Balıkesir Merhaba Blog YazılarıGündemSağlıkYaşam

Beyninizi Zinde Tutacak İpuçları

Beyninizin sağlık durumundan nasıl emin olabilirsiniz? Sizinle paylaşacağımız ipuçları ile beyninizi daha zinde ve genç tutun. İşte beyninizi zinde tutacak ipuçları

 

Beyninizi Zinde Tutacak İpuçları

Pek çok araştırma “beyin jimnastiği”nin özellikle yaşlılar için çok iyi olduğunu, mesela bulmaca çözmek gibi aktivitelerin zekayı keskinleştirebileceğini belirtilmektedir. İşte size beyninizi zinde tutacak ipuçları:

Bu meyvelerden sakının

Nasıl olsa bütün meyveler faydalıdır diye düşünüp hepsinden sınırsızca tüketmeyin. Beyin sağlığınızı korumak için düşük glisemik indekslie yiyecekler tüketmenizde fayda var. Örneğin karpuz ve ananas gibi lifsiz ve yüksek glisemik indekse sahip meyveleri sınırlı miktarlarda tüketmeye çalışın. Ayrıca bunlar yerine elma, armut, portakal, kivi, çilek gibi bol lifli meyveleri tercih edin.

Yağa ihtiyacınız var

Yağları diyetinizden tamamen çıkartmayın. Bunun yerine sağlıklı yağlara yönelin. Kolesterol yaygın kanının aksine kötü bir şey değildir. Kolesterol değerinin çok fazla düşmesi de yüksek olması gibi tehlikelidir. Bunun yanında çok düşük değerler depresyona sebep olabilir. Ancak beyin fonksiyonlarımızın keskin ve genç kalması için yağ en gerekli temel maddelerden biridir. Ayrıca omega-3 açısından zengin yağlar en çok tercih edilmesi gerekenlerdendir. Balık, kuzu eti ve cevizde bolca bulunmaktadır.

Beyninizi Zinde Tutacak İpuçları

Yemek seçiminde dikkatli olun

Bir biftek sipariş ettiğinizde bu biftek eğer hormonsuz ve serbest dolaşımla yetiştirilmiş bir hayvandan geliyorsa iyi yağlar tüketmiş olursunuz. Tersi durumda yüksek glisemik indeksi olan yapay yemlerle beslenmiş bir hayvansa daha az iyi yağ ve daha çok kötü yağ almış olursunuz.

Otlar ve baharatlar

Otlar ve baharatlar sizin farkında olduğunuzdan daha fazla sağlığımıza katkıda bulunmaktadır. Tarçın kandaki şekeri dengeler; sarımsak, mercanköşk ve biberiye beyne kan akışını hızlandırmaktadır. Ayrıca safran anti-depresandır ve köri sakinleştirici etki vermektedir. Maydanoz C vitamini açısından çok zengindir. Bunun yanında nane vücuda dayanıklılık vermektedir. Çöllerin bulunduğu coğrafyada nane çayının oldukça tüketilmesi, koşullarla baş etme yöntemlerinden biridir.

Beyninizi Zinde Tutacak İpuçları

Meyve suyu içerken bir kez daha düşünün

İlk maddede bahsettiğimiz yüksek glisemik indeksli meyveler zaten zararlı olabilirken bir de herhangi bir meyveyi liflerinden ayırarak bir şeker şurubu haline getirerek tüketmek sağlıklı değildir. Lifsiz bir yapıyla aldığımız her besin toksik bir etki yapacaktır.

Kahvaltınıza dikkat edin

Kahvaltıda da aynı endişe ile hareket ederek, tüm kahvaltıyı börekler, çörekler, tatlılar, ballar üzerine kurmayın. Ayrıca çok fazla yağdan da kaçının. Lifli besinler, protein (mesela haşlanmış yumurta), ceviz gibi bir menü işinizde de odaklanmanıza büyük katkıda bulunacaktır.

Daha fazlası için tıklayınız.

 

 

 

 

Bu haber www.gazetemerhaba.com'a aittir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu