GündemÖzel HaberlerSiyaset

Bekle Bizi Meclis Geliyoruz

Anayasa değişikliği milletvekili seçilme yaşını 25’ten 18’e indirilmesini öngörüyor. Herkes ’18 yaşında vekil olur mu?’ diye tartışırken biz bu konunun muhataplarıyla konuştuk.

 

 

 

‘Evet’ diyerek yönünü belli eden siyasi çevreler AK Parti ve MHP’deki bazı gençlerle yaptığımız röportajımızda, uygun olursa siyasete atılacaklarını söyleyenler ve 15 Temmuz’da sokağa biz çıktık, Meclise girmekte hakkımız dediklerini duyduk. Önce bilgi gerekli diyen MHP’li genç kesim, Fatih’in İstanbul’u feth ettiği yaşı örnek gösteriyor.

 

CHP’li gençler ise yurtdışından örnekler veriyor. 18 yaşındaki insanlar bakan çocukları diye düşünüyor ve köylünün çocuğu değil yine bir Milletvekilinin yada bürokratın çocuğu vekil olacak burada yaş onlar için fikrini beyan ediyor. Eğitime öncelik verilmeli ve gençler eğitilmeli 18 yaşında da bilgi birikimi edinmek için gayret gösterilmeli ve buna öncelik verilmeli diyor.

 

‘YAŞ 18’ YOLUN NERESİNDESİN?

 

Gençliğin temsilcileri, milletvekili yaşının 18’e düşürülmesini Büyükşehir MERHABA’ya değerlendirdi. Ak Parti Gençlik Kolları, Anka Gençlik, CHP Gençlik Kolları ve Ülkü Ocakları’nın ‘18 Yaş’ yorumları, tüm detaylarıyla haberimizde…

 

 CHP  ‘18 Yaşında hangi genç meclise girecek?’, ‘Dağ köylerinden bir çocuk da Milletvekili olacak mı?’

 

Ak Parti – Ülkü Ocakları ‘Neden Korkuyorlar?’, ‘Gençliğe güvenmiyorlar mı?’, ‘Gezi’de gençlere söz hakkı verilsin demişlerdi, şimdi söyledikleriyle çelişiyorlar’

 

Referanduma sayılı günler kala zihinlerdeki soru işaretleri de netleşiyor. Anayasa Değişikliğinde belki de en fazla tartışılan maddeler arasında olan ‘Milletvekili yaşının 18’e düşürülmesi’ bazı kesimlerden tepki görürken, bazı kesimler tarafından ise destekleniyor. Peki Balıkesir’de gençliğin temsilcileri ne düşünüyor? Gençliğin mihenk taşları Büyükşehir MERHABA’ya çarpıcı açıklamalarda bulundu.

 

‘MECLİSİMİZİN GENÇLEŞMESİ GEREKİYOR’

 

Ak Parti Gençlik Kolları Başkanı Cihan Atabey: Meclisimizin gençleşmesi gerekiyor. Bunun için de biz bu maddeyi önemsiyoruz. Zaten bir milletvekilinin seçilmesi bile uzun bir prosedür. Kaç defa elenip, yeterli kriterleri sağladıkları vakit milletvekili olabiliyorlar. 18 Yaşın önünü açtığımızda meclis 18 yaşında insanlarla dolmayacak. Bu bir vizyondur. Geleceğe bakışımız burada gizli aslında. Mustafa Kemal Atatürk, kadınlara seçme ve seçilme hakkını Avrupa’dan önce verdi diye gururlanıyoruz. Bu da aslında gururla sahiplenmemiz gereken bir madde.

 

Ak Parti İl Gençlik Kolları tanıtım ve Medya Sorumlusu Hüseyin Aydoğan: Milletvekili yaşının 18’e düşürülmesi ile ilgili şunu diyebilirim Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethettiğinde 19 yaşındaydı. Biz Fatih Sultan Mehmet Han’ın torunlarıyız. Ecdadımızdan dahi düşünerek hareket etsek aslında 18 yaşa düşürülmesini anlamlandırabiliriz. 18 yaşında seçme hakkı tanıyorsun ama 18 yaşında seçilme hakkı tanımıyorsun bu zaten uluslararası hukuk anlayışına ters bir durum. Mustafa Kemal Atatürk ilk olarak kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıdığın da dünya uluslararası arasında önde bir ülkeydik. Şu anda seçme ve seçilme yaşı 18’e düşürüldüğünde yine dünyada öncü bir ülke olacağız ki şüphesiz tüm dünyanın gözü üzerimizde.

 

Ak Parti Gençlik Kolları İl Sekreteri Berker Yücetürk: Ülkemizin geleceğinde önemli bir dönüm noktası olan referandum sürecinde gençliğe de önemli görevler düşüyor. Özellikle anayasa değişikliğinde yer alan milletvekili yaşının 18’e düşürülmesini önemsiyoruz. Böylelikle mecliste gençler de yer alacak.

 

Ak Parti Sivil Toplum ve Halkla İlişkiler Başkanı Hüseyin Poyraz: Biz her zaman gençlerimize, gençliğimize güvendik. Mecliste de gençliği layıkıyla temsil edeceklerdir. Seçme yaşının 18 olduğu ülkemizde seçilme yaşı da 18 olabilir. Bu ileri demokrasilerde olması gerekendir.

 

‘BAYANLARA YAPILAN HAKSIZLIK’

 

ANKA Gençlik Derneği Başkanı: 16 Nisan’da son yüzyılın en önemli seçimi olacak. 18 Maddelik değişimde özellikle biz gençleri ilgilendiren milletvekili yaşının 18’e düşürülmesini çok önemsiyoruz. Toplumda en çok baskıların itirazların oluştuğu maddesi de bu oldu. Ben bunun tam tersi olduğunu düşünüyorum. Ben 26 yaşında Karesi Meclis Üyesi oldum. Özellikle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 18 yaşındaki erkeklerin daha askere gitmediğini, askere gitmeyen bir kişinin seçilmesini doğru bulmadığını dile getirdi. Ben bunun da bayanlara yapılan bir hakaret olduğunu düşünüyorum. Kamuoyunda hep erkekler üzerinden bir algı oluşturuluyor. Ama 18 yaşındaki bayanların da bu haktan yararlanacağı unutulmamalıdır.

 

ANKA Yönetim Kurulu Üyesi Gülnur Gündoğan: Ülkemizde zaten milletvekili olabilmek için donanımlı ve liyakat sahibi bireyler olması gerekiyor. Çalışan, gerçekten zeki ve donanımlı insanlar elbette ülke yönetiminde söz sahibi olabilir. 18 Yaşını dolduran insanlar yeterli bilgi ve birikime sahipse elbette seçilebilir. 18 Yaşında gençlerimiz şehit oluyorlar. Vatanı korumak için mücadele veriyorlar. Bu gençlerimiz neden milletvekili de olamasın? Her 18 yaşındaki insan da seçilsin demiyoruz. Ama bu olması gereken bir madde. Karşı tarafın çarpıttığı gibi bir durum söz konusu değil. Ayrıca sürekli askerlik örnek verilerek bayanlara haksızlık yapılmıyor mu? Bayanlarda da son derece liyakat sahibi ve bilgili insanlar var.

 

 ‘KÖYLÜ GENÇ MİLLETVEKİLİ DEĞİL ŞEHİT OLUYOR’

 

CHP Altıeylül İlçe Başkanı Meryem Dursun: Milletvekili yaşının 18’e düşürülmesiyle ilgili en güzel cevabı Ulaştırma Bakanımız verdi. Hatta ‘Sokaktan geçen genci milletvekili yapacak halimiz yok’ demişti. Aslında işte sır bu madde de gizli. Biz elbette gençlerin milletvekili olmasını isteriz. Bizler de milletvekili olabiliriz. Ancak biz soruyoruz hangi bakanın çocuğu milletvekili olacak? O çocuk iki sene sonra emekli olacak. Emeklilikten muaf olacak. Bu madde kimi kurtaracak? Balıkesir’in dağ köylerinden bir çocuk milletvekili olmayacak ama buranın dağ köylerinden bir çocuk şehit olacak.

 

CHP Eski İl Gençlik Kolları Başkanı Gökhan Karcı: Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Egemenliğin milletten alınıp saraya verilmesine ‘Hayır’ diyoruz. 18 Yaşında bir genç elbette ülke yönetiminde söz sahibi olmalıdır. Ama bu ortamda ve bu eğitim şartlarında yeterli donanıma erişmeden kimler ülkeyi yönetebilir? Ayrıca milletvekili seçilme yaşı 18 olduğu zaman burada bir bakanın torunu mu? Bir milletvekilinin akrabası mı olacak? Köydeki Mehmet abinin, Ayşe teyzenin milletvekili yapılacağına inanmadığımız için ‘Hayır’ diyoruz.

 

CHP Eski İl Gençlik Kolları Başkanı Emrah Türk: Balıkesir Üniversitesi Tarih Bölümü’nü bitirdim. Atanamayan Tarih Öğretmeniyim. Milletvekili seçilme yaşının 18’e düşürülmesi olabilecek ve hatta olması gereken bir durum. Ancak Türkiye konjektöründe 18 yaş uygulamasının nasıl gerçekleştirileceği bizim en büyük soru işaretlerimizden. Daha önemli konular varken ülke gündeminde bu dayatma şu ortamda yanlış. Sokakta gezen bir gencin milletvekili olabileceğini düşünemiyorum. 18 Yaşında gençlerin üniversite eğitimleri dahi yeni başlıyor. 18 Yaş hususu, atanamayan öğretmenlerin atanmasını sağlayacaksa, işsiz gençlere iş bulacaksa biz de onaylarız ama bunların gerçekleşmeyeceğini biliyoruz. Önceliğimiz olan işsizlik, ekonomi, eğitim gibi konulara önem verilmeli.

 

CHP Gençlik Kolları Üyesi Cem Karagöl: Biz Türkiye Cumhuriyeti’nin gençleri olarak 1982 anayasasının yeterli olmadığını ve bunun değişmesi gerektiğini biliyoruz. Ancak elimizde olan anayasanın değişme yönünün bu şekilde olmasına da tamamen karşıyız. 18 Maddenin 18’ine de karşıyız. Milletvekili yaşının 18’e düşürülmesini tamamen 6 milyon seçmene dayalı olarak yapılmış bir madde olarak görüyoruz. Sonuç itibariyle 18 yaşındaki birisi vekil olabilir. Fakat yurtdışında örneklerini gördüğümüz gibi bu 18 yaşındaki insanlar bakan çocukları ya da Cumhurbaşkanı torunları olduğu için bu durumun tamamen bir hazırlık aşaması, hanedanlığa geçişin ilk aşamaları olduğunu düşünüyorum. Biz ’18 Yaşındaki biri milletvekilliği yapamaz’ demiyoruz. Bu ülkeyi en çok ezilenler, gençler nasıl yönetileceğini bilir. Ama bu şekilde yapılmasını doğru bulmuyoruz.

 

CHP Gençlik Kolları Üyesi Gamze Çıtak: Gençler, milletvekili olmaya hazır değiller. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethettiğinde yaşının küçük olduğu söyleniyor. Ama bir padişah küçük yaşlarından itibaren devlet yönetebilmesi için donanımlı olarak büyütülüyor. Yani iyi analiz etmek lazım. Hiçbir bilgiye sahip olmadan milletvekili olmak doğru değil.

 

CHP Eski Karesi Gençlik Kolları Başkanı Mert Sökmen: Biz gençlerin siyasi olarak aktif olmalarını elbette çok istiyoruz. Ama hangi gençler yer alacak? Yok diye o sokaktaki çocuk bu ülkenin görünmeyen yüzü ama en gerçeğidir bir iş adamının oğlu kızı bir bakanın oğlu kızı vekil olacaksa bu yasanın bizlere bir yarar olmayacağı açıktır ve ben 22 yaşında Halen eğitim görüyorum 18 yaşında bir kişinin eğitimine devam etmesi nitelik kazanması gerekir.

 

‘DÜNYANIN KADERİNİ BİLE DEĞİŞTİRİR’

 

Ülkü Ocakları Başkanı Kürşat Can Ateş: 16 Nisan’da gerçekleşecek olan referandumun Türkiye Cumhuriyeti’nin bekası için önemli bir dönüş noktası olduğuna inanıyoruz. 18 Yaşında askere gitmemiş bir arkadaşın milletvekili olması ne kadar doğru? Biz hep bunu bir kusur aramak için ‘Hayır’ cephesinin ortaya attığını düşünüyoruz. Nitekim Fatih’in İstanbul’u fethettiği yaş ortada. Yani gençliğe güvenmiyorsanız bu gençliğe neden seçme hakkı veriyorsunuz? 18 yaşında bir birey bazen dünyanın kaderini bile değiştirebilir. Ülkeyi yönetenlerin gençliğe güvenmesi ve gençlikten korkmaması gerekiyor. Biz gençlerimize güveniyoruz. Gençlerimizin yaratıcı zekasına da güveniyoruz. Tabi ki her genci aynı kefeye koymuyorum. Tabi ki en iyiler mutlaka seçilecektir.

 

Ülkü Ocakları Başkan Yardımcısı Kazım Çalışkan: Referandum süreci her ne kadar çetrefilli gitse de ülkenin kaderinde kesin bir değişiklik yaşanacak. Milletvekili yaşının 18’e düşürülmesi spekülasyon yapıldığı kadar bizi zora düşürecek bir konu değil. Bu aslında gençlerin demokratik sisteme entegrasyonu için olumlu sonuçlar doğuracaktır.  Seçme hakkı verdiğimiz gençlere seçilme hakkı vermemiz de gayet doğaldır. Zaten adil olan da budur. Ben bu kararın faydalı bir karar olduğunu düşünüyorum.

 

Ülkü Ocakları Üyesi Mahmut Furkan Koç: Liderimiz Devlet Bahçeli’nin onayladığı bu anayasayı biz de liderimize güvenerek onaylamayı düşünüyoruz. Milletvekili yaşının 18’e düşürülmesini pek olumlu bulmuyorum. Olacağını da düşünmüyorum. Ama olursa güzel olur. Gençleri de mecliste temsil edecek birilerinin olması iyi olur.

 

Ülkü Ocakları Üyesi yunus Emre Aydemir: Türkiye’nin refahı için ve bazılarını artık bir kademe geride bırakmak için bunların yapılması gerekir. Milletvekili yaşı 18’e düşürülüyor. Şu anda milletvekili yaşı 25 ama mecliste kaç tane 25 yaşında milletvekili var? Bunu bahane olarak ileri sürmenin yanlış olduğunu düşünüyorum. Özel röportajlar Merhaba Haber Merkezi

 

 

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu