Gündemİlçe Haberleri

Bandırma’da Deniz Üstü Aday YEKA’ ların Büyüklükleri Belli Oldu

Deniz üstü RES için aday YEKA’ların büyüklükleri belli oldu. Bandırma, Bozcaada, Gelibolu ve Karabiga kıyılarındaki alan aday YEKA büyüklükleri belli oldu.

 

Bandırma’da Deniz Üstü Aday YEKA’ ların Büyüklükleri Belli Oldu…  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan açıklama geldi. Gelen açıklamada, deniz üstü rüzgar enerjisi için belli olan aday Enerji Kaynak Alanı’na (YEKA) ait sahaların büyüklüklerini belirledi.

Bandirmada Deniz Ustu Aday Yeka Larin Buyuklukleri Belli Oldu Jpg

Deniz üstü rüzgar enerjisinde Bandırma açıklarında 1111 kilometre kare alan olduğu belli oldu. Dahası, Bozcaada açıklarında 299 kilometrekare alan olduğunun tespiti gerçekleşti. Devamında, Gelibolu açıklarında 75,6 kilometrekare ve Karabiga kıyılarında 410 kilometrekare alan aday Enerji Kaynak Alanı (YEKA) olarak tahsisi gerçekleşti.

Bandirmada Deniz Ustu Aday Yeka Larin Buyuklukleri Belli Oldu 1 Jpg

Söz konusu sahalar için ilgili kurum ve kuruluşlardan görüşler alınacak. Ayrıca görüşmelerin alınmasına müteakip olacak belirli sahalarda meteorolojik ve oşinografik analizler ve ölçümlerden oluşan ön fizibilite etütleri gerçekleşecek.

Ayrıca teknik, yasal, ekonomik analizler ve kapasitenin belirlenmesine yönelik faaliyetler olacak. Çalışmaların sonuçlarına göre deniz üstü RES kurulumuna yönelik faaliyetler olacak.

Enerji bağımsızlığı için deniz üstü rüzgar enerjisi

Türkiye Ulusal Enerji Planı, Türkiye’nin 2053 “net sıfır emisyon” hedefleri doğrultusunda bakanlık yayınladı. Bu plana göre, deniz üstü rüzgar enerjisinde 2035 yılına kadar 5 gigavatlık bir kapasiteye çıkması planlar arasında yer alıyor.

Bandirmada Deniz Ustu Aday Yeka Larin Buyuklukleri Belli Oldu 2 Jpg

Dünyada enerji üretiminde fosil kaynakların yerini büyük bir hızla yenilenebilir enerji kaynakları alıyor.

Enerji kaynaklarının, çevreyle dost teknolojilere sahip olması katkısı önemlidir. Ayrıca, konvansiyonel elektrik üretim de yöntemleriyle kaynakların güvenliğine önemli katkı sağlıyor.

Ayrıca ekonomik hale gelmiş olması nedeniyle, Türkiye’de enerji yatırımları, arz güvenliğinde önemli bir yer tutuyor.

AA’nın edindiği bilgiye göre öte yandan, Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi rapor yayınladı. Rapora göre 2022 yılı içerisinde 8,8 gigavat deniz üstü rüzgar enerjisi santralinin kurulumu gerçekleşti. Böylece, kurulumun gerçekleşmesiyle birlikte deniz üstü rüzgar enerjisi gücü 64,3 gigavata ulaştı.

Son olarak rapora göre, 2023-2027 döneminde dünyada 130 gigavat kapasiteli deniz üstü rüzgar enerjisi santralinin daha kurulması öngörülüyor.

Bandırma‘da Deniz Üstü Aday YEKA’ ların Büyüklükleri Belli Oldu…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu