Köşe Yazıları

Bayram o Bayram Ola

Bayram o Bayram Ola

Mübarek Ramazan ayını geride bırakarak, bir Ramazan Bayramı’na daha erişmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Kültürümüzde önemli bir yere sahip olan bayramlar, bizleri birleştiren, kardeşliği pekiştiren özel günlerdir.

Bir tespihin ipi nasıl tespih tanelerini bir araya getirir ise, bayramlar da ortak manevi değerler etrafında toplanması gereken insanları bayram ipiyle birbirine yakınlaştırır ve birbirleriyle kucaklaştırır.

İlgili Makaleler

Bayramlar tatil günleri değil, uğruna bayram edilen yüce değerleri yaşama ve yaşatma günleridir. Bayramlar gönül köprüleri kurma günleridir. Bayram günleri tebrik ve ziyaretleşme günleridir. Ziyaretleşme külfetinden kaçmak için bayramda oraya buraya gitmek dini ve milli değerlerimize, bayrama ve dostlara saygısızlıktır, bencilliktir.

Ramazan Bayramının müminler arasında ayrı bir yeri vardır. Çünkü bu bayram tuttuğumuz oruçların iftar vaktindeki sevinci gibi, tutulan bir aylık orucun toplu bir iftar sevincini ifade eder. Bir ay oruç tutan müminler, sabır imtihanını vererek başarıya ulaşmanın, bağışlanmanın sevincini Ramazan Bayramında yaşama imkânına kavuşurlar.

Ramazan Bayramının mutluluğunu doyasıya yaşayabilmek için, tıpkı mübarek Ramazan ayı gibi, bayramı da ciddî bir kulluk şuuru içinde karşılayıp değerlendirmek gerekir. Bu dünyada zayıf güçlüye, hasta sağlıklı insana, fakir zengine muhtaçtır. Lâkin ahirette, güçlü zayıfın, sağlam hastanın, zengin fakirin hayır duasına muhtaç olduğunu unutmayalım.

Bayramlarda bayramlaşmak gerekir… Aile efradımızla, milletimizle ve din kardeşlerimizle…

Bizler bu bayramda depremzede kardeşlerimizle nasıl bayramlaşacağız? Onların mahzun yüreklerine nasıl bir damla su serpeceğiz? Zira gerçek bayram tebessümü unutmuş dertlilere derman olabilmek, kırık gönülleri onarabilmektir.

Modernizmin insanlığa yüklediği ağırlıklardan biri yalnızlıktır. Bayramlar, bu tehlikeyle mücadelede önemli bir araçtır. Yalnızlık, küresel bir sorun. Bayramlar aslında bunu değiştirmek için bir fırsata dönüştürülmeli. Bayramlarda büyüklerimizi ve yakınlarımızı arasak hem çocuklarımıza örnek olmuş hem de yaşlılarımızın yalnızlık duygularını gidermiş oluruz

Bayramlarımızın en temel özelliklerinden birisi, duyulan büyük sevinci, ortak sevince dönüştürmektir. Tabii ki bu paylaşmak suretiyle olur. Geliniz bu bayramda önce gönüllerimizi, sevgilerimizi sonra Yüce Allah’ın bize ihsan ettiği dünya nimetlerini kardeşlerimizle paylaşalım.

Madem müminler kardeştir, öyleyse kardeşler arası uzun süreli dargınlık olmaz. Eğer bu Ramazanda kazanılan değerler dargınları barıştıramadıysa Müslümanların tuttukları oruçlara, kıldıkları namazlara, hayır ve hasenatlarına dönüp bakmaları gerekir. Eğer ibadetlerimizi şekil şartlarının ötesine geçerek ruhlarını da yaşayarak yerine getirseydik aramızdaki dargınlıklar sürüp gitmezdi.

Sevgili Peygamberimizin şöyle dediği rivayet olunur: “Bayram günü melekler sokak başlarını tutarak müminlere seslenirler: ‘Size lütuflarda bulunan ve üstelik bolca ödüller de veren kerem sahibi Rabbinize koşun! Gece namaz kılmanız istendi kıldınız, gündüz oruç tutmanız istendi tuttunuz, Rabbinize itaat ettiniz, hadi gidip ödüllerinizi alın!’ Bayram namazı kılınınca da şöyle seslenirler: ‘Haberiniz olsun, Rabbiniz günahlarınızı bağışladı, evlerinize doğru yolda olarak dönün; çünkü bugün ödül günüdür’…”

Geliniz! Bugün, aynı kitaba inanan, aynı kıbleye yönelen, aynı Peygamberin ümmeti olmakla şeref duyan yurttaşlar olarak birlik ve dirliğimizi güçlendirelim. Bizi birbirimize düşürmek isteyenlerin heveslerini kursaklarında bırakalım. Aleyhimize kurulan bütün tuzakları bozalım.

Geliniz! Cennet vatanımız için canlarını seve seve feda eden aziz şehitlerimizi ve ahirete irtihal eden gazilerimiz ile tüm geçmişlerimizi rahmetle yâd edelim. Gönlümüzü birbirimize açalım, muhabbetle kucaklaşalım ve bayramlaşalım. Varlık sebebimiz olan anne-babalarımıza, hayatın çilesini birlikte omuzladığımız eşlerimize, evlerimizin neşesi olan çocuklarımıza torunlarımıza bayramın coşkusunu tattıralım. Gelin, bayram yapamayanlara da bayram yaptıralım. Yaralı gönülleri, bitap düşmüş yürekleri onaralım. İşte o zaman Alvarlı Efe Hazretleri’nin dua formatında mısralara döktüğü şu güzel bayram neşesini hep birlikte yaşarız inşallah;

Hüzn ü keder def ola

Dilden hicap ref ola

Cümle günah af ola

Bayram o bayram ola.

Bu duygu ve düşüncelerle, Ramazan Bayramınızı en içten dileklerimle kutluyor, Bayramın ülkemize, milletimize, İslam âlemine ve insanlığa huzur ve mutluluk getirmesini yüce Allah’tan niyaz ediyorum.

Daha fazla köşe yazısı için tıklayınız…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu