GündemEkonomiTürkiye Gündemi

Balıkesirliler Düğün Takısında Kendisine Getirilenin Aynısını Geri İade de Kararlı

Balıkesirliler Düğün Takısında Kendisine Getirilenin Aynısını Geri İade de Kararlı

Ülkemizde hemen hemen her yöreye has gelenek ve görenekler günümüzde de hala yaşatılan örneklerle gün yüzün de tutuluyor. Düğün cemiyetlerinde genç çiftlere katkı amacıyla götürülen altın gibi takılarda götürülen takının bir müddet sonra geriye iade edilmesi de çoğu kişi tarafından eleştirilse de bu gelenek hala sürdürülüyor.

Balıkesir Düğünlerinde  Takı Geleneği

Son yıllarda ve özellikle altın piyasasındaki hareketlenmelerle birlikte yeniden gündeme gelen düğün cemiyetlerindeki takılarla ilgili pekçok yorum yapılsa da, durumu olanda olmayanda kendisine getirilen takıyı mutlaka karşı tarafa geri iade ediyor. Peki fiyatların değişimi ile birlikte geri iade edilen altınlarda bir değişim yaşanıyor mu? İşte bu sorunun yanıtı diğer illerde ‘evet’ ancak, Balıkesir’e geldiğinizde ‘hayır’ yanıtıyla öne çıkıyor.

Kendisine Gelenin Aynısını Takma Çabası Var

Konuyla ilgili Balıkesir`in tanınmış kuyumcu esnafından iş adamı Recai Gürcan Zen-Diamont Balıkesir Satış Mağazasında MERHABA’ya önemli bilgiler aktardı. Altın rakamsal olarak son yıllarda üst limitlere geldi. Vatandaşın düğün takılarını borç olarak düşünmesi ve geri iadesini gerektirmesi sağ olduğu sürece tabi ki önemli kılıyor.100 TL ye takılmış bir çeyrek altın bugün olmuş Bin 300 TL haliyle vatandaşı zorluyor. Balıkesir’de düğün ve doğum hadiseleri gelen hediyelerde o günün şartlarında az çok geriye götürme, yeniden geri hediye etme bizim yapımızda var. Özellikle küçük yerleşim birimlerinde ve Balıkesir’de de davet edilen kişi samimi olduğunuz yada bir akrabanızdır imkan varsa hala zorlayıp gelenin aynısı yada üst segmentini alma çabasını görüyoruz ”dedi.

Balıkesir’de Gram Altına Rağbet Pek Görülmez

“Gram altınlar zaten olan şeyler bir kuyumcu arkadaş bunu düşünmüş güzel ancak bizim örf âdetimizde gram pek düşünülmez. Genelde kıymetli bir madense yastık altına koyacak bir birikimiyse geleneğimizde değerlidir. Bu hediyeleşme kısmında vatandaş gelenin altında kalmama açısından zolayarak da olsa Balıkesirliler bunu alıyor.Bir çeyrek altın takılmış ancak siz çeyrek bulamıyorsunuz örneğin ancak bakarsanız yonca altın vb artık kalktı. Yarım altın alıyor. Bizim yöremizde ilişkilerin iç içe olmasından kaynaklı. Büyükşehirlerde yabancılaşma fazla olduğu için büyük altından küçüğe küçükten çeyreğe dönüyor olabilir ancak Balıkesir’de insanlarda bir heyecan ben görüyorum ve kendisine gelenin daha yükseğini tercih eden bir yöremiz var.” Haber: Semra Aman Akyürek Foto: Nursima Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu