Belçika’da Knokke Heist şehirlerinde düzenlenen mizah fotoğrafları yarışmalarında ülkemi tek başıma temsil ettiğim zamanlarda oldu.Semra Aman Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu