Gündemİlçe Haberleri

Betül Dikici: “İmar uygulamaları durdurulmalı”

Balıkesir Türk Mühendis Mimarlar Odaları Birliği İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri ve Balıkesir Mimarlar Odası Şube Başkanı Betül Dikici, 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde açıklamada yaptı. Dikici, Balıkesir'de yaşanabilecek olası bir depremde benzer acıların ve yıkımların yaşanmaması için önlemler alınması gerektiğini vurguladı.

Betül Dikici: “İmar uygulamaları durdurulmalı”

Betul Dikici Jpg
Betül Dikici: “İmar Uygulamaları Durdurulmalı”

“Balıkesir 3. derece deprem bölgesinden 1. derece deprem bölgesine alındı”

Dikici, “Mimarlık mesleğinin öncelikli olarak sağlıklı kentleşme ve nitelikli yapılaşma için toplum yararına yapılan insan odaklı bir meslek olduğunu” belirtti. Balıkesir’in 3. derece deprem bölgesinden 1. derece deprem bölgesine alındığını hatırlatan Dikici, bu durumun yapı üretim sürecindeki bilim/teknik/hukuk dışı müteahhitlik sistemiyle birleşince Balıkesir’deki mimari ve yapılar hakkında değerlendirme yapmanın zor olduğunu dile getirdi.

“Tüm Balıkesir Genelinde Çalışma Yapılmalı”

Dikici, olası bir Balıkesir depreminde felaket yaşanmaması için yapılabilecekler hakkında şunları söyledi: Tüm Balıkesir ilindeki yapı stoğunun gözden geçirilmesi ve yapı envanterinin çıkarılması, mevcut yapıların durum tespitleri ve analizlerinin yapılması, deprem risk ve fay haritaları ile Balıkesir Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliğinin hazırlanması, imar planlarının revize edilmesi ve Balıkesir ili afet yönetim planlarının hazırlanması için çalışmalara bir an önce başlanması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, tüm imar uygulamalarının durdurulması gerektiğini belirtti.

Her Alanda Çalışma Vurgusu

Dikici, kentlerin sadece fiziksel değil, doğal, kültürel ve sosyal bir alan olduğunu vurgulayarak, deprem öncesi/sonrası için bir çalışma grubu oluşturulmasını ve bu grupta yer bilimcilerin, mimarların, şehir plancılarının, ilgili mühendislik dallarının, akademisyenlerin, sosyolog ve antropologların, eğitim uzmanlarının, hekimlerin, psikologların, sivil toplum kuruluşlarının ve üniversitelerin yer almasını önerdi.

İmar ve Plan Tadilatları Vurgusu

Dikici, depremlerin tekrarlanmaması için afet verilerinin dikkate alınarak imar planlarının ve plan tadilatlarının yapılması gerektiğini, imar affı yoluyla kaçak yapılaşmanın teşvik edilmemesi ve imar kurallarına aykırı proje ve uygulamalara izin verilmemesi gerektiğini belirtti. Tarım alanları, zeytinlikler, kıyı ve sulak alanlar ile dere yatakları, orman alanları ve içme suyu havzalarının yapılaşmaya açılmaması gerektiğini vurguladı.

“Ticari fonksiyonlara izin verilmesin”

Dikici, mimarlık, mühendislik ve planlama hizmetlerinin yapı üretim ve denetim sürecinden dışlanmaması gerektiğini, yapı-zemin ilişkisinin dikkate alınarak tasarımlar yapılması ve hatalı malzeme seçimi ile işçilik uygulamalarının önlenmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, yapıların giriş-zemin katlarında ticari fonksiyonlara izin verilmemesi gerektiğini vurguladı.

Haber: Bülten

Betül Dikici: “İmar uygulamaları durdurulmalı”

Dünya Doktorlarından 6 Şubat Depremlerine “Dayanışma Yaşatır”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu