Gündemİlçe Haberleri

Balıkesir’in Markası: Şeftali Hasadı Başladı

Balıkesir’in Markası: Şeftali Hasadı Başladı. Balıkesir İçin Marka Bir Değer Olan “Kepsut Şeftalisi” Hasadı bu hafta devam etti. Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürü Erkan Alkan, devam eden şeftali hasadına katılarak çiftçiler ile birlikte şeftali topladı.

 

Balikesirin Markasi Seftali Hasadi Basladi Jpg

 

Şeftali Hasadı Dönemi:

Balıkesir’in Markası: Şeftali Hasadı Başladı. İl Tarım ve Orman Müdürü Erkan Alkan Bitkisel üretimde geniş ürün yelpazesiyle ön plana çıkan Balıkesir’de meyve üretiminin öneminden bahsetti. Ayrıca Kepsut ilçesinde hasat dönemi hakkında değerlendirmeler yaptı.

 

Balikesirin Markasi Seftali Hasadi Basladi 2 Jpg

 

Üreticiye Alkan’dan güzel dilekler

Müdür Erkan Alkan, sona yaklaşılan şeftali hasadında Yürütülen çalışmalar ve uygulanabiliyor olacak projeler hakkında üreticilerle bilgi alışverişi yaptı.  İl Müdürü Erkan Alkan, üreticilere bereketli ve bol kazançlı bir sezon geçirmelerini diledi.

 

Balikesirin Markasi Seftali Hasadi Basladi 3 Jpg

 

Şeftali Hasadına dair:

Ağaç üzerindeki şeftalilerin hepsi bir anda olgunlaşmadığı için genel olarak 2–4 defada toplanması uygundur.  Yaşlı ve az meyve yapan ağaçların meyveleri diğer ağaçlara göre daha erken olur. Az meyve yapan ağaçlardan alınan şeftaliler daha sert, daha renkli ve şekerlidir.  Mümkünse şeftalilerin günün erken veya geç saatlerinde toplanması daha iyidir. Toplama sırasında meyveleri zedelenemeden ve kabuklarını yaralamadan toplamak gerekir. Meyve, toplayıcı tarafından tamamen avuçlanarak ve hafifçe çevrilerek koparılması gerekir. Meyveler hiçbir zaman çekilmemeli ve olgunluğunu anlamak için üzerlerine basılmamalıdır.

 

Balikesirin Markasi Seftali Hasadi Basladi 4 Jpg

 

Hasatta dikkat edilmesi gerekenler:

Hasadın yapılırken çekerek koparmada meyvenin sap tarafından yaralanma tehlikesi vardır. Yaralanan meyveler dayanma kabiliyetini çok çabuk kaybeder ve hemen çürür. Dış pazara gönderilecek ya da soğuk hava depolarında saklanacak olan şeftaliler tam olgunluklarından daha erken toplanmalıdır. Olgunluğundan birkaç gün önce toplanan meyvelerin ezilmeden ve çürümeden gönderilme imkânları artar. Erken toplanan şeftalilerde dayanıklılık olduğu hâlde tam olarak toplanmadıklarından lezzetleri daha azdır. İç pazarda daha olgun meyveler arandığından şeftalilerin tam olgunluklarından 1-2 gün önce toplanmaları uygundur.

Toplama sırasında üçayaklı merdivenler kullanılıyor. Ağaçlar çok büyük olmadıklarından merdivenle toplamak daha uygundur. Çünkü ağaca çıkıldığında dallar kırılacağından sakıncalıdır

 

Haber: Muhammed Can Akyürek

Ayrıca daha fazla haber için tıklayın…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu