Gündem

BARO BAŞKANI KAYABAY “KADIN HAKLARI”

Balıkesir BARO Başkanı Erol Kayabay kadın hakları günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.

Kayabay,“Kadınım Hakkım var, ben seçerim, seçilirim diyen kadınlar, seçme ve seçilme haklarını elde etmenin 84. yıldönümünü kutluyor.”dedi. Başkan Kayabay, “Kadın hakları ve kadınların erkeklerle eşitliği konusunda, batı ülkelerinde ve toplumlarında yoğun mücadeleler verilmiştir. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’ de bu mücadelelerin en şiddetlileri yaşanmışken ülkemizde benzer mücadeleler yaşanmadan, Atatürk tarafından bu haklar , biz Türk kadınına verilmiştir. Bilindiği üzere 1926 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabulle yürürlüğe giren ve Türk kadınlarını şeriat zincirinden kurtaran Medeni Kanun ile , Türk kadını güçlenmeye, kişiliğini bulmaya başlamıştır.

Türk Kadınına, 1930′ da kabul edilen bir yasa ile belediye seçimlerine katılma hakkı , 1932′ de kabul edilen bir yasa ile de Türk kadınına muhtar, köy ihtiyar kurulu üyeliğine seçilme ve seçme hakkı tanınmıştır. Ertesi yıl da 8 Ekim 1934′ de kabul edilip 5 Aralık 1934’de yürürlüğe giren yasa ile, kadın-erkek eşitliği alanında bütün haklar , Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı, birçok Avrupa ülkesinden önce Mustafa Kemal Atatürk tarafından ülkemizde kadınlarına verilmiştir. Kadın haklarının kısıtlı olduğu Osmanlı İmparatorluğu’ndan, kadın-erkek eşitliğinin kabul edildiği modern Türkiye Cumhuriyeti’ ne geçiş , bir çok devrimler ile mümkün olabilmiştir. Bu devrimler içinde, kadınların erkekler ile eşit toplumsal varlıklar olarak toplum içinde yerlerini almaları bir uygarlık aşaması olup Atatürk Devrimleri’ nin en önde gelenlerinden birisidir.”

“MECLİSTE KADINLARIMIZ”

Kadınlarımız haklarını iyice öğrenip haklarına sahip çıkmalıdırlar. Her konuda eşit koşullarda ve insanca yaşama , çalışma ,eğitim görme , oy kullanma, seçme seçilme hakkına , bedeni hakkında karar verme, fikir üretme, şiddete karşı kanun yollarına başvurma gibi haklarına sahip çıkmalıdır. Kadınlar haklarını ve özellikle yasal hakkını bilir ve kullanmaktan çekinmezlerse kendi hayatları, kendi iradeleri altında olacaktır.Kız çocuklarının kesintisiz eğitim yapmasına olanak sağlayacak, kadın istihdamını artıracak bir dizi yasanın çıkartılması, yine erken yaşta evlenmelerin, kadının şiddet, taciz görmesine engel olacak eğitimlerin verilmesi ve yasaların buna göre düzenlenmesi gerekir. Bu yasaların çıkartılmasında Meclisteki kadın milletvekillerimize görev düşmektedir.

Bilindiği üzere 2018 genel seçimleri sonucu TBMM de 595 milletvekilinin 104 tanesi kadın milletvekili olup kadın milletvekillerinin oranı %17,48 dir. Siyasette kadın milletvekili sayısı ve oranımızın artması sevindirici ancak yeterli değildir.Kız çocuklarımızın eğitimi konusunda hassasiyet gösterilmeli, okul öncesinden yüksek öğrenime kadar kız ve erkek öğrencilere kadın erkek eşitliğinin insan hakkı ve hukuk konusu olduğu öğretilmelidir

ÇALIŞMA HAYATI

“Kadının çalışma hayatında,, toplumsal ve siyasal hayatta yer alması aile birliği için bir tehdit olarak algılanmamalıdır. Her yönden güçlü bir kadının, güçlü bir aile oluşturacağı , güçlü ailenin de güçlü bir toplumu oluşturacağı bilinciyle, kadınlar için iş-aile dengesini sağlayıcı-kolaylaştırıcı politikalar geliştirilmelidir. Mesela kadınların çalışma hayatından kopmaması için, kamuda ve özel sektörde daha fazla kreş açılabilir ve bu kreşlere kolay ve ucuz erişimin sağlanmasına yönelik yasal düzenlemeler yapılabilinir.

Bununla birlikte, aile sorumluluğu sadece kadınlara yüklenmemeli, erkeğin de aile mesuliyetini yerine getirecek şekilde yetişmesi ve sosyalleşmesi sağlanmalıdır.Kadınlara ve çocuklara yönelik istismar, taciz, tecavüz ve cinayetlerin engellenebilmesi, bu davalar da cezaların caydırıcı ve ibret verici olabilmesi için üst sınırlar yükseltilmeli, iyi hal ve tahrik indirimleri kaldırılmalı ve ceza alanlar olası af kapsamları dışında tutulmalıdır.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu